Jedno osiedle, kilka działek co ze wspólnotą ?

iśkaiśka Użytkownik
edytowano kwietnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

kupiłam niedawno mieszkanie na osiedlu składającym się z zabudowy bliźniaczej. Na osiedle składają się trzy działki. Brama wjazdowa i droga znajdują się na działce należącej do oddanego już etapu na którym mieszkam, kiedy zostaną oddane ostatnie domki będą z nich także korzystać. Jak w takiej sytuacji wygląda wspólnota ? Czy całe osiedle może mieć jedną wspólnotę i zarządzać wszystkimi częściami wspólnymi, bez względu na to na których gruntach będą się znajdować ? Czy musimy utworzyć trzy wspólnoty :confused:?

Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli te trzy działki są odrębnymi nieruchomościami (każda ma swoją księgę wieczystą), to będą 3 oddzielne wspólnoty.
  • Opcje
    iśkaiśka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A jak zarządzać wówczas częściami wspólnymi, typu parking dla gości, brama, plac zabaw, który znajdować się będzie na "naszej" działce ?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jakie to są domy? Jednorodzinne, czy wielorodzinne? Moja uwaga powyżej odnosi się do budynków wielorodzinnych.
    Jeżeli budynki są jednorodzinne, to w ogóle nie będzie wspólnoty. Ani jednej.
  • Opcje
    iśkaiśka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Są to bliźniaki i domki czterorodzinne. Jeden ogrodzony teren, jedna brama wjazdowa i wiele wspólnych części znajdujących się na działce należącej do mojego etapu.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A czy każdy bliźniak i "czworak" ma odrębną księgę wieczystą?
    Wówczas właściciele lokali w każdym budynku stanowią odrębną wspólnotę mieszkaniową.
    Nieważne są "etapy" budowy, lecz granice prawne nieruchomości.
    wiele wspólnych części znajdujących się na działce należącej do mojego etapu
    Wspólnych, czyli czyich? Co masz zapisane w Twoim akcie notarialnym?
    Czy właściciele lokali z pozostałych "etapów" też mają udział w tych gruntach?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.