pytanie o dodatek mieszkaniowy
wojtek
Użytkownik
Jak Zarządca powinien prawidłowo wypełnić pkt. 12 wniosku o przyznanie dodatku, który brzmi: Łączna kwota wydatków na mieszkanie za ostatni miesiąc***. Miesiąc, w którym składany jest wniosek". Chodzi mi o wydatki za centralne ogrzewanie. Płacę zaliczkowo za c.o po 200 zł miesięcznie,ale tylko od września do kwietnia włącznie.W maju,czerwcu,lipcu i sierpniu nie płacę za c.o.Chcę jeszcze w kwietniu złożyć wniosek o dodatek,co oznacza że Zarządca powinien uwzględnić moje wydatki na c.o.Urząd Gminy przyznaje dodatek na okres 6 miesięcy,czyli dodatek obejmie 4 miesiące, w których nie ponoszę opłat za c.o. oraz 2 miesiące w których ponoszę koszta. Co w takiej sytuacji?.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wszyscy od września do kwietnia płacą zaliczki, a poza tym okresem są zwolnieni od ich ponoszenia?
Proszę mieć na uwadze, że zgodnie z treścią art. 6 ust.6, pkt. 2 ustawy o dodatkach mieszkaniowych w sytuacji, gdy osoba ubiegająca się o dodatek zamieszkuje w lokalu/domu, który nie wchodzi w skład zasobów mieszkaniowych gminy - dla celów obliczania dodatku zalicza się opłaty, poza czynszem, które obowiązywałyby dla danego lokalu, gdyby lokal ten wchodził w skład zasobu mieszkaniowego gminy.
Odnośnie obowiązku przeliczenia na okresy miesięczne: par. 2 ust. 3. Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie dodatków mieszkaniowych z dnia 28 grudnia 2001 r. (Dz.U. Nr 156, poz. 1817) stanowi, że wydatki naliczone i ponoszone za okres dłuższy niż jeden miesiąc przelicza się na okresy miesięczne.
skoro zasiłek bedzie dotyczył 6-miesięcznego okresu, w którym przez 4 miesiące będzie płacona zaliczka na co, a przez dwa miesiące nie - zatem do wyliczenia wziąłbym kwotę zaliczki x 4/6.
W ten sposob właściciel otrzymywać będzie uśrednioną dopłatę adekwatną do miesięcy za które przyjdzie mu płacić.
http://samorzad.infor.pl/sektor/zadania/gospodarka_przestrzenna/artykuly/389157,na_jakich_zasadach_gminy_przyznaja_dodatki_mieszkaniowe.html
Dodatki mieszkaniowe. Relacja z dyżuru eksperta
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100207/AKCJARED00/153981729
- rozp. z dnia 28 grudnia 2001 r. w sprawie dodatków mieszkaniowych.
Podstawę obliczania dodatku mieszkaniowego stanowią następujące rodzaje wydatków w gospodarstwach domowych:
właścicieli lokali mieszkalnych - opłaty za energię cieplną i wodę dostarczane do lokalu, opłaty za odbiór nieczystości stałych i płynnych oraz zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną, z wyłączeniem ubezpieczeń, podatku od nieruchomości i opłaty za wieczyste użytkowanie gruntów (Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 29 czerwca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie dodatków mieszkaniowych).
Odpowiadam Tom Tom-to jest wszystko oczywiste.Problem w tym jak Zarządca powinien liczyć opłaty za energię cieplną,aby było to zgodne z prawem.Przykład:Występuję o dodatek mieszkaniowy w miesiącu kwietniu.W tym miesiącu jeszcze płacę za c.o-200 zł,ale już w maju,czerwcu,lipcu i sierpniu nie będę płacić.We wrześniu znowu i w dalszych miesiącach znowu płacę.
Zwróciłem się do innego Zarządcy aby poinformował mnie jak on nalicza wydatki za c.o.Wylicza odmiennie,bardziej korzystnie dla ubiegającego się o dodatek.
Wynika z tego że któraś firma popełnia błąd,mówiąc wprost łamie prawo,a w skali miasta powoduje to duże różnice w kwotach przeznaczonych na dodatki mieszkaniowe.
W budynkach WM zasady ustalają właściciele w drodze podjętej uchwały, a nie podmiot zarządzający i nie ma znaczenia kto nim jest.
Błąd to mało powiedziane.
Rozliczenia ciepła
http://www.zarzadca.pl/content/view/149/52/
Każdy zarządca komunalny posiada REGULAMIN ROZLICZANIA KOSZTÓW OGRZEWANIA ORAZ KOSZTÓW CENTRALNEJ CIEPŁEJ WODY
"§ 3
1. Zarządca reprezentuje właścicieli lokali wobec dostawcy ciepła.
2. Zarządca jest zobowiązany do rozliczania opłat za dostawę ciepła na poszczególne lokale.
3. Opłaty, o których mowa wyżej stanowią opłaty niezależne od właścicieli lokali i nie stanowią kosztów zarządu nieruchomością wspólną; dotyczą one w równym stopniu najemców lokali mieszkalnych i użytkowych.
4. Określone w rozliczeniu opłaty za dostawę ciepła do poszczególnych lokali obciążają właścicieli (użytkowników) tych lokali i są zobowiązaniem podzielnym w myśl przepisów Kodeksu cywilnego."
My proponowaliśmy rozwiązania gorsze dla Ciebie:
(4 * 200 + 2 * 0) / 6 = 133 zł
(9 * 200 + 3 * 0) / 12 = 150 zł
Zatem nie narzekaj...
To WM dokonuje rozliczeń, a w jej imieniu Zarząd lub Zarządca.
Miałeś wgląd w faktury WM i warunki zawartej umowy? Zakładam, że jesteś jej członkiem.
Problem jest w tym,że łączna kwota wydatków na mieszkanie w miesiącu kwietniu faktycznie wyniosła 344 zł/w tym 200 zł za c.o/.Tyle sąsiad ma wpłacić w miesiącu kwietniu.Gdy zaś zwróciłem się do Zarządcy w imieniu sąsiada,aby wypełnił wniosek o przyznanie dodatku mieszkaniowego,Zarządca i owszem wypełnił go,ale w pkt.12 tego wniosku nie widnieje w/w kwota 344 zł,tylko 320 zł.Gdy zadałem pytanie skąd ta różnica poinformowano mnie że koszt c.o to 178 zł a nie 200.Dlaczego? .To jakiej udzielono mi informacji nie warto nawet podawać,bo jest absurdalna.
Gmina będąc właścicielem lokali komunalnych w budynku WM również otrzymuje rozliczenia wydatków poniesionych m.in. za ich ogrzewanie.
Mając wgląd w dokumenty WM wiedziałbyś skąd takie wyliczenia.
ROZLICZANIE ZUŻYCIA CIEPŁA
http://huby.seo.pl/05_energia/52_rozliczanie_ciepla.htm