przeglądy
aga770327
Użytkownik
witam wszystkich serdecznie ! chciałam zapytać czy co roku muszą być czyszczenie przewodów kominowych?centralne ogrzewanie mamy z MPEC ale podgrzewanie wody mamy z piecyków gazowych.wspólnota mieszkaniowa liczy 20 mieszkańców . przegląd przewodów kominowych / wentylacji/ to trzeba raz w roku? proszę o odpowiedz pozdrawiam
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.union-przeglady.pl/prawo,budowlane.html
Zbyt dużo ryzykujesz.
Podstawa prawna:
art. 62.1 prawa budowlanego
Raz w roku obowiązkowy.
A gdy powierzchnia zabudowy przekracza 2000 m2, to nawet dwa razy w roku (obowiązkowo)
Użytkownik aga-coś tam zadał pytanie o częstotliwość wykonywania przeglądów. Jakie zbyt duże ryzyko masz na myśli? Przy zadawaniu pytania? Moim zdaniem, każde pytanie, które poszerza wiedzę zmniejsza ryzyko, a nie powiększa.
Pozdrawiam.
Tylko po to by budowlańcy mieli kasę?
Pozdrawiam.
o co ci chodzi? rozwiń swoją odpowiedz.
Kto Ci takich głupot naopowiadał, że "czyszczenie kominów raz w roku obowiązkowe"?
Czy rozwinąłem wystarczająco, czy może jeszcze coś rozwinąć?
My mówiliśmy o przeglądzie wentylacyjnym.
czajnik5 Dla mnie nie wykonanie przeglądu pociąga za sobą zwiększenie ryzyka zatrucia czy wręcz katastrofy budowlanej.
Żeby jak najmniej ryzykować trzeba dokonywać przeglądów terminowo.
czy wiesz kiedy trzeba zlecić czyszczenie kominów ? czy jest na to jakiś przepis ?
W pełni również popieram stanowisko w sprawie terminowego dokonywania przeglądów.
Zdziwiło mnie tylko, że ktoś pyta o częstotliwość wykonywania przeglądów, a Ty, A-z, zamiast odpowiedzieć, że przeglądy należy wykonywać 1 raz do roku, lub 2 razy do roku, w zależności od powierzchni zabudowy (art. 62, ust. 1, podpunkt 1) oraz podpunkt 3) ustawy Prawo budowlane) straszysz katastrofami.
Zdziwiło mnie, że ktoś pyta, czy czyszczenie przewodów kominowych co rok jest obowiązkowe, a Ty, A-z, zamiast odpowiedzieć, że czyści się coś wtedy, gdy jest brudne, lub zanieczyszczone, a nie co roku (choć oczywiście nie można wykluczyć sytuacji, w której coś się będzie zabrudzać cyklicznie, akurat co rok), piszesz, że ten ktoś zbyt dużo ryzykuje.
Pozdrawiam.
Ja na miejscu agi nie miałbym już żadnych wątpliwości.
:clap:
PS. Ponieważ na tym forum nagromadza się czasami trochę złej energii od razu informuję. To nie jest złośliwość z mojej strony.
nasza rzeczywiatość jest inna kominiarz może czyścić nawet 5 razy do roku bo będzie brać kasę. albo wejdzie tylko na dach i zejdzie i też weżmie kase.
Przegląd jest raz w roku. Protokół z przeglądu jest podstawą do dalszych działań zarządu wspólnoty.
I tylko na jego podstawie można podejmować jakieś wydatki.
Może w innych układach gwiezdnych obowiązują inne prawa fizyki. Tu jednak, na planecie Ziemia, w zakresie małych prędkości (tzn. znacznie mniejszych od prędkości światła) obowiązują stare, dobrze znane zasady.
A czasami dwa razy w roku.