pomoc potrzebna!
rrr140
Użytkownik
Proszę o pomoc,ponieważ nie wiem jak i gdzie znaleść odpowiedzi.Otórz o co chodzi przedstawię:Jestem we wspólnocie mieszkaniowej od 2004r.W 2007 roku na zebraniu wspólnoty była wykazana nadwyżka w energii cieplnej w kwocie prawie 20000 zł.Chodzi o sprawozdanie roczne za 2006 rok.Jednak w tym samym roku zaraz potem był zmieniony zarząd i administrator.Kwota ta nie została zwrócona mieszkańcom,a w tym roku nowy zarząd przeksiegował tą kwotę na fundusz remontowy.Było to na zebraniu członków wspólnoty i poddał to pod głosowanie(podjecie uchwały w sprawie przeksięgowania nadwyżek).Chcę nadmienić że w roku 2006 we wspólnocie było lokali 78, a tylko 8 lokali nie posiadało liczników ciepła.W tym roku na zebraniu mówiłem że jest to nie zgodne z prawem,ponieważ wspólnota nie może decydować o nadwyżce za centralne ogrzewanie i powinna zwrócić je członkom. Dawno już mówiłem że należy te pieniądze rozliczyć ale do tej pory nie otrzymywałem odpowiedzi.Sprawa ciągnie się od 2007 roku.Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego tematu i podpowiedź co ma dalej robić.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeśli masz stosowną korespondencję z zarządem wspólnoty w której domagasz się rozliczenia c.o. za 2006 r.
Masz jednoznaczną odpowiedź zarządu, ze pieniądze zostały przekazane uchwałą wspólnoty na FR.
To masz z czym iść do sądu.
Nie wiem tylko czy nie za późno.
Jeśli okres grzewczy to rok 2006, to termin rozliczenia był na koniec kwietnia 2007.
Minęło już 3 lata...
Tytuł VI. PRZEDAWNIENIE ROSZCZEŃ
Art. 118. Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.
Takie działanie sprzeczne jest z prawem, wspólnota nie może decydować o nadwyżkach z tytułu opłat na ogrzewanie i przekazywać ich fundusz remontowy.
Pomocne orzecznictwo:
Wyrok z dnia 15 kwietnia 2004 r.
Sąd Apelacyjnego w Warszawie z dnia 15 kwietnia 2004, sygn. akt: I ACa 1382/03:
"Zarząd Wspólnoty w zakresie dostawy energii cieplnej i wody dla poszczególnych lokali występuje zwykle jako pośrednik między dostawcą a odbiorcami czyli właścicielami lokali. Zawiera umowę na dostawę i rozlicza się z dostawcami, a środki na ten cel otrzymuje od właścicieli lokali. Te środki na pokrycie kosztów eksploatacji lokali, związane ściśle z danym lokalem stanowią wierzytelność właścicieli lokali, nie stają się ani własnością ani majątkiem Wspólnoty. Jeżeli wpłaty przewyższają wydatki różnica powinna być zwrócona właścicielowi lub zaliczona na poczet takich przyszłych jego wydatków. Prawa właściciela lokalu do dysponowania jego majątkiem nie można zniweczyć uchwałą co do przeznaczenia nadwyżki na inny cel. Właściciele lokali (ogół właścicieli) nie mogą decydować o składnikach majątku innych właścicieli lokali. Takiego uprawnienia nie przewidują dla ogółu właścicieli przepisy powołanej ustawy."
Orzeczenie na stronie czasopisma:
http://www.zarzadca.pl/content/view/492/94/
Moim zdaniem jednak należało zaskarżyć uchwałę - prekluzja wynosi 6 tygodni.
Zażądaj w tym piśmie zwrotu należnych Tobie pieniędzy.
Jeśli pismo pozostanie bez reakcji, a Ty jesteś w stanie wyliczyć swoją nadpłatę zaliczek wniosionych na c.o. - to po prostu, odejmij ją sobie przy nabliższych wpłatach zaliczek, właśnie o tę kwotę, która wynika z rozliczenia c.o. za rok 2006.
To jest najprostszy sposób, abyś zaoszczędził swoje zdrowie, czas, energię i pieniądze, bez biegania do sądu.
Niech wspólnota poda Ciebie, o ile będzie miała odwagę to uczynić i bronić swoich racji, które nie są zgodne z prawem.
Zaliczka to świadczenie okresowe (przedawnienie po upływie trzech lat), ale rozliczenie zaliczek nim nie jest.
Nie wygląda na to.
Zatem wygląda na to, że ten pomysł (skądinąd: bardzo dobry) jest nierealny w tym przypadku.
Dyskusja jest bezprzedmiotowa.
Przeczytałem jeszcze raz.
Mają liczniki ciepła.
rrr140 sam sobie niczego nie wyliczy.
Wie, ile łącznie zapłacił w zaliczkach i wie (powinien wiedzieć), jaki był rzeczywisty koszt ogrzewania.
A nawet gdyby znał, to nie wie jakie zużycie dotyczyło 8 lokali, które nie posiadało liczników ciepła.
Jak nie ma regulaminu, to nie ma podstawy do rozliczeń. Te 8 lokali mogłoby np. nie uczestniczyć w nadwyzce, mogłoby np. uczestniczyć udziałem powierzchni lokali w ogółem (zna ten udział?). Ja nie widzę szansy, ale może...
Z tym że rrr140 zniknął...:bigsmile:
Ten pomysł jest realny w każdym przypadku.
Właściciel zna swoje naliczenie/zaliczkę.
Dostaje rozliczenie roczne, a w nim powinien mieć następujące dane:
- koszt całkowity c.o. poniesiony przez wspólnotę;
- zaliczki na c.o. (całość) ;
- zaliczka wniesiona na c.o. dla lokalu;
- koszt c.o. wykazywany dla lokalu (wraz z podaną ceną jednostkową).
Reszta - to już żaden problem w wyliczeniach i o tym właściciele wiedzieć powinni.
Miałabyś rację, ale...
Nie dostał żadnego rozliczenia. Nie ma regulaminu rozliczania.
Na sprawozdaniu tylko wykazano nadwyżkę na c.o. 20.000,-
rrr140 napisał tylko: Sprawozdanie roczne z zarządu powinno zawierać również sprawozdanie finansowe wspólnoty. Całość powinien właściciel otrzymać przed zebraniem wraz z rozliczeniem rocznym dla swojego lokalu.
Bez tych dokumentów raczej do zebrania rocznego się nie podchodzi.
Chcąc wyliczyć swoją nadpłatę nawet nie musi znać zużycia ogółem. To jest zupełnie zbędne.
a-z Ty dobrze o tym wiesz.
Wystarczy, że będzie znał swoje naliczenia, wpłaty i koszt poniesiony dla jego lokalu.
Różnica będzie nadpłatą, którą może sobie odjąć z miesięcznej zaliczki - skoro wspólnota nie chce mu jej oddać sama.
A co z tymi 8 mieszkaniami?
8 mieszkań nie wiadomo ile zużyło i czy maja nadpłatę, czy też nie. Dopuść myśl, że nie ma regulaminu.
Znane są naliczenia, wpłaty i koszt.
A jakie to ma znaczenie? W pozostałych lokalach były liczniki ciepła i te lokale można spokojnie i dokładnie rozliczyć, są opomiarowane.
To, co zostaje - owe 8 lokali bedzie obciążone sumą, która wynika z różnicy całego kosztu za c.o. pomniejszonego o koszt wynikający z sumy za c.o. lokali posiadających liczniki ciepła. Te 8 lokali zostanie rozliczone zgodnie z ustawą prawo energetyczne czyli od m2.
Nie ma tak hop! :cool:
Wtedy, gdy nie ma regulaminu i opomiarowania lokalu stosuje się prawo energetyczne czyli rozliczanie np. od m2 powierzchni lokalu.
Wspólnota mieszkaniowa obejmująca właścicieli lokali, w których nie ma liczników pomiaru energii cieplnej, może podjąć uchwałę wyrażającą zgodę na ustalenie przez zarząd części kosztów związanych z eksploatacją instalacji cieplnej do użytku właścicieli poszczególnych lokali.
http://www.andrzejs.pradnik.net/spoldzielnia/Prawo/komentarze/SN/III-CZP-0028_06.pdf
Nadwyżka przeksięgowana na FR
"Na zebraniu członków pozwanej Wspólnoty w dniu 19 marca 2008 r., a następnie w toku indywidualnego zbierania głosów podjęto w dniu 11 kwietnia 2008 r., większością głosów, uchwałę nr 03/03/08 z mocą obowiązującą od 1 kwietnia 2008 r., w sprawie przeksięgowania nadpłaty wykazanej w rozliczeniu roku 2007 r. w kwocie 2796,18 zł na konto funduszu remontowego. Kwota ta obejmowała 1936,61 zł nadwyżki z tytułu zaliczek na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną, 130,20 zł nadwyżki związanej z kosztami wywozu nieczystości oraz 729,37 zł przychodu z tytułu odsetek bankowych zgromadzonych na rachunku bankowym pozwanej."
http://www.wilenska18.bo.pl/artykuly.php?id=26
Podstawa prawna: Ustawa z dnia 24.06.1994r. o własności lokali (tj. Dz.U. z 2000 r. Nr.80, poz.903 zez m.)
Art. 14. Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w szczególności:
1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację,
2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części dotyczącej nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę,
3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali,
4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości,
5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy
Ta nadwyżka to różnica między przychodami (sumą zaliczek od właścicieli), a kosztami (sumą faktur wobec dostawcy ciepła).
Jest to kwota, którą dopiero trzeba rozliczyć.
Mam licznik na wodę i chciałbym płacić tylko tyle ile on wykazuje, a wspólnota coś mi tam dopisuje (jakieś straty, niezgodności) i z nadplaty robi mi się niedopłata.
Nie wiemy czy olicznikowane są grzejniki na klatkach schodowych. Nie wiemy jak wspólnota traktuje koszty stałe dostarczania ciepla.
Skąd rrr140 ma znać koszty dostarczenia ciepła do swojego lokalu jeśli wie, że przychody w 2006 r. wynosiły 100.000,- a koszty 80.000,-, a jego wpłaty wciągu roku wyniosły 1.300, a liczniki pokazały razem zużycie 407 jednostek.
To co Ty proponujesz nie daje żadnej gwarancji że się rozliczy do zera.
A rozliczenie na tym polega: trzeba rozliczyć do zera.
Poza tym to co proponujesz to jedna z wersji regulaminu rozliczania ciepła, a sąd w pierwszej kolejności o taki regulamin zapyta. Po to aby oszacować wartość poniesionej przez rrr140 szkody.
Napisz pismo typu: Informuję, iż nadal podtrzymuje swoje stanowisko prezezntowane przeze mnie wcześniej zarówno ustnie na zebraniu w dniu jak i pisemnie w pismie z dnia...
Poza tym, zdradzę Tobie tajemnicę, iż moim pierwszym słowem na tym świecie było: nie.
To oznacza, że nie godzę się na ściemnianie spraw, które są dosyć proste w rozwiązaniach i takim mataczeniu, aby zwykły, szary właściciel był skołowany, zdezorientowany, przygnieciony perspektywą załatwiania wszystkiego w sądzie - co w rzeczywistości ma go zniechęcić do działania i dochodzenia swoich praw, w poczuciu bezradności, zaszczucia i przewagi bezprawia siły dominującej, często biernej większości.
To jest proste i jednoznacznie pozwala ustalić koszt za c.o. oraz go rozliczyć.
Opomiarowane są lokale, a to oznacza , że rozliczane są zgodnie z wykazywanym zużyciem ciepła, w związku z tym koszt poniesiony w lokalu przez danego właściciela jest mu znany, jak i zaliczki, które wniósł na ten cel.
Pokazałem przykład na wodzie, że ograniczenie się tylko do wyniku z licznika jest nieprawidłowy. Pokazałem, ze nie jest mu również znany jego koszt ciepła.
Ty swoje.
Zostaje sprawa przedawnienia.
Jednak jeśli się na to zdecydujesz, możesz ze względu na trudną sytuację materialną, zwrócić się z prośbą o zwolnienie z ponoszenia kosztów.
A z trzeciej strony :cool: rrr 140 chroniąc siebie, tak jak już wcześniej wspomniałam, może spokojnie poczekać na ruch wspólnoty po samodzielnym odebraniu swojej nadpłaty.