jak można usunąć członka wspólnoty jezeli kazdy sie go boi

dziadek77dziadek77 Użytkownik
pomoze mi ktos

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Członkiem wspólnoty mieszkaniowej jest każdy właściciel przymusowo, nie można go usunąć.
    Chodzi ci o członka zarządu wspólnoty? Póki się nie zbiorą odważni i przegłosują zmiany w składzie zarządu, to nikt go nie usunie
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prawidłową odpowiedź dała koziorozka:
    Członkiem wspólnoty mieszkaniowej jest każdy właściciel przymusowo, nie można go usunąć.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jeżeli właściciel stwarza zagrożenie dla mieszkańców, w razie spełnienia przesłanek z art. 16 ustawy o własności lokali:

- właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od niego opłat,
    - lub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu porządkowi domowemu
    -albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym

wspólnota mieszkaniowa może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości.

Właścicielowi, którego lokal został sprzedany, nie przysługuje prawo do lokalu zamiennego. "

Jednak w praktyce proces jest bardzo trudny do przeprowadzenia ze względu na wysokie koszty oraz trudności z eksmisją. Takie prawo to w zasadzie martwe prawo.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "Zarzadca" pisze o skrajnym przypadku, który w przyrodzie raczej nie występuje. Ja potwierdzę opinię, że jeżeli ta osoba jest w Zarządzie wspólnoty, to można ją odwołać uchwałą, ale to wymaga pewnej "odwagi", jeżeli zaś jest "zwykłym" właścicielem, to raczej nic nie zrobicie. dziadek77, nie wspominasz dlaczego "wszyscy się go boją"?
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Już było kiedyś takie pytanie i padła bardzo sensowna odpowiedź: należy wykupić od niego jego lokal.
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    U mnie we wspólnocie jest "analogiczny" gość i to on szantażuje właścicieli, że wykupi cały blok!
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wbrew woli właścicieli?
    A dobrze płaci?
  • Opcje
    mariannamarianna Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na moją cenę zaporową, niestety, nie było go stać.
    I od tej chwili mam spokój. Nawet na "dzień dobry" przestał odpowiadać.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.