Mała Wspólnota

wiolektawiolekta Użytkownik
Witam
Proszę o pomoc, otóż jesteśmy małą wspólnotą - 5 lokali, problem nasz polega na tym iż jednym ze współwłaścicieli jest UMiGminy który nie wyraża zgody na jakiekolwiek prace w czesci wspólnej np. wymiana dachu. Wszelkie uchwały są przez UMiG odrzucane (mamy powołany zarząd wspólnoty) Czytałam że najlepiej byłoby przejść na zasady funkcjonowania wspolnoty w/g dużych wspólnot ale musi być zgoda wszystkich właścicieli, co zrobić jeśli UMiG nie zgodzi się? Proszę o pomoc

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli większość jest za, to mozna gminę przymusić sądownie.
  • Opcje
    wiolektawiolekta Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak, wiem ale za każdym razem sprawy kończyć sądownie?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie masz wyjścia, w małych wspólnotach tylko zgoda wszystkich albo sąd
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wiolekta:[/cite]Tak, wiem ale za każdym razem sprawy kończyć sądownie?
    Zmiany sposobu zarządzania nie przeprowadza się codziennie. Wystarczy to zrobić raz.
    Pamiętaj, że musi to być w formie protokołu notarialnego.
    Jak już dokonacie zmiany, w sprawach przekraczających zarząd zwykły będziecie decydowali większością głosów. Wtedy mimo sprzeciwu gminy obejdzie się bez sądu.
  • Opcje
    ziutek123ziutek123 Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Witam,jesteśmy mała wspólnotą(5 lokali),zarządca wypowiedział sprawowanie zarządu naszą nieruchomością. .Twierdzi,że musimy spotkać się u notariusza w tej sprawie.Moje pytanie brzmi:czy forma przekazania zarządcy właścicielom zawsze odbywa się w ten sposób czy konieczny jest notariusz?Jeśli jednak tak to kto ma zaplacić za akt notarialny (podkreślam,że to zarządca wypowiada umowę).Proszę o szybką odpowiedz...dziękuję
    Komentarz edytowany ziutek123
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.