Darowizna węzła cieplnego na rzecz PEC

vogelvogel Użytkownik
Witam serdecznie, Wspólnota do której należę wybudowała jest w trakcie finalizacji umowy o przyłącze i dostarczanie energii cieplnej z PEC. W umowie tej PEC zażądał przekazania na ich własność węzła cieplnego zakupionego przez Wspólnotę (koszt ok 50000 zł) - opierają się na taki obowiązek ustanowiony przez Prawo Energetyczne. Przejrzałem tę ustawę, trochę poszukałem w necie (znalazłem to: http://www.zarzadca.pl/content/view/197/45/ ) i szczerze mówiąc nie widzę takiego obowiązku ? Czy mógłbym prosić o pomoc w tej sprawie i ew. jaką postawę prawną ? Z góry wielkie dzięki

Komentarze

• Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A konkretnie, to na jaki zapis się powołali?

Zasadniczo jest tak, że węzeł może należeć do dostawcy lub do odbiorcy. Jeśli dostawca wykonuje węzeł na swój koszt, to ten węzeł należy do niego i ma to późniejsze odzwierciedlenie w opłatach za ciepło (odbiorca należy do różnych grup taryfowych, w zależności od tego, czy węzeł jest jego, czy dostawcy).

W Twoim przypadku wykonaliście węzeł na swój koszt (około 50 000 zł), więc wygląda na to, że jest wasz i nie musicie go nikomu przekazywać. Trudno jednak stwierdzić na 100 %, jeśli nie zna się całej dokumentacji sprawy, tj. warunków przyłączenia, umowy o przyłączenie i dostawę energii cieplnej, itd. Może gdzieś tam jest jakiś haczyk? Może nie piszesz wszystkiego? Kto wie.

Dodam jeszcze niejako na boku, że powszechną praktyką deweloperów (wcale im się nie dziwię) jest korzystanie z opcji "węzeł po stronie dostawcy", bo to oznacza oszczędność dla dewelopera - nie ponosi kosztów zakupu i instalacji węzła, a podwyższone opłaty za ciepło będą przecież płacić przyszli właściciele, a nie deweloperzy.

Na koniec trzeba też stwierdzić, że oprócz węzła jest jeszcze przyłącze ciepłownicze do sieci przedsiębiorstwa ciepłowniczego, a to są dwie różne sprawy. Rozumiem, że przedmiot dyskusji jest zdefiniowany prawidłowo?

Pozdrawiam.
  • Opcje
    vogelvogel Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Witam,
    Serdeczne dzięki za odpowiedź i przepraszam za długą nieobecność. Sęk w tym że Zarząd Wspólnoty zgłaszając projekt uchwały dot. darowizny węzła cały czas ogólnikowo powołuje się na ustawę o Prawie Energetycznym - żadnych konkretów. Pomijając kwestie obowiązków wynikających z Prawa Energetycznego, mam jeszcze jedną wątpliwość: czy taka uchwała nie musi być jednogłośna ? W końcu wspólnota decyduje o wyzbyciu się składnika swojego majątku, na dokładkę znacznej wartości.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.