czy mam prawo domagać się przeniesienia własności???

leszek 79leszek 79 Użytkownik
Witam kupiłem lokal z ułamkową częsią gruntu i wpłaciłem deweloperowi 90% zanaczam że nie mam umowy w postaci aktu notarialnego tylko zwykłą umowę sprzedaży. deweloper odstąpił od umowy chociaż to odstąpienie jest bezskuteczne. nie ma z nim jakiejkolwiek drogi porozumienia. moję pytanie brzmi czy mogę sądownie domagać się przeniesienia własności? i czy mam jakieś szansę na wygranie takiej sprawy???

Komentarze

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Tak, są pewne szanse, mimo że umowa nie została zawarta w formie aktu notarialnego (bo co do zasady taka zobowiązuje do przeniesienia własności nieruchomości).
    Pomocne orzecznictwo:
    z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 20 kwietnia 2006 roku, sygn. akt: I ACa 1282/05 :

"Należy wskazać, że brak jest regulacji ustawowej, z której wynikałby obowiązek zawarcia umowy deweloperskiej w formie aktu notarialnego.

Podniesione przez apelującego okoliczności dotyczące obowiązku zawarcia umowy zobowiązującej do przeniesienia własności lokalu w formie aktu notarialnego należało uznać, w świetle okoliczności faktycznych rozpatrywanej sprawy, za nietrafne i pozostające w sprzeczności, jak słusznie wskazał sąd I instancji - z art. 5 k.c., z którego ochrony winien skorzystać powód, który w sposób absolutnie niezawiniony zostałby pozbawiony możliwości obrony swoich praw. Powód miał prawo oczekiwać od pozwanej, zajmującej się w ramach profesjonalnie prowadzonej działalności również sporządzaniem umów deweloperskich, że umowa ta zostanie sporządzona w sposób prawidłowy zarówno w zakresie jej treści, ale przede wszystkim formy właściwej dla tego rodzaju czynności, skoro obecnie pozwana twierdzi, że dla ważności i skuteczności tej czynności konieczna była forma aktu notarialnego. Niewątpliwym jest, że art. 158 k.c. nakłada obowiązek zawarcia umowy zobowiązującej do przeniesienia własności w formie aktu notarialnego, tym niemniej nie może też budzić wątpliwości fakt, że projekt umowy został sporządzony przez pozwanego i to jego jako profesjonalistę obciążał obowiązek sporządzenia tej umowy we właściwej formie. Jeśli tego nie uczynił, mając świadomość tego, że forma umowy jest niewłaściwa, to uznać należy, że świadomie działał na szkodę powoda, a w tej sytuacji czynienie z tego prawa użytku (a właściwie wykorzystania przymusowego położenia powoda, który bez swej winy pozbawiony został możliwości dochodzenia praw wynikających z zawartej umowy, która z uwagi na jej specyfikę nie jest też umową przedwstępną) pozostaje w sprzeczności z zasadami współżycia społecznego, a w szczególności z zasadą zaufania i pewności umów w zakresie działalności podmiotów zajmujących się profesjonalnie w tym przypadku - działalnością deweloperską."
    Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/652/94/
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.