zebrania wspólnoty a uczestnictwo gminy

zofka11zofka11 Użytkownik
Witam!
Zbliża się termin pierwszego zebrania naszej wspólnoty i chcę się upewnić, czy mamy informować o nim [tudzież zapraszać na nie] przedstawiciela ZBM, który jest właścicielem jednego z lokali, czy może informować o postanowieniach i uchwałach po zebraniach, czy w ogóle nic nie robić. Pytanie może naiwne, ale wolę nie strzelić kleksa na samym początku.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Właścicielem lokalu jest gmina, a nie jej zakład budżetowy.
    Zawiadomienie o zebraniu wysyła zarząd wspólnoty do wszystkich właścicieli, w tym oczywiście również do gminy - albo bezpośrednio do wójta / burmistrza prezydenta miasta, albo do pełnomocnika gminy, czyli osoby, która posiada pełnomocnictwo do reprezentowania gminy na zebraniach wspólnot mieszkaniowych (jeśli wiecie, kto nią jest).
    O uchwałach podjętych wyłącznie na zebraniu (bez uzupełniania głosów w trybie indywidualnego ich zbierania) zarząd nie ma obowiązku powiadamiać właścicieli, ale (jeśli nie pociąga to za sobą dużych kosztów) warto to robić, to dobra praktyka. Sprzyja dobrej komunikacji między zarządem i ogółem właścicieli i poprawie klimatu. :smile:
  • Opcje
    jehoannahjehoannah Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a ja mam takie pytanie..... Mała wspólnota 3 lokale, w tym dwa prywatne jeden własność Gminy. Jak przejąć tą wspólnotę od obecnego zarządcy? Problem polega na tym, że prywatni dwaj właściciele chcą zmiany, a przedstawiciel Gminy nie. Może jest jakiś kruczek prawny? Prosze o pomoc.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję, owner, za wyjaśnienie :).
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mała wspólnota 3 lokale, w tym dwa prywatne jeden własność Gminy. Jak przejąć tą wspólnotę od obecnego zarządcy?
    Tu poczytaj i ew. dalej tam ciągnij temat albo załóż nowy wątek, bo ten jest na inny temat
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zofka11 - we WSZYSTKICH sprawach traktuj gminę tak, jak każdego innego właściciela, grzecznie, ale zdecydowanie
  • Opcje
    jehoannahjehoannah Użytkownik
    edytowano listopada -1
    dzięki zofka11. Właśnie tak traktuje gminę, grzecznie i konkretnie. Tylko, że pełnomocnik gminy zdania nie zmieni na temat obecnego zarządcy (jest jego pracownikiem)więc nie ma 100% za, a w małej wspólnocie musi być. NO I LIPA.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    zofka11 - we WSZYSTKICH sprawach traktuj gminę tak, jak każdego innego właściciela, grzecznie, ale zdecydowanie
    Dzięki - takoż zamiaruję :).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.