zebrania wspólnoty a uczestnictwo gminy
zofka11
Użytkownik
Witam!
Zbliża się termin pierwszego zebrania naszej wspólnoty i chcę się upewnić, czy mamy informować o nim [tudzież zapraszać na nie] przedstawiciela ZBM, który jest właścicielem jednego z lokali, czy może informować o postanowieniach i uchwałach po zebraniach, czy w ogóle nic nie robić. Pytanie może naiwne, ale wolę nie strzelić kleksa na samym początku.
Zbliża się termin pierwszego zebrania naszej wspólnoty i chcę się upewnić, czy mamy informować o nim [tudzież zapraszać na nie] przedstawiciela ZBM, który jest właścicielem jednego z lokali, czy może informować o postanowieniach i uchwałach po zebraniach, czy w ogóle nic nie robić. Pytanie może naiwne, ale wolę nie strzelić kleksa na samym początku.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zawiadomienie o zebraniu wysyła zarząd wspólnoty do wszystkich właścicieli, w tym oczywiście również do gminy - albo bezpośrednio do wójta / burmistrza prezydenta miasta, albo do pełnomocnika gminy, czyli osoby, która posiada pełnomocnictwo do reprezentowania gminy na zebraniach wspólnot mieszkaniowych (jeśli wiecie, kto nią jest).
O uchwałach podjętych wyłącznie na zebraniu (bez uzupełniania głosów w trybie indywidualnego ich zbierania) zarząd nie ma obowiązku powiadamiać właścicieli, ale (jeśli nie pociąga to za sobą dużych kosztów) warto to robić, to dobra praktyka. Sprzyja dobrej komunikacji między zarządem i ogółem właścicieli i poprawie klimatu.