Czy mam zapłacić ???

temat1temat1 Użytkownik
Witam !
Czy mogę uzyskać poradę odnośnie Funduszu Remontowego .
Od 2 lat jestem właścicielem mieszkania w budynku będącym w zarządzie Wspólnoty .
Systematycznie wpłacam ustaloną kwotę na Fundusz Remontowy / wcześniej przed
wykupem mieszkania / kwaterunek /opłacałem przez 20 lat czynsz do ADM-u /.
W zeszłym roku docieplono budynek i otynkowano . Zarząd Wspólnoty obliczył
że dzieląc koszty zgodnie z udziałem w nieruchomości muszę jednorazowo zapłacić
na Fundusz Remontowy kwotę 4.000 zł tłumacząc , że dotychczas zgromadzona
na moim koncie kwota jest niewielka w stosunku do przeprowadzonego remontu.
Czy takie postępowanie jest zasadne ? Czy muszę to regulować ?
Przez 20 lat w czynszu dla ADM także płaciłem koszty remontów !
Ktoś , kto wykupił mieszkanie wcześniej płacił podobne kwoty z tą różnicą , że na wydzielone konto . Te osoby nie
muszą wnosić dopłat .
Uważam , że takie postawienie sprawy to poważne naruszenie interesów członka Wspólnoty i kwalifikuje się do sądu .
Jeśli nie było funduszy a remont był konieczny, należało może zaciągnąć kredyt by rozłożyć finansowanie w czasie .
To dla mnie drastyczne obciążenie domowego budżetu .
Proszę o sugestie jak zareagować na takie wezwanie do zapłaty ?

Adam

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przeciez gmina, gdy była właścicielem mieszkania musiała płacić na fundusz remontowy.
    Może wycofała te pieniądze ze wm?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Nie daj Boże by się okazało, to co napisała koziorozka, czyli że gmina wycofała swój wklad. To by dopiero był przekręt...
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano maja 2010
    [cite] temat1:[/cite]
    / wcześniej przed wykupem mieszkania / kwaterunek /opłacałem przez 20 lat czynsz do ADM-u /.
    W momencie kiedy powstała wspólnota można było postarać się o rozlicznie pieniędzy wpłacanych wcześniej przez lokatorów na koszty remontu i odnieść wpłaty do faktycznie wykonanych w tym budynku remontów, na przestrzeni danego czasu.
    Zażądać wpłaconych na remonty, a nie wykorzystanych pieniędzy lokatorów/właścicieli na konto wspólnoty w ramach wzajemnych rozliczeń z poprzednim właścicielem nieruchomości.
    Być może sprawa nie jest jeszcze stracona - były podobne z budynkami WAM i właściciele, a wcześniej lokatorzy wygrali.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W świetle pierwszego postu odpowiedź wydaje mi się oczywista i niezbyt skomplikowana.
    Moim zdaniem "temat1" ma prawo być rozżalony. Tylko że w jego przypadku (moim zdaniem)
    winowajcą nie jest wspólnota, która ociepliła budynek, a ADM!, który jak wynika z postu przywłaszył sobie wpłaty "temata1" na remonty.
    Moim zdanie mamy do czynienia z dość typowym "odwróceniem kota ogonem"
    Pamiętaj "temat1" - nie jest winien ten co ocieplił, ale ten co ukradł. Spytaj ADM gdzie są Twoje wpłaty???
    Ja nie widzę winy wspólnoty w Twoim poście, ale sprawa faktycznie kwalifikuje się do sądu.
    No chyba, że coś pokręciłeś.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W momencie kiedy powstała wspólnota można było postarać się o rozlicznie pieniędzy wpłacanych wcześniej przez lokatorów na koszty remontu i odnieść wpłaty do faktycznie wykonanych w tym budynku remontów, na przestrzeni danego czasu.
    :shocked::shocked::shocked:
    Lokatorzy nigdy nie płacili żadnych pieniędzy na koszty remontu.
    Jedyną identyfikowalną wpłatą od lokatorów jest czynsz (abstrahuję od indywidualnych mediów, które wymagają rozliczenia).
    Gmina/zakład budzetowy z otrzymanych pieniędzy opłaca koszty utrzymania części wspólnej w budynkach wspólnot, koszty utrzymania lokali w budynkach wspólnot, koszty utrzymania zarówno części wspólnej jak i lokali w budynkach gminnych (komunalnych i socjalnych).
    Nigdy pieniądze, które wpływają nie są przypisane do danej nieruchomości (obojętnie czy budynek gminny, czy wspólnota).
    Zatem nawet nie rozlicza się tego na nieruchomość, a co dopiero mówić na remonty w danej nieruchomości.
    I nie jest to błąd, który trzeba czym prędzej naprawić. Gmina musi podchodzić do tych wpłat kompleksowo. Inaczej nie miałby z czego utrzymać lokali socjalnych.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] temat1:[/cite]Proszę o sugestie jak zareagować na takie wezwanie do zapłaty ?
    Adam
    Przeczytaj dokładnie swój akt notarialny.
    Być może zgodziłeś się w nim na wycofanie przez gminę jej wpłat na remonty w części przypadającej na Twój (wówczas gminy) udział i na uzupełnienie tego "wkładu" przez Ciebie. Gminy czasami stosują takie zapisy w aktach notarialnych.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Pani Beato
    temat1 nie stracił pieniędzy, by mógł krzyczeć gdzie są moje wpłaty?
    On wpłacał do gminy, a gmina płaciła do wspólnoty.
    Jeśli we wspólnocie wszyscy właściciele wplacali prawidłowo, ale po wykupie przez temat1 gmina wycofała swoje pieniądze, to nic dziwnego, że wspólnocie brak pieniędzy, ale błędem był zwrot tych pieniędzy gminie. Żaden właściciel nie może wycofywać indywidualnie swoich pieniędzy.
    Wtedy temat1 powinien krzyczeć: jakżeście im zwrócili i złamali prawo, to sami teraz dopłacajcie.

Jeśli we wspólnocie wszyscy właściciele wplacali prawidłowo i po wykupie przez temat1 gmina nie wycofała swoich pieniędzy, to zostało źle rozliczony remont i temat1 powinien krzyczeć: gdzie są gminy wpłaty?

Reasumując: należy sprawdzić co się stało z pieniędzmi gminy.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Być może zgodziłeś się w nim na wycofanie przez gminę jej wpłat na remonty w części przypadającej na Twój (wówczas gminy) udział i na uzupełnienie tego "wkładu" przez Ciebie. Gminy czasami stosują takie zapisy w aktach notarialnych.
    O w mordę. Byłby to przekręt w majestacie prawa. W takiej sytuacji temat1 sam dał ciała. Sorry.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Od 2 lat jestem właścicielem mieszkania w budynku będącym w zarządzie Wspólnoty .
    Systematycznie wpłacam ustaloną kwotę na Fundusz Remontowy
    Czyli wspólnota do rozliczeń wzięła tylko twoje wpłaty na FR.
    Ile wynosi składka na ten fundusz?
    wcześniej przed
    wykupem mieszkania / kwaterunek /opłacałem przez 20 lat czynsz do ADM-u /.
    Gmina jako współwłaściciel powinna wpłacać na konto wspólnoty kwotę FR zgodnie z udziałem i to powinno być zaliczone do tego, obecnie twojego lokalu.
    Ktoś , kto wykupił mieszkanie wcześniej płacił podobne kwoty z tą różnicą , że na wydzielone konto . Te osoby nie
    muszą wnosić dopłat .
    Co to znaczy podobne kwoty?
    Gmina też powinna wpłacać na FR na osobne konto, jeżeli takowe jest dla wspólnoty.
    Przypuszczam, że gmina wcale nie wpłacała tych kwot(tak było w naszym przypadku)
    Ja na twoim miejscu żądała bym tych rozliczeń co do twojego lokalu FR, oczywiście na piśmie. Nie zapłaciła bym, niech wspólnota poda cię do sądu.
    Jaki macie zarząd? czy przypadkiem ADM nie administruje waszą wspólnotą?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przypuszczam, że gmina wcale nie wpłacała tych kwot(tak było w naszym przypadku)
    To jest bardzo prawdopodobne.
    Gminy często nie wpłacają na bieżąco zaliczek na remonty tłumacząc, że wpłacą swoją część po okazaniu faktury za wykonane roboty. Przy znaczącym udziale gminy, takie podejście uniemożliwia jakiekolwiek planowanie remontów, zaciągnięcie kredytu itp.
    Zarządy takich wspólnot powinny windykować należności wspólnoty od gminy. To nie jest trudne, a komornik ma z czego ściągać długi gminy.
    Jeżeli zarządy tego nie robią, szkodzą swoim wspólnotom.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Reasumując: należy sprawdzić co się stało z pieniędzmi gminy.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Lokatorzy nigdy nie płacili żadnych pieniędzy na koszty remontu.
    :shocked::shocked::shocked:
  • Opcje
    temat1temat1 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękuję ślicznie za podpowiedzi .
    Dodam iż :
    1. W akcie notarialnym nabycia mieszkania od gminy nie było zapisów iż wycofuje ona swoje wkłady na remonty.
    2. Od czasu powstania Wspólnoty zarządcą przez kilka lat był Zakład Gospodarki Mieszkaniowej Gminy
    3. Moje opłaty przed wykupem : czynsz całkowity 430 zł. , po wykupie w 2008 r. 330 zł.+ 70 zł.FR / 1,50 zł./m2 = 400 zł.
    4. Od 2009 Zarząd Wspólnoty tworzy dwoje współwłaścicieli posiadających uprawnienia w zakresie zarządzania
    nieruchomościami.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przez dwa lata wpłacałeś FR, to mała kwota.
    ZGM gminy powinien się porządnie rozliczyć z waszym zarządem, pewnie tego nie zrobili i dlatego żądają dopłaty.
    4. Od 2009 Zarząd Wspólnoty tworzy dwoje współwłaścicieli posiadających uprawnienia w zakresie zarządzania
    nieruchomościami.
    Powinni wiedzieć jak przejmować wspólnotę od ZGM.
    Czy tylko ty masz dopłatę?
    Czy była uchwała w sprawie remontu i docieplenia?
    Od kiedy działacie jako wspólnota(REGON, NIP)?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    temat1 - to nieważne, ile płaciłeś przed wykupem, bo płaciłeś gminie, a nie wspólnocie. A to wspólnota chce od ciebie pieniędzy.
    Po prostu dowiedz się od zarządu wspólnoty mieszkaniowej lub administratora czy gmina (gdy była właścicielem twojego mieszkania) płaciła zaliczkę na fundusz remontowy.
    Tak - co się z nią stało
    Nie - to gmina ma kłopot, nie ty.
    Jak to rozwiązać podpowiemy, ale najpierw SAM musisz uzyskać odpowiedź na to pytanie.
  • Opcje
    temat1temat1 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dopłatę mają jeszcze ze 2 osoby , które także niedawno wykupiły mieszkania .
    Do dzisiaj ZGM nie rozliczyła się finansowo z nowym zarządem.
    Uchwała o dociepleniu była ale nic w niej , że koszty dzieli się z uwzględnieniem "stażu" jaki minął od stania się właścicielem.
    Moim zdaniem koszty powinny być proporcjonalne li tylko do posiadanych udziałów w nieruchomości . Gdyby wyszło
    jednorazowo zbyt duże obciążenie finansowe należało może pomyśleć o kredycie .
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W umowach sprzedaży lokali komunalnych nie ma mowy o FR.
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    [cite] temat1:[/cite]Dopłatę mają jeszcze ze 2 osoby , które także niedawno wykupiły mieszkania .
    Ustal od kiedy funkcjonuje wspólnota. Jest to data sprzedaży pierwszego mieszkania.
    Od tego mementu gmina była członkiem wspólnoty i musiała wnosić na konto FR wspólnoty zaliczki zgodnie z posiadanym udziałem, a następnie partycypować w kosztach przeprowadzonego remontu, na równi ze wszystkimi pozostałymi właścicielami.
    [cite] temat1:[/cite]W zeszłym roku docieplono budynek i otynkowano .
    Skąd wspólnota wzięła środki na wykonanie tego remontu?
    Z tego, co piszesz wynika, że z FR, a więc przygotowywała się do wcześniej zatwierdzonego uchwałą wydatku.
    Ustal datę podjęcia owej uchwały.
    [cite] temat1:[/cite]Zarząd Wspólnoty obliczył,że dzieląc koszty zgodnie z udziałem w nieruchomości muszę jednorazowo zapłacić Fundusz Remontowy kwotę 4.000 zł
    Rozumiem, że jest to kwota, która stanowi udział w całości kosztów związanych z dociepleniem i otynkowaniem budynku.
    Jeśli tak jest, to Ty w obecnej sytuacji masz pokryć całość kosztów, z jednoczesnym zwolnieniem z nich poprzedniego właściciela czyli gminy - a tak być nie może.
  • Opcje
    marta26421marta26421 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    WM powstaje w dniu wyodrębnienia pierwszego lokalu i wpisania do KW.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak. Koszty mają być pokrywane proporcjonalne li tylko do posiadanych udziałów w nieruchomości .
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite]
    Zażądać wpłaconych na remonty, a nie wykorzystanych pieniędzy lokatorów/właścicieli na konto wspólnoty w ramach wzajemnych rozliczeń z poprzednim właścicielem nieruchomości.

Moim zdaniem wspólnota mieszkaniowa nie ma takich uprawnień, ewentualnie lokatorzy.
    [cite] temat1:[/cite] W zeszłym roku docieplono budynek i otynkowano . Zarząd Wspólnoty obliczył że dzieląc koszty zgodnie z udziałem w nieruchomości muszę jednorazowo zapłacić na Fundusz Remontowy kwotę 4.000 zł tłumacząc , że dotychczas zgromadzona na moim koncie kwota jest niewielka w stosunku do przeprowadzonego remontu.
    Z treści zapytania nie wynika jednoznacznie czy rzeczywiście przyczyną braku środków na remont było "wycofanie" wkładu przez gminę, czy też brak wpłat od gminy, a może po prostu wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę o takim sposobie partycypacji (jednorazowa dopłata).
    Proszę zatem sprawdzić treść uchwały o wykonaniu remontu i wyjaśnić powstałe zadłużenie.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zarządca
    a może po prostu wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę o takim sposobie partycypacji (jednorazowa dopłata).
    temat1
    Dopłatę mają jeszcze ze 2 osoby , które także niedawno wykupiły mieszkania .
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    No tak, to wskazuje na to, o czym pisaliście:shamed:
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    [cite] Zarządca:[/cite]
    Moim zdaniem wspólnota mieszkaniowa nie ma takich uprawnień, ewentualnie lokatorzy.
    Nigdzie też nie wspomniałam, że tych roszczeń ma dochodzić wspólnota.
    [cite] Zarządca:[/cite]a może po prostu wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę o takim sposobie partycypacji (jednorazowa dopłata).
    Moim zdaniem wspónota mieszkaniowa nie ma takich uprawnień. :tooth:
    To nie wspólnota ustala sposób partycypowania w kosztach dotyczących NW, bo zadecydowała już o tym ustawa o własności lokali.
    Koszt proporcjonalnie ponoszą wszyscy właściciele tego lokalu, do wysokości jego udziału w NW (w sumie).
    [cite] temat1:[/cite]Dopłatę mają jeszcze ze 2 osoby , które także niedawno wykupiły mieszkania .
    To, że trzy osoby niedawno wykupiły mieszkania oznacza, że powinny płacić od momentu, kiedy są właścicielami.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Do dzisiaj ZGM nie rozliczyła się finansowo z nowym zarządem.
    To musi to jak najszybciej zrobić.
    Uchwała o dociepleniu była
    Kiedy była podjęta, czy byłeś wtedy właścicielem lokalu.
    Zarząd Wspólnoty obliczył
    że dzieląc koszty zgodnie z udziałem w nieruchomości muszę jednorazowo zapłacić
    na Fundusz Remontowy kwotę 4.000 zł
    Jeżeli w trakcie uchwalania uchwały nie byłeś właścicielem, to zarząd nie ma prawa żądać od ciebie wpłat za kogoś, czyli gminę. Gmina powinna wykazać swoje wpłaty na FR wspólnoty od wszystkich swoich lokatorów, tym bardziej, że piszesz iż wpłacałeś do ADM też zaliczki na remonty.
    Podkreślę, że ja na twoim miejscu napisałabym pismo do zarządu prosząc o wyjaśnienia i nie zapłaciłabym żądanej kwoty, niech cię podają do sądu i niech to rozstrzygnie sąd.
    Ważna jest treść uchwały odnośnie FR i data podjęcia.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli w trakcie uchwalania uchwały nie byłeś właścicielem, to zarząd nie ma prawa żądać od ciebie wpłat za kogoś, czyli gminę. Gmina powinna wykazać swoje wpłaty na FR wspólnoty
    Rozliczenie kosztów ocieplenia następuje TERAZ. Gmina już nie jest właścicielem tego lokalu. W kosztach uczestniczą zawsze tylko aktualni właściciele.
    tym bardziej, że piszesz iż wpłacałeś do ADM też zaliczki na remonty.
    Do ADM płacił czynsz, który jest zapłatą za używanie cudzego (komunalnego) mieszkania.
    W czynszu nie ma wyróżnionych składników na eksploatację bieżącą, remonty itp. Co z tym zrobi gmina - to już jej problem (pisał o tym a-z). Czynsz płacony gminie to jedno, a zaliczki, jakie gmina miała obowiązek płacić wspólnocie, to drugie. Te dwie sprawy nie mają ze sobą żadnego związku. Gmina ma obowiązek płacić wspólnocie zaliczki również wówczas, gdy jej najemca w ogóle nie płaci czynszu. Nie łączmy tych spraw.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozliczenie kosztów ocieplenia następuje TERAZ. Gmina już nie jest właścicielem tego lokalu.
    Tak, zgadza się, ale na FR zbiera się od chwili podjęcia takiej uchwały.
    Dopłatę mają jeszcze ze 2 osoby , które także niedawno wykupiły mieszkania
    Gmina w ogóle nie brała udziału w FR.
    Dlatego ważna data podjęcia uchwały, ważne, czy już wszystkie mieszkania gmina sprzedała.
    Według mnie to ewidentny przekręt gminy i poprzedniego zarządcy komunalnego.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Gmina w ogóle nie brała udziału w FR.
    Skąd to wiesz?
    Jeśli tak było, to wspólnota może windykować zaliczki od gminy (tylko) za 3 lata wstecz.
    Nie ma natomiast prawa żądać "uzupełnienia" wpłat gminy przez nowego właściciela lokalu. Koszty remontów i modernizacji powinna ponieść wspólnota ze środków wspólnych (z FR) i ewentualnie z jednorazowej wpłaty wszystkich właścicieli (proporcjonalnie do udziałów), jeżeli środków na FR jest za mało. To nie może być tak, że jedni mają wpłaty jednorazowe, a inni nie mają, bo "za nich" płaci wspólnota z FR.

Nowy właściciel lokalu przejmuje prawa i obowiązki związane z prawem własności lokalu z dniem przeniesienia prawa własności lokalu. To, co było wcześniej, jego nie dotyczy. Chyba, że w akcie notarialnym zgodził się na inne postanowienia - dlatego pytałem o treść aktu.
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    [cite] gonia:[/cite]
    Dlatego ważna data podjęcia uchwały, ważne, czy już wszystkie mieszkania gmina sprzedała.
    Dokładnie to jest punktem wyjścia dla ustalenia ilości właścicieli lokalu, od momentu podjęcia uchwały i ich zaliczek na FR.
    Wcześniej już napisałam do temat1:
    Ustal datę podjęcia owej uchwały.
    Ustal od kiedy funkcjonuje wspólnota.
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    [cite] Haneczka:[/cite]
    [cite] Zarządca:[/cite]
    a może po prostu wspólnota mieszkaniowa podjęła uchwałę o takim sposobie partycypacji (jednorazowa dopłata).
    Moim zdaniem wspónota mieszkaniowa nie ma takich uprawnień. :tooth:
    To nie wspólnota ustala sposób partycypowania w kosztach dotyczących NW, bo zadecydowała już o tym ustawa o własności lokali.
    Koszt proporcjonalnie ponoszą wszyscy właściciele tego lokalu, do wysokości jego udziału w NW (w sumie).

Jednorazowa dopłata nie wyklucza przecież ustawowego podziału kosztów zarządu.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Chciałam odpowiedzieć, ale już temat1 nie jest zainteresowany.
    Pozdrawiam.:bigsmile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale inni użytkownicy tez to czytają. Może oni są zainteresowani.
    temat1 wrzucił temat i zniknął, ale problem pozostał. I można o nim dyskutować.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.