Art 29 punk 1e UoWL

biedrona121biedrona121 Użytkownik
Stałam się właścicielem razem z siostra aktem darowizny mieszkania Babci, dożywotnie mieszkanie, maja zapisane w akcie rodzice. Nasz ojciec jest upowazniony notarialnie do prowadzenia wszelkich spraw ze WM glosowania w naszym imieniu na zebraniach itd. Pełnomocnik napisał do WM dołaczjąc pełnomocnictwo notarialne, w którym notariusz w pierwszym zdaniu stwierdza że ja i siostra w dn.... stałyśmy sie właścicielami mieszkania, tu podał nr aktu notarialnego gdzie i kiedy zostal zawarty oraz wyciąg z księg wieczystych gdzie ja i siostra jesteśmy juz wpisane jako właściciele w 1/2 udziału lokalu. Napisaliśmy aby zarząd naliczył nowemu właścicielowi obciązęnia z podaniem stawek na FR i FE. Dostalam pismo że WM ŻĄDA od nas "aktu notarialnego w którym są zawarte informacje o nowym nabywcu lokalu i o lokalu który został naszą własnością. Po co im Akt Notarialny skoro mają w pełnomocnictwie , wszystkie nasze dane a z wypisu ksiąg wieczystych podane m lokalu. Proszę mi powiedzieć czy muszę im dać Akt Notarialny? skoro mają inne przedlożone dokumenty kto jest właścicielem lokalu.I jak mam postąpić jeżeli nie dostane jako właściciel naliczeń za części wspólne , MAM PŁACIĆ?

Komentarze

• Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dostalam pismo że WM ŻĄDA od nas "aktu notarialnego w którym są zawarte informacje o nowym nabywcu lokalu i o lokalu który został naszą własnością.
    Zarząd lub zarządca ma prawo żądać jedynie okazania dokumentów potwierdzających prawo własności lokalu - zgodnie z art.29.1e uowl.
    Proszę mi powiedzieć czy muszę im dać Akt Notarialny?
    Nie, jedynie okazać.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Po co tworzyć niepotrzebne zadrażnienia? Ty albo administrator zrobi ksero aktu notarialnego i po sprawie
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    [cite] koziorozka:[/cite]Ty albo administrator zrobi ksero aktu notarialnego i po sprawie
    Na jakiej podstawie prawnej zarząd/administrator/zarządca ma dysponować kserokopią oryginału dokumentu należącego do właściciela?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ale oni dostali ksero wyciagu z ksiąg wieczystych przecież tam wszystko jest ,a dane o powierzchni lokalu przecież mają.I co ja mam robić jeżeli od marca nie dostałam naliczenia stawek na FE.i FR. Płacić czy nie płacić?.A oni o tym że jest nowy wlaścicel wiedza na piśmie od marca.Pzreciez to co jest w akcie notarialnym to dotyczy tylko nas i sprzedającego to dla nas dane a nie dla zarządu. Wyciąg z ksiag powinien wystarczyć!!!!!!
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    [cite] biedrona121:[/cite]Ale oni dostali ksero wyciagu z ksiąg wieczystych przecież tam wszystko jest ,a dane o powierzchni lokalu przecież mają.
    To powinno im wystarczyć.
    Potwierdzili na piśmie przyjęcie ksero tego dokumentu?
    Ustawa mówi o dokumentach potwierdzających własność lokali, ale dla świętego spokoju możesz im okazać również akt notarialny, w celu potwierdzenia zgodności wszystkich danych.
    [cite] biedrona121:[/cite]I co ja mam robić jeżeli od marca nie dostałam naliczenia stawek na FE.i FR. Płacić czy nie płacić?
    Płać na podstawie poprzedniego naliczenia, którym dysponujesz.
    Na piśmie (za potwierdzeniem obioru) zażądaj nowego - dla obecnego właściciela lokalu.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Księga wieczysta zawiera wszystkie dane, potrzebne zarządowi wspólnoty: nazwiska współwłaścicieli, udział w nieruchomości wspólnej, numer lokalu, jego adres i położenie w budynku oraz powierzchnię użytkową. Zresztą, dane lokalu nie uległy zmianie, zmienili się jedynie właściciele.

Odpis z księgi wieczystej jest jak najbardziej "dokumentem potwierdzającym prawo własności lokalu".
    Napisz zarządowi, że jeżeli taki odpis wystarcza sądowi (np. w sprawach o nakaz zapłaty), to musi też wystarczyć zarządowi wspólnoty.
    Zresztą, akt notarialny może być nieaktualny, bo sporządza się go raz na zawsze, zaś stan prawny nieruchomości może ulec zmianie w każdej chwili.
    Zatem księga wieczysta jest bardziej wiarygodna od aktu notarialnego.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Aja dalej nie mam naliczenia od zarządu jako nowy właściciel , co mam robić, poszlam im okazać akt notarialny a zarżąd kazał mi go zostawić ..... nie zostawilam wystarczy,zę okazalam maja wyciąg z ksiąg wieczystych czy ja mage nie płacić na części wspólne skoro dalej nie mam naliczenia?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy ja mage nie płacić na części wspólne skoro dalej nie mam naliczenia?
    Możesz, ale jak w końcu ci to rozliczenie zrobią, to będziesz musiała wyrównać od daty nabycia lokalu
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Księga wieczysta zawiera wszystkie dane, potrzebne zarządowi wspólnoty ...
    Zresztą, akt notarialny może być nieaktualny, bo sporządza się go raz na zawsze, zaś stan prawny nieruchomości może ulec zmianie w każdej chwili.
    Zatem księga wieczysta jest bardziej wiarygodna od aktu notarialnego.

Jednak żądanie okazania dowodu prawa własności może być zasadne, ponieważ od momentu ujawnienia wniosku o wpis w księdze wieczystej do momentu dokonania wpisu zwykle upływa długi okres czasu.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    O okazaniu dokumentów potwierdzających prawo własności lokalu pisali już inni w tym wątku - to jest oczywiste.
    Twoja uwaga o długotrwałej procedurze dokonywania wpisów w Kw jest ogólnie słuszna, ale w tym przypadku bezprzedmiotowa, ponieważ nowe współwłaścicielki są już wpisane w Kw, a odpis Kw został przekazany zarządowi wspólnoty:
    [cite] biedrona121:[/cite]Nasz ojciec jest upowazniony notarialnie do prowadzenia wszelkich spraw ze WM glosowania w naszym imieniu na zebraniach itd. Pełnomocnik napisał do WM dołaczjąc pełnomocnictwo notarialne, w którym notariusz w pierwszym zdaniu stwierdza że ja i siostra w dn.... stałyśmy sie właścicielami mieszkania, tu podał nr aktu notarialnego gdzie i kiedy zostal zawarty oraz wyciąg z księg wieczystych gdzie ja i siostra jesteśmy juz wpisane jako właściciele w 1/2 udziału lokalu.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    biedrona 121 - nie rozumiem twojego zachowania. Mogłaś 17.05.2010 - mieć wszystko załatwione. Wystarczyłoby dostarczyć kilka stron ksero. Zarząd ma takie prawo ŻĄDAĆ DOKUMENTÓW. Oczywiście powinno im wystarczyć ich okazanie. ale ja przy przejmowaniu nieruchomości również otrzymałem ksero aktów notarialnych.Może to biurokracja, ale bardziej uzus - przyjęty zwyczaj. Wszczełaś dyskusję nad wyższością Swiąt Bożego Narodzenia nad swiętami Wielkanocnymi. Od pierwszych dni konfliktujesz się z Zarządem. Czy warto?:bigsmile:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    [cite] MirekL:[/cite]Zarząd ma takie prawo ŻĄDAĆ DOKUMENTÓW. Oczywiście powinno im wystarczyć ich okazanie.
    I tylko tego zarząd może żądać - okazania:
    Art. 29.1e. Zarząd lub zarządca (...), może żądać od właścicieli lokali okazania dokumentów potwierdzających prawo własności lokali.
    Zarząd popełnia błąd, bo jego żądania nie mają podstaw prawnych, zaś nieprzekazywanie właścicielkom lokalu informacji o ich zobowiązaniach wobec wspólnoty mimo dostarczenia aktualnego wyciągu z Kw powoduje, że wspólnota nie będzie miała prawa dochodzić odsetek za zwłokę, a ewentualne szkody wspólnoty z tego tytułu powinni pokryć członkowie zarządu.

Słowem: zarząd niepotrzebnie i bezpodstawnie upiera się przy swoim żądaniu i działa na szkodę wspólnoty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.