Art 29 punk 1e UoWL
biedrona121
Użytkownik
Stałam się właścicielem razem z siostra aktem darowizny mieszkania Babci, dożywotnie mieszkanie, maja zapisane w akcie rodzice. Nasz ojciec jest upowazniony notarialnie do prowadzenia wszelkich spraw ze WM glosowania w naszym imieniu na zebraniach itd. Pełnomocnik napisał do WM dołaczjąc pełnomocnictwo notarialne, w którym notariusz w pierwszym zdaniu stwierdza że ja i siostra w dn.... stałyśmy sie właścicielami mieszkania, tu podał nr aktu notarialnego gdzie i kiedy zostal zawarty oraz wyciąg z księg wieczystych gdzie ja i siostra jesteśmy juz wpisane jako właściciele w 1/2 udziału lokalu. Napisaliśmy aby zarząd naliczył nowemu właścicielowi obciązęnia z podaniem stawek na FR i FE. Dostalam pismo że WM ŻĄDA od nas "aktu notarialnego w którym są zawarte informacje o nowym nabywcu lokalu i o lokalu który został naszą własnością. Po co im Akt Notarialny skoro mają w pełnomocnictwie , wszystkie nasze dane a z wypisu ksiąg wieczystych podane m lokalu. Proszę mi powiedzieć czy muszę im dać Akt Notarialny? skoro mają inne przedlożone dokumenty kto jest właścicielem lokalu.I jak mam postąpić jeżeli nie dostane jako właściciel naliczeń za części wspólne , MAM PŁACIĆ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Potwierdzili na piśmie przyjęcie ksero tego dokumentu?
Ustawa mówi o dokumentach potwierdzających własność lokali, ale dla świętego spokoju możesz im okazać również akt notarialny, w celu potwierdzenia zgodności wszystkich danych.
Płać na podstawie poprzedniego naliczenia, którym dysponujesz.
Na piśmie (za potwierdzeniem obioru) zażądaj nowego - dla obecnego właściciela lokalu.
Odpis z księgi wieczystej jest jak najbardziej "dokumentem potwierdzającym prawo własności lokalu".
Napisz zarządowi, że jeżeli taki odpis wystarcza sądowi (np. w sprawach o nakaz zapłaty), to musi też wystarczyć zarządowi wspólnoty.
Zresztą, akt notarialny może być nieaktualny, bo sporządza się go raz na zawsze, zaś stan prawny nieruchomości może ulec zmianie w każdej chwili.
Zatem księga wieczysta jest bardziej wiarygodna od aktu notarialnego.
Jednak żądanie okazania dowodu prawa własności może być zasadne, ponieważ od momentu ujawnienia wniosku o wpis w księdze wieczystej do momentu dokonania wpisu zwykle upływa długi okres czasu.
Twoja uwaga o długotrwałej procedurze dokonywania wpisów w Kw jest ogólnie słuszna, ale w tym przypadku bezprzedmiotowa, ponieważ nowe współwłaścicielki są już wpisane w Kw, a odpis Kw został przekazany zarządowi wspólnoty:
Słowem: zarząd niepotrzebnie i bezpodstawnie upiera się przy swoim żądaniu i działa na szkodę wspólnoty.