Przejęcie nieruchomości

lukasz..lukasz.. Użytkownik
Witam wszystkich,

jako że dopiero wchodze w temat moge czasem czegos dokładnie nie opisać. Nierychomośc (60 mieszkan) przejmujemy od profesjonalanego zadządcy a my to zarząd wybrany na zebraniu WM.
Mam kilka pytań ponieważ dotychczasowy zarządca nie chce przekazać książki budowalanej-oryginału, zrobi tylko kopie, dokumentów dotyczących właścicieli mieszkań.

Czy są przepisy które mówią jakie dokumenty powinny być przekazane?
czy to oryginały czy to kopie?

Pozdrawiam i licze na pomoc;]

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    KOB jest własnością wspolnoty (jak wszystkie dokumenty).

Na pewno się przyda:
    Art. 276 kk /niszczenie, uszkodzenie lub ukrywanie dokumentu/
    „kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do lat 2”.

• Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]KOB jest własnością wspolnoty (jak wszystkie dokumenty).

A Pan Kierownik twierdzi że jest jest jego i nam tego nie wyda, aby go do tego przymusić muszę napisać pisemko w którym dobrze by się było podeprzeć artukałami.

Jakiś pomysł?

Art. 276 kk - chyba nie ma tutaj zastosowania?bardziej chodzi o przekazanie dokumentacji jak jej niszczenie itp.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dobra. Inaczej. A co mówi na ten temat umowa o zarządzanie, którą zawarliście?

art. 276 kk jest dobry - administrator ukrywa przed Wami ten dokument.

A tak z ciekawości. Masz pewność, że KOB w ogóle istnieje? A jeśli nawet istnieje, to czy jest aktualizowany?
    Może trzeba postraszyć PINB-em?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Hmm....tego nie wiem bo nie widziałem tej umowy - jedynie wiem że ją zerwalismy i teraz sami będziemy zarządzać;]

Chce nam dać kopie a powinien dać oryginał czy nie?tak samo z aktami włanosci poszczególnych włascicieli.

Istnieje, Pan kierownik wcześniej pracował PINB-ie sam ma uprawnienia to napewno podbija i sporo kasuje;]
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] lukasz..:[/cite]Chce nam dać kopie a powinien dać oryginał czy nie?tak samo z aktami włanosci poszczególnych włascicieli.
    Oryginał, bo KOB jest dokumentem związanym z obiektem budowlanym, a nie z zarządcą. Jest też własnością wspólnoty mieszkaniowej.
    Dlaczego zarządca posiada "akty własności" właścicieli? Jakie dokumenty masz na myśli? Akty notarialne?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dlaczego zarządca posiada "akty własności" właścicieli? Jakie dokumenty masz na myśli? Akty notarialne?

Tak.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tu masz link a w środku jak powinien wyglądac protokół zdawczo-odbiorczy
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A po co mu oryginały aktów notarialnych?! :shocked:
    Po co mu w ogóle akty notarialne - choćby kserokopie?
    Zażądajcie na piśmie (za potwierdzeniem odbioru) zwrotu aktów, a w razie odmowy wzywajcie policję.
    Poza tym, niezależnie od innych kroków, powinniście złożyć skargę na licencjonowanego zarządcę, który prowadził Waszą wspólnotę z ramienia tej "profesjonalnej" firmy zarządzającej. Skargę należy kierować na ręce Ministra Infrastruktury. Sprawy z zakresu odpowiedzialności zawodowej prowadzi:
    Departament Gospodarki Nieruchomościami
    Ministerstwa Infrastruktury
    ul. Wspólna 2/4
    00-926 Warszawa
    sekretariat tel. 022 661 82 14, fax 022 621 24 47
    poczta elektroniczna: sekretariatbn@mb.gov.pl

O odpowiedzialności zawodowej zarządców nieruchomości: http://www.mi.gov.pl/2-48241a4221799-1792143-p_1.htm
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Tu masz link a w środku jak powinien wyglądac protokół zdawczo-odbiorczy

to juz dałem, pozmieniałem na potrzeby naszego budynku;]
    A po co mu oryginały aktów notarialnych?!

sorki może źle mnie zrzumiałeś - mają kopie!~
    Zażądajcie na piśmie (za potwierdzeniem odbioru) zwrotu aktów

a co KOB - oryginałem?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
  • Opcje
    edytowano maja 2010
    Zażądajcie na piśmie (za potwierdzeniem odbioru) zwrotu aktów, a w razie odmowy wzywajcie policję.

nie mogą mieć u siebie kserkopii aktów?
    powinni nam wydać gdy przekazują dokumenty czy muszą nam przekazać?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Muszą. Tam są Wasze dane osobowe (imię, nazwisko, adres, PESEL).
    To Wy decydujecie o tym, czy osoby obce mogą je posiadać.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Muszą. Tam są Wasze dane osobowe (imię, nazwisko, adres, PESEL).
    To Wy decydujecie o tym, czy osoby obce mogą je posiadać.

Ok. Teraz tylko na co sie mam powołać gdyż już mi wczesniej mówili że nam nie dadzą tych dokumentów.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To złóżcie na piśmie żądanie zniszczenia tych dokumentów, które zawierają Wasze dane osobowe. W szczególności kopii aktów notarialnych - im nie są już do niczego potrzebne.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano maja 2010
    Jeśli Wam KOB-u nie wydadzą, to napiszcie pismo do PINB-u, żeby skontrolowali tą książkę, bo dziwnym trafem Wasz ex- nie chce tego dokumentu wydać.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] a-z:[/cite]Jeśli Wam KOB-u nie wydadzą, to napiszcie pismo do PINB-u, żeby skontrolowali tą książkę, bo dziwnym trafem Wasz ex- nie chce tego dokumentu wydać.

Dobry pomysł, akurat z tym nie bedzie problemów - Tato pracuje w PINB-ie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]A po co mu oryginały aktów notarialnych?! :shocked:
    Po co mu w ogóle akty notarialne - choćby kserokopie?
    Poza tym, niezależnie od innych kroków, powinniście złożyć skargę na licencjonowanego zarządcę, który prowadził Waszą wspólnotę z ramienia tej "profesjonalnej" firmy zarządzającej. Skargę należy kierować na ręce Ministra Infrastruktury. Sprawy z zakresu odpowiedzialności zawodowej prowadzi:
    Departament Gospodarki Nieruchomościami
    Ministerstwa Infrastruktury
    ul. Wspólna 2/4
    00-926 Warszawa
    sekretariat tel. 022 661 82 14, fax 022 621 24 47
    poczta elektroniczna: sekretariatbn@mb.gov.pl

skargę na co? za to że mają kopie aktów?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na to:
    dotychczasowy zarządca nie chce przekazać książki budowalanej-oryginału, zrobi tylko kopie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.