rozliczenia między dwoma wspólnotami

zofka11zofka11 Użytkownik
Witam!
Proszę o podpowiedź, jak można rozliczać koszty energii elektrycznej za część wspólną, jeśli dwie wspólnoty (dwa ,,sklejone" budynki połączone piwnicą) mają jeden licznik. Czy Wystarczy, że księgowa jednej WM wystawi notę księgową do zapłaty?
Oprócz licznika jest jeden zawór gazowy - jak to rozwiązać przy kosztach przeglądu?

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Spiszcie umowę w której ustalicie klucz podziału.
    Ponieważ jest to część wspólna, zatem wewnątrz wspólnoty płacicie udziałami.
    Dlatego dla dwóch wspólnot sugeruję klucz w postaci m2 powierzchni mieszkań.

Czy za przegląd gazowy płacicie od ilości mieszkań? Jeśli tak - to masz gotowy klucz podziału.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Spiszcie umowę w której ustalicie klucz podziału.
    OK, ale jak formalnie wspólnota bez licznika ma płacić tej, która otrzymuje fakturę? Bo z tym sobie nie radzę... jak to księgować? Rachunek Jednej wm dla drugiej?

Co do klucza myślałam raczej o stosunku pow. obu wspólnot. Nie prościej?

Przeglądy gazowe były rozliczane jako część wszystkich kosztów rozliczanych wedle udziałów.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przeglądy gazowe były rozliczane jako część wszystkich kosztów rozliczanych wedle udziałów.
    Masz rację. Zła propozycja z mojej strony.

Schemat obiegu dokumentów wygląda następująco:
    Jedna WM kupuje od dostawcy usługę. Rozlicza ją wg ustalonego w umowie klucza i wystawia rachunek obciążając druga wspólnotę tą częścią która na nią przypada.
    Jesli chodzi o płatności, to zeby było uczciwie robi się tak:
    Wystawca wystawia fakturę na WM1 z dniem np. 01.06. Termin płatności 22.06.
    WM1 rozlicza i wystawia rachunek na WM2 z dniem 06.06. i ustala termin płatności na 20.06.
    W ten sposób na 22.06 WM1 dysponuje juz pieniędzmi z WM2 i nie musi do nikogo dopłacać.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Wielkie dzięki - o to mi chodziło :).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.