eksmisja, mieszkanie zastępcze
Chcę zamienic mieszkanie 29 m2 w kamienicy której wszyscy lokatorzy prócz mnie dostali pisma o eksmisje.Czemu nie ja ? bo jestem jedynym który płaci systematycznie za lokal.Mieszkanie zimą i latem jest wilgotne ściany mokre mimo ogrzewania piecem węglowym i wietrzeniem w lato.Chciałem zgodę administracji
ale zbywali mnie aż w końcu powiedzieli ze musi byc zgoda od właściciela (kamienica jest prywatna od 2 miesiecy).Decyzje mam na siebie od roku 2003.W tym roku nie miałem ani jednego pisma że kamienica jest prywatna i pisma decyzyjnego o zmianie właścicieli.Nie mam pojęcia co teraz robic chcę zamienic zeby na lodzie nie zostac bo wydaje mi się że uczciwośc mi nie popłaciła gdybym nie płacił miasto w drodze eksmisji musiało by mi dac mieszkanie zastępcze a teraz???:sad:.Mam 2 letniego synka chce go zabierac do siebie chcaiłaem stworzyc normalny dom ale w takich warunkach dziecko chore na astme mieszkac nie moze MOŻE WY ZNAJDZIECIE ŚWIATEŁKO W TUNELU???
ale zbywali mnie aż w końcu powiedzieli ze musi byc zgoda od właściciela (kamienica jest prywatna od 2 miesiecy).Decyzje mam na siebie od roku 2003.W tym roku nie miałem ani jednego pisma że kamienica jest prywatna i pisma decyzyjnego o zmianie właścicieli.Nie mam pojęcia co teraz robic chcę zamienic zeby na lodzie nie zostac bo wydaje mi się że uczciwośc mi nie popłaciła gdybym nie płacił miasto w drodze eksmisji musiało by mi dac mieszkanie zastępcze a teraz???:sad:.Mam 2 letniego synka chce go zabierac do siebie chcaiłaem stworzyc normalny dom ale w takich warunkach dziecko chore na astme mieszkac nie moze MOŻE WY ZNAJDZIECIE ŚWIATEŁKO W TUNELU???
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli nie wykupiłeś lokalu (piszesz, że jesteś lokatorem), to nie widzę szans na zamianę. Wymaga to zgody właściciela kamienicy, który jest właścicielem również mieszkania, w którym mieszkasz. On pewnie nie jest zainteresowany dalszym wynajmowaniem tego lokalu.
Ta kamienica, to nie wspólnota, tylko właścicielem jest osoba fizyczna(ja tak to zrozumiałam, może się mylę)
Wypowiedzenie umowy najmu lokatorowi, który płaci czynsz, nie jest takie proste. Chroni go ustawa o ochronie praw lokatorów.
Ale jak tylko pojawi się możliwość pozbycia się lokatora, właściciel skwapliwie z niej skorzysta. Nie będzie się z własnej woli pakował w układ z kolejnym lokatorem.
Domek nie wykupił lokalu, bo ta kamienica nie była z zasobów gminnych, tylko prywatna.
Możliwość się pojawi, podwyżka czynszu, może być nawet niewielka, ale na takie mieszkanie, no cóż....