eksmisja, mieszkanie zastępcze

DomekDomek Użytkownik
Chcę zamienic mieszkanie 29 m2 w kamienicy której wszyscy lokatorzy prócz mnie dostali pisma o eksmisje.Czemu nie ja ? bo jestem jedynym który płaci systematycznie za lokal.Mieszkanie zimą i latem jest wilgotne ściany mokre mimo ogrzewania piecem węglowym i wietrzeniem w lato.Chciałem zgodę administracji
ale zbywali mnie aż w końcu powiedzieli ze musi byc zgoda od właściciela (kamienica jest prywatna od 2 miesiecy).Decyzje mam na siebie od roku 2003.W tym roku nie miałem ani jednego pisma że kamienica jest prywatna i pisma decyzyjnego o zmianie właścicieli.Nie mam pojęcia co teraz robic chcę zamienic zeby na lodzie nie zostac bo wydaje mi się że uczciwośc mi nie popłaciła gdybym nie płacił miasto w drodze eksmisji musiało by mi dac mieszkanie zastępcze a teraz???:sad:.Mam 2 letniego synka chce go zabierac do siebie chcaiłaem stworzyc normalny dom ale w takich warunkach dziecko chore na astme mieszkac nie moze MOŻE WY ZNAJDZIECIE ŚWIATEŁKO W TUNELU???

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gdybym nie płacił miasto w drodze eksmisji musiało by mi dac mieszkanie zastępcze
    Albo lokal socjalny (jeżeli sąd przyznałby Ci prawo do takiego lokalu) albo pomieszczenie tymczasowe (nie mieszkanie zastępcze) - czyli jeszcze gorsze, niż lokal socjalny.
    Jeżeli nie wykupiłeś lokalu (piszesz, że jesteś lokatorem), to nie widzę szans na zamianę. Wymaga to zgody właściciela kamienicy, który jest właścicielem również mieszkania, w którym mieszkasz. On pewnie nie jest zainteresowany dalszym wynajmowaniem tego lokalu.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    On pewnie nie jest zainteresowany dalszym wynajmowaniem tego lokalu.
    Myślę, że jest odwrotnie, Domek nie dostał pisma o eksmisję dlatego, że płaci i będzie wynajmował mieszkanie dalej.
    Ta kamienica, to nie wspólnota, tylko właścicielem jest osoba fizyczna(ja tak to zrozumiałam, może się mylę)
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano maja 2010
    A kto pisał o wspólnocie? :smile:
    Wypowiedzenie umowy najmu lokatorowi, który płaci czynsz, nie jest takie proste. Chroni go ustawa o ochronie praw lokatorów.
    Ale jak tylko pojawi się możliwość pozbycia się lokatora, właściciel skwapliwie z niej skorzysta. Nie będzie się z własnej woli pakował w układ z kolejnym lokatorem.
  • Opcje
    goniagonia Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Za takie mieszkanie, chodzi o zły jego stan i jeszcze 29 m kw. myślę, że właściciel nie znajdzie chętnego.
    Domek nie wykupił lokalu, bo ta kamienica nie była z zasobów gminnych, tylko prywatna.
    Możliwość się pojawi, podwyżka czynszu, może być nawet niewielka, ale na takie mieszkanie, no cóż....
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] gonia:[/cite]Domek nie wykupił lokalu, bo ta kamienica nie była z zasobów gminnych, tylko prywatna.
    Od niedawna:
    [cite] Domek:[/cite]kamienica jest prywatna od 2 miesiecy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.