zarządca a zarząd
moby34
Użytkownik
mam pytanie:
w piśmie ze wspólnoty mieszkaniowej jest sformułowanie:
"w związku ze zgłaszanymi problemami zorganizowaliśmy jako Zarządca spotkanie, które odbyło się w obecności 2 członków Zarządu zgodnie z art. 21 ustawy o własności lokali"
moje pytanie brzmi: czy może być jednocześnie zarząd i zarządca? Umowa z firmą zewnętrzną jest zawarta w postaci umowy cywilno-prawnej (jedyny dokument wspólnoty, który udało mi się zobaczyć).
i drugie pytanie: czy zarząd musi wyrazić zgodę na udostępnienie uchwał wspólnoty, np. w postaci kserokopii? bądź jeżeli chcę samodzielnie odpisać treść uchwał. i czy mogę zobaczyć listy głosowań?
i jeszcze jedno pytanie: czy ma jakieś znaczenie od kiedy jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej - jeżeli chcę zobaczyć dokumenty WM trochę starsze, niż data "stania się" członkiem wspólnoty?
w piśmie ze wspólnoty mieszkaniowej jest sformułowanie:
"w związku ze zgłaszanymi problemami zorganizowaliśmy jako Zarządca spotkanie, które odbyło się w obecności 2 członków Zarządu zgodnie z art. 21 ustawy o własności lokali"
moje pytanie brzmi: czy może być jednocześnie zarząd i zarządca? Umowa z firmą zewnętrzną jest zawarta w postaci umowy cywilno-prawnej (jedyny dokument wspólnoty, który udało mi się zobaczyć).
i drugie pytanie: czy zarząd musi wyrazić zgodę na udostępnienie uchwał wspólnoty, np. w postaci kserokopii? bądź jeżeli chcę samodzielnie odpisać treść uchwał. i czy mogę zobaczyć listy głosowań?
i jeszcze jedno pytanie: czy ma jakieś znaczenie od kiedy jestem członkiem wspólnoty mieszkaniowej - jeżeli chcę zobaczyć dokumenty WM trochę starsze, niż data "stania się" członkiem wspólnoty?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
uwl: członek wspólnoty ma prawo kontrolować zarząd, zatem powinien wyrażać zgodę. Czasami nie wyraża zgody, łamie prawo i smieje się w nos.
Mozesz spokojnie przeglądac papiery do tyłu, a nawet musisz. Np. regulaminy rozliczenia mediów były kiedyś tam uchwalane. A trzeba koniecznie je znać.
Pytanie 2 i 3 - masz prawo wglądu do wszystkich dokumentów wspólnoty, od początku jej istnienia. Ustawa nie nakłada w tym względzie żadnych ograniczeń czasowych: Zarząd nie musi udzielać zgody na udostępnienie dokumentów - jeżeli przechowuje je zarządca czy administrator, to ma on obowiązek udostępnić je każdemu właścicielowi oraz umożliwić sporządzenie ich odpisów, kserokopii lub fotokopii. On tylko opiekuje się tymi dokumentami w imieniu wspólnoty - za co ma zresztą płacone.
Nie wiem, czym ten ,,ekspert" się kieruje, jaką normą, bo niestety nie popiera swoich wypowiedzi konkretami np. takim a nie innym stanowieniem prawa lub swobodą i zawarciem (konkretnym - gdzie i przez kogo) umowy o wykonywanie zarządu (tj. wszelkich czynności wykonawczych za WMN).
We WMN może działać tylko jeden Zarząd lub Zarządca, a pojecie takie jak administrator nie występuje w prawie o które należy opierać prawidłowe wykonywanie zarządu (wszelkich czynności uchwałodawczych przez OW we WMN i wykonawczych przez powiedzmy ,,organ" WMN - Zarząd lub Zarządcę. Owszem, taki ,,organ" WMN za zgodą OW może działać w niektórych sprawach (administrowania wewnątrz wspólnoty) przez zatrudnionych przez siebie ludzi/pracowników zwanych często administratorami (choć wg mnie mylnie) - choć wiadomo o co chodzi. Widać jednak, iż ,,ekspert" Owner tak do końca nie wie, o co w normie uwl i kc w sprawach prawidłowego wykonywania czynności zarządu chodzi.
Jeśli wierzysz, że "ludzie oczekują konkretów", to daj dowód tej wiary w swoich postach. Zamiast wylewać żółć na "niejakiego ownera" i prawić szczeniackie złośliwości, pisz konkretnie i na temat. Ale wcześniej zapoznaj się z przepisami ustawy o gospodarce nieruchomościami, zwłaszcza z art. 184: Zatem: każda osoba, posiadająca licencję zawodową zarządcy nieruchomości, jest zarządcą. Ma ona prawo używać swojego tytułu zawodowego niezależnie od tego, jaki zakres zadań powierzy mu właściciel nieruchomości czy wspólnota mieszkaniowa. Nawet (o zgrozo!) niezależnie od tego, czy to się spodoba niejakiemu jakubowowi, czy nie.