sprawozdanie finansowe do US
zofka11
Użytkownik
Czy to prawda, że wspólnoty mieszkaniowe mają obowiązek wysyłania sprawozdania finansowego do US w ciągu 10 dni od przyjęcia uchwały zatwierdzające takowe sprawozdanie? Taką informację znalazłam w jednym z poradników dla WM i trochę zdębiałam, bo że CIT-8 nie wysyłano, to już wiem, ale jeśli jeszcze to...
Jeśli to prawda, to jakie mogą być konsekwencje?
Jeśli to prawda, to jakie mogą być konsekwencje?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Mogłabyś dać namiar na ten poradnik?
Może go trochę odbrązowimy na tym forum.
Dzięki. Czyli tu mogę spać spokojnie . Szkoda tylko, że ktoś z doświadczeniem pisze coś takiego.
W naszej wspólnocie nie składane było ani jedno, ani drugie, i zastanawiam się, czy robiono kiedykolwiek spontaniczne kontrole skarbowe we wspólnotach i jakie były konsekwencje/kary....???
Może ktoś coś na ten temat wie?? Czy ten obowiązek dla wspólnot to taka sztuka dla sztuki?
Chodzi mi o to, że chcemy wyprostować wszystkie sprawy we wspólnocie, czyli nagle pojawimy się w papierach urzędu, i nie wiem, czy jakiś znudzony urzędnik nie zapragnie sprawdzić naszej historii podatkowej.
Będę wdzięczna za jakieś informacje.
Dziękuję i pozdrawiam.
Autor: Drugi Urząd Skarbowy w Kielcach
Data: 2004-08-11
Pytanie:
Czy w deklaracjach miesięcznych CIT-2 i zeznaniu rocznym CIT-8 należy wykazywać dane dotyczące tylko nieruchomości wspólnej ? Czy wspólnota mieszkaniowa podlega ustawie o rachunkowości i ma obowiązek składania rocznego sprawozdania finansowego ?
Odpowiedź:
"Zgodnie z art. 29 ust. 1 w/w ustawy o własności lokali, w brzmieniu "zarząd lub zarządca, któremu zarząd powierzono w sposób określony w art. 18 ust. 1, jest obowiązany prowadzić dla każdej nieruchomości wspólnej, określoną przez wspólnotę mieszkaniową, ewidencję pozaksięgową kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz zaliczek uiszczanych na pokrycie tych kosztów, a także rozliczeń z innych tytułów na rzecz nieruchomości wspólnej", Wspólnoty Mieszkaniowe nie podlegają ustawie o rachunkowości i nie ciąży na nich obowiązek składania rocznego sprawozdania finansowego, z zastrzeżeniem jednak zawartym w art. 9 ust. 1 w/w ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych, że ewidencja prowadzona przez podatnika ma zapewniać określenie wysokości dochodu (straty), podstawy opodatkowania i wysokości należnego podatku za dany rok podatkowy."