do Owner i wszystkich którzy mogą pomóc
annnkor
Użytkownik
Mam problem i proszę o pomoc.Jesteśmy małą wspólnotą w budynku są trzy mieszkania my jesteśmy właścicielami jednego z nich a dwóch pozostałych ojciec i córka oczywiscie każdy jest właścicielem jednego.
Cały czas nas we wszystkim blokują na nic nie chcą sie zgadzać nawet kiedy proponujemy zrobić to własnymi środkami nie naruszając oczywiście ich własności.Ale teraz innteresuje mnie konkretny problem, mamy piec co gazowy w piwnicy chcemy trochę zmiejszyć koszty ogrzewania i dlatego chcielibyśmy założyć piec co gazowy z zamkniętą komorą spalania w mieszkaniu ale oczywiście sąsiedzi nas straszą,że nie wyrażą na to zgody wszyscy inni (kominiarze, starostwo itp) nie robią nam żadnych problemów chcę jeszcze nadmienić iż we wrześniu sąsiedzi założyli sobie nowy piec co węglowy z podajnikiem węgla ślimakowy i nikt nas o zgodę nie pytał.Co robić?
Cały czas nas we wszystkim blokują na nic nie chcą sie zgadzać nawet kiedy proponujemy zrobić to własnymi środkami nie naruszając oczywiście ich własności.Ale teraz innteresuje mnie konkretny problem, mamy piec co gazowy w piwnicy chcemy trochę zmiejszyć koszty ogrzewania i dlatego chcielibyśmy założyć piec co gazowy z zamkniętą komorą spalania w mieszkaniu ale oczywiście sąsiedzi nas straszą,że nie wyrażą na to zgody wszyscy inni (kominiarze, starostwo itp) nie robią nam żadnych problemów chcę jeszcze nadmienić iż we wrześniu sąsiedzi założyli sobie nowy piec co węglowy z podajnikiem węgla ślimakowy i nikt nas o zgodę nie pytał.Co robić?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Takie roboty wymagają zgłoszenia do starostwa. Podstawa prawna: art. 30.1 pkt 2 w związku z art. 29.2 pkt 11 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane.
Do podania (wniosku) należy dołączyć szereg załączników, między innymi oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane.
Jeżeli prace będą miały miejsce nie tylko w Waszym mieszkaniu i Waszej piwnicy, ale też w nieruchomości wspólnej (strop, klatka schodowa itp.), to przed złożeniem takiego oświadczenia powinniście uzyskać zgodę wszystkich właścicieli lokali.
Jeżeli roboty nie będą wykraczać poza granice Waszej własności, to składacie oświadczenie samodzielnie (lokal, będący Waszą własnością, jest odrębną nieruchomością).
Powinniście się skontaktować ze starostwem i pobrać (może ze strony internetowej) formularze.
Tam też pytajcie o szczegóły proceduralne, terminy itp.
Przykład wykazu dokumentów ze strony jednej z gmin miejskich:
Ale, czy sąsiedzi w związku z wymianą kotła wykonywali jakieś roboty budowlane w nieruchomości wspólnej?
prace zwiazane z przeniesieniem pieca do mieszkania beda wykonywane w naszej piwnicy i w naszym mieszkaniu,jedyne prace zwiazane ze wspolnota to przebicie otworu przez sciane zewnetrzna ktore potrzebne jest do montazu rury odprowadzajacej spaliny i doprowadzajacej powietrze do pieca (dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania), zaznaczam ze na scianie gdzie bedzie przebicie nie znajduja sie zadne otwory okienne.
prosze o podpowiedz do kogo mamy sie odwolac jezeli sasiedzi nie wyraza zgody na w/w prace.
dziekuje za odpowiedz
Jesteście małą wspólnotą, w sprawach zarządu nieruchomością wspólną obowiązują Was przepisy Kodeksu cywilnego o współwłasności: Postanowienie sądu zastąpi brakującą zgodę wszystkich współwłaścicieli.
Już doczytałam, że tak :tongue:
Szkoda, że nie odpowiedziałaś na moje pytania.
Pozdrawiam.
Ta metoda ma ograniczenia co do długości rury (4m: http://gazetadom.pl/Ladny-Dom/1,61608,1409214.html ), ale mieszkasz w budynku 3-lokalowym, więc może da się to zastosować.
Dzięki temu nie naruszycie części wspólnych i nie będziecie potrzebowali zgody innych właścicieli. Oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane złożycie samodzielnie.
W tym czasopiśmie "Ładny Dom" pewnie piszą tacy sami eksperci, jak Ty.
Przestań może grzebać po internecie i wynajdywać takie porady dla gospodyń wiejskich. Jeśli nie masz o czymś pojęcia, to przynajmniej nie powielaj głupot.
Pozdrawiam.
montaz pieca oczywiscie przewidujemy z montazem metoda "rura w rure" tylko z tym ze rura ta bedzie wychodzic na sciane elewacji.
nie mamy mozliwosci montazu rury od pieca w przewodzie kominowym,wiec mam pytanie,czy jezeli rura bedzie wychodzic na elewacje budynku potrzebujemy pozwolenie sasiadow.
zarzadca budynku nie chce zajac strony w tej sprawie,proponuje nam rozwiazanie na drodze sadowej.
dziekuje za odpowiedz