Remont :(
black1784
Użytkownik
Witam!
Mam pytanie wspołnota uchwaliła wiekszościa głosów że przeprowadzi wymiane rur w pionach tz. wejda do mieszkania zdemoluja łazienke a lokatorzy muszą sami dokonczyć remont. Moje pytanie brzmi czy musze udostepnic lokal?? nie stac mnie na remont po wymianie rur , zwłaszcza że rok temu był generalny remont łazienki. czy wspołnota moze mnie zmusić do wpuszczenia fachowców czy z tego powodu mogę miec jakies problemy tz. w przypadku pekniecia rurY u sasiada?? czy inspekcja nadzoru budowlanego może mnie do tego zmusić??
Mam pytanie wspołnota uchwaliła wiekszościa głosów że przeprowadzi wymiane rur w pionach tz. wejda do mieszkania zdemoluja łazienke a lokatorzy muszą sami dokonczyć remont. Moje pytanie brzmi czy musze udostepnic lokal?? nie stac mnie na remont po wymianie rur , zwłaszcza że rok temu był generalny remont łazienki. czy wspołnota moze mnie zmusić do wpuszczenia fachowców czy z tego powodu mogę miec jakies problemy tz. w przypadku pekniecia rurY u sasiada?? czy inspekcja nadzoru budowlanego może mnie do tego zmusić??
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. ...
2. Na żądanie zarządu właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na wstęp do lokalu, ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia konserwacji, remontu albo usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej, a także w celu wyposażenia budynku, jego części lub innych lokali w dodatkowe instalacje.
Wszelkie uszkodzenia lokalu w związku z tym powstałe wspólnota winna naprawić lub wypłacić odszkodowanie. Jednak właściciel remontując łazienkę winien moim zdaniem liczyć się z tym, że nie można zabudowywać trwale pionów - jeżeli taka sytuacja ma miejsce - wspólnota odpowiedzialności nie ponosi (nie ciąży na niej obowiązek przywrócenia zabudowy do stanu pierwotnego), inne ewentualne szkody ma jednak obowiązek pokryć.
Nie dopuszczanie do wykonania potrzebnego remontu jest sobkostwem! O budynek należy dbać a wartość mieszkania jest związana ze stanem budynku - o czym wielu właścicieli nie zdaje sobie sprawy.
Będzie cudownie.