bardzo ważne

gregorgregor Użytkownik
edytowano czerwca 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Kilka dni temu nowy administrator przejął nieruchomość. Poprzedni administrator wiedząc, że czeka go kontrola dokumentów za cały okres administrowania przez biegłego rewidenta przygotował się do tego starannie.
Nowy administrator raptem zażądał wydania w/w dokumentacji natychmiast . Na wniosek zarządu, a właściwie jednego członka, chorego z nienawiści i mającego moim zdaniem zaburzenia osobowości. Chyba zmieniła się myśł zarządu co do tego kto ma kontrolę przeprowadzić. Administrator straszy prokuratorem i nakazem przeszukania poprzednika. Czy to jest zgodne z prawem, czy można tak postąpić ?
Jestem właścicielem, przyglądam się temu i nie mogę uwierzyć, że to się dzieje naprawdę.
Proszę o wypowiedzi.

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dokumentacja jest własnością wspólnoty, a nie administratora czy zarządcy.
    Jak następuje zmiana to cała dokumentacja ma być wydana nowemu administratorowi/zarządcy.
  • Opcje
    gregorgregor Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a co w przypadku, kiedy wydanie dokumentacji =nierzetelna kontrola, pogubienie (celowe)dokumentów , co w konsekwencji spowoduje niemałe kłopoty bylego administratora. Od każdej reguły są wyjątki, i to jest wyjątkowa sprawa. Co zrobić, żeby być w zgodzie z zasadami, i nie dać się zniszczyć, bo niestety o to tu chodzi.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wszystkie dokumenty przekazuje się protokolarnie, z dokładnym wykazem.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gregor - jeszcze nie raz się zdziwisz do czego może doprowadzić zawiść ludzi.
    Co do przekazywania dokumentacji, to nie jest to takie proste jak się wydaje. Nie znam zapisów umowy na administrowanie i opisanych tam procedur wypowiedzenia umowy. Jeżeli Zarząd nie uwzględnił w tej umowie takiej sytuacji konfliktowej przewiduję problemy, ponieważ wg uwl to jest obowiązek Zarządu a nie administratora. Co to jest cała dokumentacja Wspólnoty? Uwl wymienia w art. 29 dokumentację techniczną oraz ewidencję pozaksięgowych kosztów zarządu nieruchomością wspólną oraz zaliczek na ich pokrycie, a także rozliczeń z innych tytułów. Gdzie tu jest mowa o np. protokołach z zebrań, dokumentację z zebrań itp. Oczywiście logika podpowiada, że jest to niezbędne do kontynuowania działalności WM realizowaną przez następcę. Straszenie prokuraturą, policją , sądem - to wygłupy administratora i chęć przypodobania się nowemu pracodawcy. Jeżeli emocje nie opadną, to dojdzie do małego paraliżu. Trudno mi sobie wyobrazić pozew cywilny, a przede wszystkim wskazanie w nim poniesionych strat finansowych, np. z powodu zagubienia jakiś pism czy dokumentów. Twierdze tak ze swojego doświadczenia, kiedy przejmowałem dokumentację mojej wspólnoty. Braki dokumentacji, ( w jednej ze wspólnot administrator nie doliczył się wszystkich właścicieli )fałszowanie dokumentów. Moją (jak sie okazało naiwną ) reakcją było zgłoszenie przestępstwa do Prokuratury, PINB, Komisji Odpowiedzialności Zawodowej. Skutek - żaden. Nieznam definicji prawnego znaczenia - natychmiast.
    Radzę wszystkim zarządom, przed podpisaniem umowy na administrowanie przemyśleć jej zapisy.
    Oczywiście przekazanie musi być protokolarne, w interesie obu stron.:bigsmile:
  • Opcje
    gregorgregor Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękuję Ci MirekL .
    Proszę jeszcze o odpowiedz na pytanie : za jaki okres wstecz nowy zarząd może kontrolować dokumenty finansowe poprzedniego administratora , czy faktury sprzed pięciu lat też musi wydać ? Wcześniej nikt nie chciał ich nawet oglądać ( nowy zarząd to w 2/3 poprzedni)
  • Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    za jaki okres wstecz nowy zarząd może kontrolować dokumenty finansowe poprzedniego administratora ,
    Za jaki sobie życzy.
    Zależy to od podjętej decyzji/umowy o okresie sprawdzenia dokumentów przez biegłego rewidenta.
    Sami możecie sobie sprawdzać ile chcecie i co chcecie.
    czy faktury sprzed pięciu lat też musi wydać ?
    Wydać musi wszystko. Dokumenty są własnością wspólnoty.
  • Opcje
    Pani BeataPani Beata Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    Haneczka:
    "Wydać musi wszystko. Dokumenty są własnością wspólnoty."
    OCZYWIŚCIE! Rozumując "wszystko" zdroworozsądkowo. Nie było mnie kilka chwil i MirekL się rozszalał.
    Ach, ten nasz MirekL...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Dokumentacja z zebrań jest również majątkiem wspólnoty, są to zwykle dokumenty prywatne (niekiedy urzędowe), odmowa ich przekazania lub nieprzekazanie wyczerpuje znamiona przestępstwa ukrywania dokumentów ściganego z urzędu.

Oczywiście, że należy stronie wyznaczyć termin, który umożliwi jej przekazanie dokuemntacji.
    Jeżeli nie został oznaczony w umowie - poprzedni zarządca powinien przekazać dokumenty niezwłocznie (bez zbędnej zwłoki) po wezwaniu. Nie można sobie przetrzymywać dokumentów, jeżeli przekazujący ma obawy, że dokumenty (mające dla niego znaczenie dowodowe) mogą zostać zniszczone - winien sporządzić kserokopie i poświadczyć u notariusza. Można też zażądać, aby przyjmujący dokumenty kwitował ich odbiór swoim podpisem bezpośrednio na kserokopiach.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie było mnie kilka chwil i Zarządca się rozszalał. Odmowa przekazania dokumentacji z zebrań Wspólnoty jest ścigana z urzędu??? Życzę powodzenia. W której Prokuraturze tak robią?:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    "Zasada postępowania z urzędu oznacza, że organy procesowe prowadzą postępowanie i dokonują czynności z urzędu, chyba że ustawa uzależnia to od wniosku określonej osoby, instytucji lub organu albo od zezwolenia władzy (art. 9 par. 1 kpk)."
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No to się dużo dowiedziałem. Domniemywam, że złożyłeś/aś już chociaz jeden taki wniosek, oczywiście i został on przyjęty. Zejdź na ziemię.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak się rozbawiłem, że na dzisiaj starczy.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano czerwca 2010
    Tak, znam taką sprawę, gdzie zarządcy przedstawiono zarzut (czyli innymi słowy prokuratura skierowała przeciwko niemu postępowanie karne, zmienił status ze świadka na podejrzanego),dopiero wtedy przekazał dokumentację i postępowanie umorzono. Gdyby nadal odmawiał, prokuratura skierowałaby akt oskarżenia do sądu.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeżeli był taki przypadek to potwiedrdza on regułę.Nie znam takiego przypadku, a nie będę zarzucał Ci koloryzowania.trudno mi sobie jednak wyobrazić sytuacjię, w której Państwo oskarża publicznie osobę za jej konflikt z jakąś Wspólnotą Mieszkaniową. Kodeks karny nie ma tu żadnego zastosowania (domyślam się ,że chodzi o art. 276 kk) Mówimy o dokumentacji z zebrań, której wykonanie nie wynika z żadnego przepisu prawnego. Na miejscu tego zarządcy powiedziałbym, że żadnej takiej dokumentacji nie wykonałem, a jeżeli nie, to, że ją zgubiłem, a jak nie to , że ją zniszczyłem, ponieważ nie mam żadnego prawnego obowiązku jej archiwizowania czy też przekazywania. Ja nie popieram takiej sytuacji, ale nie zgadzam się na stanowcze opinie o bezwzględnym , natychmiastowym obowiązku jej przekazania pod grożbą rewizji, aresztowania, sądu, wyroku i więzienia
  • Opcje
    edytowano czerwca 2010
    Mirku, ukrywanie dokumentacji zgodnie z artykułem, który podałeś stanowi przestępstwo bez względu na osobę poszkodowanego. W tym przypadku poszkodowana jest wspólnota mieszkaniowa.

Art. 276. Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Ograniczenie ścigania tego przestępstwa może dotyczyć tylko pewnych ściśle określonych sytuacji ( np. konieczność uzyskania zezwolenia, gdy sprawcą czynu jest osoba korzystająca z immunitetu, czy złożenie wniosku przez pokrzywdzonego w sytuacji, gdy sprawcą czynu jest osoba dla niego najbliższa).

Dokumentacja z zebrań to również dokument w rozumieniu cytowanego przepisu.
    [cite] MirekL:[/cite] . Ja nie popieram takiej sytuacji, ale nie zgadzam się na stanowcze opinie o bezwzględnym , natychmiastowym obowiązku jej przekazania pod grożbą rewizji, aresztowania, sądu, wyroku i więzienia

Nie ma mowy o natychmiastowym obowiązku przekazania dokumentacji, należy to uczynić albo w terminie określonym w umowie, a więc w terminie uzgodnionym przez strony, albo niezwłocznie po wezwaniu przez wspólnotę. Niezwłocznie, czyli bez zbędnej nieuzasadnionej zwłoki, termin zależy więc od okoliczności danej sprawy ( może to być dwa tygodnie, ale także miesiąc czy pół roku).
  • Opcje
    NADINANADINA Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Prosze mi powiedziec co mam zrobic.Prosilam zarzad wspolnoty o udostepnienie podpisania umowy z nowym administratorem.Odpisano mi ze mam sobie pojechac do administratora i sobie zobaczyc.
    Za odpowiedz serdecznie dziekuje
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To zarząd nie ma swojego egzemplarza?
    A jak na co dzień nadzoruje pracę administratora i wywiązywanie się przez niego z warunków umowy?

Masz dwa wyjścia:
    1) pojechać i zobaczyć
    2) nie jechać i nie zobaczyć.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Mam nadzieję, że tylko dlatego zarząd tam skierował, bo nie ma swojego egzemplarza umowy, choć to niespotykane.
    Natomiast jesli Cię odpalantował, to źle to Wam wszystkim wróży...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Można poprosić o kserokopię umowy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.