przeznaczenie części wspólnej na inne cele/garaż/

janjan Użytkownik
edytowano czerwca 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
witam.na terenie działki wspólnoty chcemy wygospodarować 4-6 miejsc dla samochodów osobowych/parking/ .wiem że to jest przeznaczenie części wspólnej na inne cele i w związku z tym musi być uchwała wł. wsp. mam pytanie w jakiej odległości od okien może być zaparkowany samochód osobowy. w jakiej formie musi być umowa z potencjalnymi użytkownikami. kto sporządza umowę zarząd wsp. czy wsp. mieszkaniowa. oczywiście trzeba zaproponować jakąś forme zapłaty najlepiej raz w roku- ale ile?dziękuje za odpowiedż. pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    To ma być dzierżawa lub sprzedaż tego terenu konkretnym właścicielom aut?
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    sprzedaż nie wchodzi w rachubę.to0 będzie rodzaj dzierżawy poparty uchwałą właścicieli.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    Osoby zainteresowane dzierżawą przedstawiają swój plan i proponują swoje warunki. Najlepiej najpierw obgadać to z zarządem, bo dyskutowanie szczegółów ze wszystkimi właścicielami jest upierdliwe i czasochłonne. Jak już się na gębę dogadacie, to projekt uchwały i dalej tak, jak każda inna dzierżawa/najem części wspólnej, projekt, umowa itp.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    Zamieszam: Właściciel ma prawo korzystać z części wspólnej nieodpłatnie.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z - poniekąd ma rację, ale dowiemy się o tym gdy jan Nam wyjaśni na czym polega ta zmiana przeznaczenia częsći wspólnej na inną. Co było wcześniej na tym terenie, jeżeli podwórko na którym i tak stały samochody to mam wątpliwości. A poza tym to właściciele, ze swoją wspólwłasnością mogą zdecydować co chcą. Chyba ,że narusza to czyjeś interesy prawne.:bigsmile:
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    zgrupowanie do 4 stanowisk włącznie - 7 m,
    zgrupowania od 5 do 60 stanowisk włącznie - 10 m,
    większe zgrupowania - 20 m

Więcej szczegółów par. 19 i 20, Dz.U. 2002 nr 75, poz. 690

Przypominam, że liczymy rzeczywistą odległość od skrajni najbliższego stanowiska postojowego do okien pomieszczeń do przebywania ludzi.
    Żeby Ci nie przyszło brać pod uwagę np. okienko w piwnicy, na klatce schodowej, albo naświetle do pomieszczenia kotłowni itp.
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wyjaśniam.jest to wydeptany trawnik. nic przedtem na nim nie było ani nie stało.może ten wpis ;przeznaczenie części wspólnej na inne cele napisałem niefortunnie.zaznaczam ;jest to działka wspólnoty oznaczona geodezyjnie na mapach.pozdrawiam.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jan - jeżeli 4-6 właścicieli przekona innych, to sprawa jest prosta. Co masz na myśli wygospodarować? Chcecie utwardzić teren, czy tylko narysować patykiem na ziemi, że tu stoi mój samochód? Czy będą jakieś koszty? Czy jak ten teren zagospodarujecie, to coś jeszcze zostanie dla innych?:bigsmile:
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    wygospodarować znaczy w naszym przypadku przypadku utwardzić płytami betonowymi z odzysku okręślony i przez nikogo nie używany kawałek działki.kosztów nie będzie bo ten kto się na to zgodzi ułoży płytki w ;czynie społecznym;to nie jest powiedziane że to może być właściciel. to może być lokator naszej wsplnoty. mamy budynek 10 mieszkań i 7 właścicieli 6+gmina. gmina jako właściciel ma 13 lokali.wyjaśniłem co chcę MirekLPRZECZYTAJ DOK.ŁADNIE MÓJ PIERWSZY WPIS.
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    TROCHE SIE POMYLIŁEM. NASZ BUDYNEK TO 18 MIESZKAŃ /LOKALI/JEST 7 WŁAŚCICIELI 6 +GMINA Z 13-STOMA LOKALAMI.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No, trochę się nie zgadza matematycznie, ale znaczy Wspónota duża. Uchwała niewątpliwie musi być, podpisana przez Zarząd jako:bigsmile: ustawowego reprezentanta Wspólnoty. Kto sporządza umowę, myślę,że zainteresowani powinni wykazać tu inicjatywę. Jeżeli nie będzie kosztów i duzej uciążliwości sprawa wydaje się prosta. Chyba, że zwycięży zawiść ludzka?:bigsmile:
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekL. dziękuje ci za odpowiedz w której zawarte jest wszystko co dotyczyło moich pytań. pozdrawiam.
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    matematycznie miało być 6+12 sory...
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    no i mam problem. granica drugiej wspólnoty od proponowanego parkingu wynosi 8.5m.'prezes' tej wspólnoty na moje pytanie kategorycznie odmówił stawiania samochodów na działce naszej wsp.wiem że nie ma racji -piszecie o odległości 7 m na 4 samochody.czy nie zwracać uwagi na sąsiednią wsp? i stawiać auta. czy trzeba jakieś zezwolenia aby na działce wspólnoty stawiać samochody czł. wsp. lub lokatorów zamieszkałych w budynku wsp.pozdr.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    Odległość jest od okien, a nie od granicy działki.
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zgoda od okien odległość będzie jeszcze większa. pytanie ;czy mam pytać sąsiada o zgodę jeśli zachowana jest przepisowa odległoćś?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Brak podstaw. Wiele rzeczy robicie na swoim terenie i nie pytacie się o zgodę (np. zamiatanie, grabienie, koszenie). Możecie też jeździć samochodami i zatrzymywać się.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.