Zamiana mieszkania.

bonia1bonia1 Użytkownik
edytowano czerwca 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Półtora roku temu wykupiłam mieszkanie ,którego byłam lokatorką.Teraz dostałam propozycję zamiany tego mieszkania .Czy według prawa mogę to zrobić czy muszę odczekać 5 lat?

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    Możesz.
    Chodzi o ewentualny zwrot bonifikaty przy zakupie, tak?
    Możesz mieszkanie nawet sprzedać, pod warunkiem, że uzyskane środki w ciągu roku wydasz na zakup innego mieszkania lub domu.
    Sprawy te reguluje ustawa o gospodarce nieruchomościami:
    Art. 68.2.  Jeżeli nabywca nieruchomości zbył nieruchomość lub wykorzystał ją na inne cele niż cele uzasadniające udzielenie bonifikaty, przed upływem 10 lat, a w przypadku nieruchomości stanowiącej lokal mieszkalny przed upływem 5 lat, licząc od dnia nabycia, jest zobowiązany do zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikacie po jej waloryzacji. Zwrot następuje na żądanie właściwego organu.

2a.  Przepisu ust. 2 nie stosuje się w przypadku:
    1) zbycia na rzecz osoby bliskiej, z zastrzeżeniem ust. 2b;
    2) zbycia pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego;
    3) zbycia pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego i Skarbem Państwa;
    4) zamiany lokalu mieszkalnego na inny lokal mieszkalny albo nieruchomość przeznaczoną lub wykorzystywaną na cele mieszkaniowe;
    5) sprzedaży lokalu mieszkalnego, jeśli środki uzyskane z jego sprzedaży przeznaczone zostaną w ciągu 12 miesięcy na nabycie innego lokalu mieszkalnego albo nieruchomości przeznaczonej lub wykorzystanej na cele mieszkaniowe.
    2b.  Przepis ust. 2 stosuje się odpowiednio do osoby bliskiej, która zbyła lub wykorzystała nieruchomość na inne cele niż cele uzasadniające udzielenie bonifikaty, przed upływem 10 lat, a w przypadku nieruchomości stanowiącej lokal mieszkalny przed upływem 5 lat, licząc od dnia pierwotnego nabycia.

2c.  Właściwy organ może odstąpić od żądania zwrotu udzielonej bonifikaty, w innych przypadkach niż określone w ust. 2a, za zgodą odpowiednio wojewody, rady lub sejmiku.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    Zbycie nieruchomości to:
    - sprzedaż
    - zamiana
    - darowizna

Co to jest "właściwy organ"?
    Ugn:
    Art. 4. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
    9) właściwym organie - należy przez to rozumieć starostę, wykonującego zadanie z zakresu administracji rządowej, w odniesieniu do nieruchomości stanowiących własność Skarbu Państwa oraz organ wykonawczy gminy, powiatu i województwa w odniesieniu do nieruchomości stanowiących odpowiednio własność gminy, powiatu i województwa;
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.