remont dachu

MarcinMMarcinM Użytkownik
edytowano czerwca 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

Kupiłem mieszkanie w domu gdzie są cztery rodziny ( razem ze mną). Nie ma jeszcze zawiązanej wspołnoty. Jeden z właścicieli ( nade mną, nazwę go X) nie mieszka u siebie już od kilku lat. Z tego też powodu dach nad "naszą" połówką przecieka, bo nie był już dawno robiony. Dróga połówka dachu jest zrobiona przez sąsiadów z przeciwka. Co mogę zrobić, jeżeli X nie chce się dołożyć do remontu naszej połówki? Mogę sam zrobić remont , a od niego zarządać zwrotu połowy kosztów? A może wszyscy muszą się złożyć na remont całego dachu?
Chcę to załatwić szybko, bo po jego ścianach woda z dachu leci mi na sufity i ściany.
Druga sprawa: chcę również ocieplić swoją ćwiartę domu. Czy mogę to zrobić , chociaż inni nie będą ocieplać swoich części? Nigdy nie było funduszu remontowego, a na założenie też nie widzę szans.
Proszę o pomoc.

Komentarze

• Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    to jak rozumiem nie ma Wspólnoty Mieszkaniowej gdzie płacicie czynsz kto jest Administratorem
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Od strony prawnej masz przechlapane. Na pewno chcesz tam mieszkać?

PS. Wcale nie żartuję. Nie bedziesz mieć lekko.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Już tam mieszkam. NIe płacimy czynszu. Nie ma Administratora.
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jak kupił lokal to chyba wiedział co się tam gotuje jaki jest garnek dziurawy chyba że nie dopytywał o nic to teraz wychodzi cieknie woda z gara
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Teraz to i aj wiem, nie musisz mi tego pisać. Poradź co można zrobić, żeby na głowę mi nie ciekło.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] MarcinM:[/cite]Kupiłem mieszkanie w domu gdzie są cztery rodziny ( razem ze mną). Nie ma jeszcze zawiązanej wspołnoty.
    Wspólnota istnieje od dnia wyodrębnienia pierwszego lokalu lub (o ile wyodrębnienie nastąpiło przed wejściem w życie ustawy o własności lokali) od dnia 1 stycznia 1995. Jesteście małą wspólnotą (patrz przepisy Kodeksu cywilnego o współwłasności, art. 195-221: http://lex.pl/samorzad/akt.php?akt=Dz.U.1964.16.93.html ). W małej wspólnocie nie powołuje się zarządu wspólnoty, o którym mowa w ustawie o własności lokali.

Remont dachu to koszt wspólny wszystkich współwłaścicieli. Ponieważ dwaj właściciele już wyremontowali połowę dachu, to wnieśli swój udział. Remont drugiej połowy powinieneś sfinansować Ty i niemieszkający sąsiad.
    Ponieważ remont jest konieczny (dach mocno przecieka), możesz to zrobić na swój koszt, gromadzić rachunki i wystąpić do sąsiada z żądaniem spłaty połowy kosztów. W razie jego sprzeciwu, masz prawo dochodzić roszczenia w sądzie.
    Z ociepleniem może być trudniej, bo to zależy od oceny sądu, czy ten wydatek jest konieczny.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    A czy potrzebne jest pozwolenie na remont dachu w takim przypadku?
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano czerwca 2010
    Remont dachu to koszt wspólny wszystkich współwłaścicieli. Ponieważ dwaj właściciele już wyremontowali połowę dachu, to wnieśli swój udział. Remont drugiej połowy powinieneś sfinansować Ty i niemieszkający sąsiad.
    Ponieważ remont jest konieczny (dach mocno przecieka), możesz to zrobić na swój koszt, gromadzić rachunki i wystąpić do sąsiada z żądaniem spłaty połowy kosztów. W razie jego sprzeciwu, masz prawo dochodzić roszczenia w sądzie.
    Z ociepleniem może być trudniej, bo to zależy od oceny sądu, czy ten wydatek jest konieczny.

tu ma rację owner
    i bierz się do roboty by ci nie przeciekał dach a resztę masz napisane czarno na białym -współczuje ci
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Pozwolenie na budowę? Nie. Chyba, że ten dom to zabytek?
    Remont wymaga zgłoszenia do starostwa.
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Pozwolenie na budowę? Nie. Chyba, że ten dom to zabytek?
    Remont wymaga zgłoszenia do starostwa.

na pokrycie nie musi zgłaszać do starostwa ,chyba że wymieni polać polowy dachu :wink:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dziękuję za pomoc
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    musisz coś zrobić z tymi właścicielami porozmawiać próbować przekonać ---powodzenia:swingin:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ustawa Prawo budowlane:
    Art. 30. 1.  Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3: (...)
    2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1, (...);

Art. 29.2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegających na:
    1) remoncie istniejących obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków;
    Jeśli remont dachu uznać za remont budynku, to wymaga on zgłoszenia.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.