zapis w umowie o administrowanie
moby34
Użytkownik
Witam,
po cięzkich bojach udało mi się zapoznać z umową o administrowanie WM. Ale w związku z tym mam pytanie. W umowie jest zapis:
"właściciel w przypadku zbywania lokalu zobowiązany jest do powiadomienia usługodawcy i wspólnoty przed dokonaniem transakcji zbycia".
Rozumiem, że wspólnotę należy powiadomić o fakcie zbycia mieszkania w celu rozliczenia zaliczek i innych opłat związanych z lokalem i częścią wspólną, ale nie rozumiem - dlaczego mam informować usługodawcę:shocked: o zamiarze zbycia lokalu przed dokonaniem transakcji zbycia. Czy taki zapis jest prawidłowy?
po cięzkich bojach udało mi się zapoznać z umową o administrowanie WM. Ale w związku z tym mam pytanie. W umowie jest zapis:
"właściciel w przypadku zbywania lokalu zobowiązany jest do powiadomienia usługodawcy i wspólnoty przed dokonaniem transakcji zbycia".
Rozumiem, że wspólnotę należy powiadomić o fakcie zbycia mieszkania w celu rozliczenia zaliczek i innych opłat związanych z lokalem i częścią wspólną, ale nie rozumiem - dlaczego mam informować usługodawcę:shocked: o zamiarze zbycia lokalu przed dokonaniem transakcji zbycia. Czy taki zapis jest prawidłowy?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jak masz zawiadomić wspólnotę? latać po wszystkich mieszkaniach?
Taki zapis nie ma żadnego prawnego znaczenia, pseudo biurokratyczny bełkocik i tyle.
Rozumiem jej potrzebę (chodzi pewnie o to by dłużnicy zanim sprzedadzą mieszkanie spłacili swój dług), ale nie ma ona siły prawnej.
Ponadto nie widzę potrzeby powiadamiania kogokolwiek innego, w tym "usługodawcy".
Dodatkowo usługodawca prowadzi obrót nieruchomościami.
a-z - oczywiście, że jeżeli chodzi o dłużników, zapis powinien być - ale chyba w innej formie. Poza tym, jeżeli ktoś zalega i sprzeda mieszkanie, istnieją inne możliwości dochodzenia należności.