KOSZT WYWOZU ŚMIECI
majamaja21
Użytkownik
witam, Proszę o pomoc moja wspolnota podniosła mi koszt wyowzu nieczystosci, pięciokrotnie mam lokal usługowy biuro
Wczesńiej opłata była naliczana na podstawie ilości osób zatrudnionych (na podstawie ilości mieszkanców jest obliczana nadal w mieszkaniach)
Teraz administrator chce mi obliczyć opłaty na podstawie m3 ( jako podstawe wyliczania podał uchwałe miasta w której ma siedzibe firma wyważaqca śmieci- gdańsk, a ja mam lokal w pruszczu gdańskim)
Prosze o informacje czy jest to zgodne z prawem? czy moja wspolnota może opierać się na takich przepisach?
Wczesńiej opłata była naliczana na podstawie ilości osób zatrudnionych (na podstawie ilości mieszkanców jest obliczana nadal w mieszkaniach)
Teraz administrator chce mi obliczyć opłaty na podstawie m3 ( jako podstawe wyliczania podał uchwałe miasta w której ma siedzibe firma wyważaqca śmieci- gdańsk, a ja mam lokal w pruszczu gdańskim)
Prosze o informacje czy jest to zgodne z prawem? czy moja wspolnota może opierać się na takich przepisach?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Dla oceny zasadności tych podwyżek należy wyjaśnić czy , a jeżeli tak - to w jaki sposób korzystanie z danego lokalu powoduje zwiększenie kosztów globalnych we wspólnocie. Cytowany przepis nie ma na celu stwarzania wspólnotom dodatkowych możliwości zarobkowych, lecz zrekompensowanie zwiększonych kosztów wynikających z użytkowania lokalu. W przypadku ewentualnego sporu sądowego to na wspólnocie spoczywa ciężar dowodu, wymaga to szczegółowego uzasadnienia, wyliczenia.
W jaki sposób wspólnota uzasadnia tę podwyżkę, proponuję wystąpić o szczegółowe wyliczenie kosztów, które należałoby zrekompensować. Jeżeli jest to niezasadne należy zaskarżyć uchwałę.