Wspólnota każe mi demontować instalację
zdanie
Użytkownik
Mieszkam na parterze, pod moim mieszkaniem jest piwnica - wszystko własnościowe. W piwnicy mam zamontowana terme, doprowadzona wode i prad, wszystko poprzez swoje mieszkanie. Wspolnota zada bym usunal instalacje, poniewaz twierdza iz wszelkie zmiany przebiegu instalacji w lokalu dokonywane w czasie jego uzytkowania wymagaja pisemnej zgody wlascicili budynku. Zadaja tym samym przywrocenia pierwotnego stanu..... Prosze o opinie. Z gory dzieki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
A co z piwnicą? Jest Twoja wg aktu notarialnego, czy też należy do części wspólnej?
Jedyne czego mogą się czepić, to zgody budowlańca na przebijanie stropu między mieszkaniem a piwnicą, ale zakładam, że taką masz
Domyślam się, że chodzi o przewód co najwyżej 3/4 cala, czyli DN 20, czyli o zewnętrznej średnicy 26 mm, bo chyba nie większy?
2. "Zdanie", Ty chyba musisz mieć niezłe relacje z właścicielami we wspólnocie, skoro żądają zdemontowania termy. Normalnie, to powinno im wisieć.
3. Na marginesie - to jest terma elektryczna, czy gazowa? I skąd masz zasilanie? I do czego ta terma? Jeśli do zlewozmywaka, albo umywalki, to co robisz ze ściekami? Może je wylewasz gdzieś po kryjomu i stąd żądanie?
Pozdr.
Zamieszanie robi po prostu prezes zarzadu, ludzie smieja sie z tych zadan.
Terma jest elektryczna, zasilanie mam rowniez z domu, terma podgrzewa mi wode uzywana do mycia, zmywania itd.... a scieki splywaja kanalizacja tak jak wszystkich innych. Zimna woda podlaczona z sieci wodnej, ale juz za moim licznikiem jest podgrzewana, wraca do mojego mieszkania i tam jest zuzywana. Podobnie z pradem, instalacja ktora jest w piwnicy, jest instalacja poprowadzona z domu, nie korzystam z pradu wspolnoty. Nawet zeby nie bylo watpliwosci, prosilem zarzad o odciecie mi pradu w piwnicy, poniewaz nie potrzebuje go.
Resztą się nie przejmuj. Rób swoje, czekaj na rozwój sytuacji, a przede wszystkim - nic nie demontuj.
Widzę, że jesteś zadowolony z tego obrotu sprawy.... Myślę, że Twoja terma tym się jednak nie przejmuje.
A czym tu sie przejmowac skoro mam racje ;o) przestudiowalem ustawe o wlasnosci lokali itd.... nawet komisje chca mi naslac do mojego lokalu by sprawdzac stan faktyczny tzn czy terma jest w piwnicy..... a ustawa nie przewiduje takich zagran.
Sami z siebie mają zamiar ją powołać?!
Nigdzie nie masz ustanowionego obowiązku wpuszczania samozwańczych komisji do swojego domu.