Prokuratura - Sąd

zdaniezdanie Użytkownik
Pytanie: Gdzie najlepiej złozyć wniosek, do prokuratury czy do sadu ?
Chodzi o naduzycia we wspolnocie przez zarzad. Wykonywane sa prace niepotrzebne, faktury opiewaja na wysokie kwoty a prace sa nie do przyjecia.
Wspolnota nie chce wydac dokumantow dot. jej dzialania. Pisma wspolnoty sa na zasadzie "nie bo nie" - nawet bez podstaw prawnych.

Nie chodzi juz tylko o zmiane zarzadu ale tez o to by ten obecny poniosl konsekwencje niegospodarnosci.

Prosze o opinie.
Dzieki.

Komentarze

• Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wspolnota nie chce wydac dokumantow
    Wspólnota ma prawo udostępnić dokumentację każdemu z właścicieli zwróć się na piśmie w sprawie dokumentów jakie cie interesują do Wspólnoty jeśli nie udostępnią to masz podkładkę do prokuratury i do sądu że o takie dokumenty występowałeś i nie udostępniono ci w danym terminie tylko wyznacz termin :wink:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    Wspólnota ma prawo udostępnić

Ma obowiązek. Ale nie wspólnota, tylko zarząd.

A jak nie chcą, to pomocne:
    Art. 276 Kk:  kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

• Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    :bigsmile:Stawia Pan/Pani poważne zarzuty. Niestety nie znamy zdania drugiej strony, więc odpowiem tylko na stawiane pytanie. Do Prokuratury składa się zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa. Proszę przeczytać KC i "wybrać" paragraf. Proszę liczyć się z konsekwencjami prawnymi - pomówienia.. Jeżeli nie , to zostaje Sąd. Sąd powszechny i pozew cywilny. Przeciwko komu? Wspólnocie? Czy przeciwko osobie fizycznej w Zarządzie? Rozumiem, że wskaże Pan/i naruszenie interesu prawnego. wyjaśni pan/i Sądowi definicje - prace niepotrzebne i nie do przyjęcia. Nie wiem o jakiej podstawie prawnej chodzi przy pismach wspólnoty? Oczekuję więcej informacji o co tu chodzi.
    Widzą po wypowiedziach a-z i piotra 6 , że wyrok już zapadł. Zarząd jest winny popełnienia przestępstwa z art 276 kk. Panowie mówmy więcej o obowiązkach właścicieli art. 27 uwl a mniej o prawie do kontroli art.29 ust.3. To są domniemywania.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie jest winny. Ja też nie wiem jak jest naprawdę.
    Ale jak ktoś chce dochodzić swoich praw to daję mu broń do ręki.
    Jeśli ma rację, to jest szansa że coś zdziała...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] MirekL:[/cite Proszę przeczytać KC i "wybrać" paragraf. Proszę liczyć się z konsekwencjami prawnymi - pomówienia.

Kodeks karny:wink:
    Złożenie zawiadomienia nie wywołuje takich konsekwencji.

Zdecydowanie odradzam występowanie na drogę postępowania karnego z powodu nieprawidłowości w pracy zarządu, organy ścigania zajmują się przestępstwami, zwykle takie sprawy są po prostu umarzane, szkoda czasu i pieniędzy (podatnika), jednak odmowa okazania dokumentacji wyczerpuje znamiona przestępstwa z art. 276 k.k.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    piotr6piotr6 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekL
    Ja nie przesądziłem o wyroku tego wątku ja tylko pisałem jak ma postąpić jeżeli nie chcą udostępnić dokumentów
    i tyle bo na słowo to może umawiać się na kawę musi mieć dokument że o takie czy inne dokumenty do wglądu zabiegał

a teraz sprostowanie zgadza się co napisał A-Z PRZEPRASZAM za pomyłkę z pismem do zarządu a nie do WM:wink:
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.