Prokuratura - Sąd
zdanie
Użytkownik
Pytanie: Gdzie najlepiej złozyć wniosek, do prokuratury czy do sadu ?
Chodzi o naduzycia we wspolnocie przez zarzad. Wykonywane sa prace niepotrzebne, faktury opiewaja na wysokie kwoty a prace sa nie do przyjecia.
Wspolnota nie chce wydac dokumantow dot. jej dzialania. Pisma wspolnoty sa na zasadzie "nie bo nie" - nawet bez podstaw prawnych.
Nie chodzi juz tylko o zmiane zarzadu ale tez o to by ten obecny poniosl konsekwencje niegospodarnosci.
Prosze o opinie.
Dzieki.
Chodzi o naduzycia we wspolnocie przez zarzad. Wykonywane sa prace niepotrzebne, faktury opiewaja na wysokie kwoty a prace sa nie do przyjecia.
Wspolnota nie chce wydac dokumantow dot. jej dzialania. Pisma wspolnoty sa na zasadzie "nie bo nie" - nawet bez podstaw prawnych.
Nie chodzi juz tylko o zmiane zarzadu ale tez o to by ten obecny poniosl konsekwencje niegospodarnosci.
Prosze o opinie.
Dzieki.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Ma obowiązek. Ale nie wspólnota, tylko zarząd.
A jak nie chcą, to pomocne:
Widzą po wypowiedziach a-z i piotra 6 , że wyrok już zapadł. Zarząd jest winny popełnienia przestępstwa z art 276 kk. Panowie mówmy więcej o obowiązkach właścicieli art. 27 uwl a mniej o prawie do kontroli art.29 ust.3. To są domniemywania.
Ale jak ktoś chce dochodzić swoich praw to daję mu broń do ręki.
Jeśli ma rację, to jest szansa że coś zdziała...
Kodeks karny
Złożenie zawiadomienia nie wywołuje takich konsekwencji.
Zdecydowanie odradzam występowanie na drogę postępowania karnego z powodu nieprawidłowości w pracy zarządu, organy ścigania zajmują się przestępstwami, zwykle takie sprawy są po prostu umarzane, szkoda czasu i pieniędzy (podatnika), jednak odmowa okazania dokumentacji wyczerpuje znamiona przestępstwa z art. 276 k.k.
Ja nie przesądziłem o wyroku tego wątku ja tylko pisałem jak ma postąpić jeżeli nie chcą udostępnić dokumentów
i tyle bo na słowo to może umawiać się na kawę musi mieć dokument że o takie czy inne dokumenty do wglądu zabiegał
a teraz sprostowanie zgadza się co napisał A-Z PRZEPRASZAM za pomyłkę z pismem do zarządu a nie do WM