Zgody dewelopera a wspólnota

NachbarNachbar Użytkownik
Witam wszystkich,

Mam pewien problem i chciałby uzyskać jak najbardziej precyzyjna odpowiedź z podstawą prawna (jeżeli to jest możliwe).
Po krótce opiszę sytuację:
Podczas podpisywania w grudniu umowy przedwstępnej z deweloperem podpisałem aneks w którym deweloper wyraził zgodę na przekształcenie mieszkania w lokal użytkowy, na umieszczenie reklam na fasadzie budynku, i jeszcze kilka innych rzeczy. W maju ten sam deweloper wyraził zgodę na montaż klimatyzatora w garażu podziemnym (w miejscu wskazanym i zaakceptowanym przez projektanta) oraz na sprzedaż alkoholu w lokalu oczywiście pod warunkiem że przekształcę mieszkanie w lokal użytkowy. Poza tym uwarunkował dwie ostatnie zgody (Klima + alkohol), że zgoda jest czasowa do momentu pozostania przez niego zarządca nieruchomości wsobnej i do czasu podjęcia przez Wspólnotę uchwały w przedmiocie zmiany sposobu zarządu lub zarządcy nieruchomością wspólną. Na początku czerwca podpisałem akt notarialny w którym to nadal widniał zapis o zarządzie nieruchomością przez dewelopera.
Kilka dni temu odbyło się zebranie mieszkańców (wspólnoty) o którym nie zostałem powiadomiony, na którym to deweloper Podjuch uchwałę oraz sam ją przegłosował o przekazaniu zarządu nieruchomością wspólna na barki mieszkańców i został wybrany zarząd wspólnoty.
Moje pytanie brzmi czy mam od nowa występować do, tym razem wspólnoty i zarządu o zgodę na Klimę i alkohol. Z Klimą jest taki problem że została już zamówiona a montaż został zaplanowany na sierpień - czy wspólnota może żarzą dać ode mnie abym wnioskował o uchwałę na ten temat?
Czy zgoda na sprzedaż alkoholu wymaga uchwały i czy nie powinni mi tego przepisać zgodnie z decyzją dewelopera?
Czy Wspólnota może podważyć zgodę dewelopera, która została wystawiona przed powstaniem wspólnoty… np. reklamę?

I pytanie jeszcze jaki mam okres czasu na zaskarżenie (poprawcie mnie jeżeli się mylę) uchwały podjętej na zebraniu o którym nie zostałem powiadomiony?
Za szybkie podpowiedzi i odpowiedzi z góry dzięki wielkie…
Nachbar

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jaki mam okres czasu na zaskarżenie (poprawcie mnie jeżeli się mylę) uchwały podjętej na zebraniu o którym nie zostałem powiadomiony?
    uwl
    Art. 25. 1. Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.
    1a. Powództwo, o którym mowa w ust. 1, może być wytoczone przeciwko wspólnocie mieszkaniowej w terminie 6 tygodni od dnia podjęcia uchwały na zebraniu ogółu właścicieli albo od dnia powiadomienia wytaczającego powództwo o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów.
    2. Zaskarżona uchwała podlega wykonaniu, chyba że sąd wstrzyma jej wykonanie do czasu zakończenia sprawy.

• Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lipca 2010
    1. Zmiana sposobu użytkowania nie wymagała ani zgody dewelopera, ani zgody wspólnoty mieszkaniowej.

Pomocne orzecznictwo:

z uzasadnienia wyroku Sądu Najwyższego z dnia 16 stycznia 2008 r. IV CSK 393/07
    "Zmiana przeznaczenia lokalu należącego do innego członka wspólnoty nie mieści się w katalogu czynności wymienionych w art. 22 u.w.l., a tym samym rozpoznawanie sprawy w kontekście tego przepisu nie znajduje uzasadnienia prawnego. "
    Treśc orzeczenia na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/499/#comment584

2. Umieszczenie przez właściciela lokalu reklamy na fasadzie budynku czy urządzenia klimatyzacyjnego nie wymagało ani zgody dewelopera, ani zgody wspólnoty mieszkaniowej, o ile nie utrudnia korzystania z innych lokali, z nieruchomości wspólnej, nie narusza konstrukcji budynku. Oczywiście sposób i miejsce montażu należałoby uzgodnic ze wspólnotą mieszkaniową (względy bezpieczeństwa, estetyki, etc.).

Pomocne orzecznictwo:
    z uzasadnienia wyroku Sądu Apelacyjnego w Gdańsku z dnia 17 marca 2009 r., sygn. akt: I ACa 149/09:

"... konieczność wyrażenia zgody, o jakiej stanowi art. 22 ust. 3 pkt. 4 ustawy o własności lokali, w przypadku umieszczenia reklamy istniałby, gdyby reklama uniemożliwiała korzystanie z okien znajdujących się w budynku lub też naruszała konstrukcję nośną ściany, czego jednak pozwana w żaden sposób nie dowiodła w toku niniejszego postępowania. Nie uczyniła tego również w odniesieniu do pozostałych urządzeń. Nadto uszło uwadze skarżącej, iż w skład nieruchomości wchodzą zarówno lokale mieszkalne jak i użytkowe służące do prowadzenia działalności usługowej, a zatem umieszczenie szyldu nie narusza w żaden sposób „charakteru" budynku. W świetle powyższego zarzuty skarżącej okazały się nietrafne. "

Orzeczenie na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
    http://www.zarzadca.pl/content/view/722/94/

3. Odnośnie montażu klimatyzatora w garażu podziemnym: jeżeli garaż ten stanowi odrębny lokal (garaż wielostanowiskowy), to zgodę winni wyrazic współwłaściciele garażu ( a nie wspólnota mieszkaniowa).

4. Odnośnie zgody na sprzedaż alkoholu - konieczna jest zgoda wspólnoty mieszkaniowej, moim zdaniem wcześniejsza zgoda nie ma już znaczenia ( o ile urząd nie wydał na jej podstawie stosownych decyzji).

5. Zaskarżenie uchwały - jeżeli tylko z tego powodu, że obawia się Pan braku zgody na opisane wyżej czynności - powództwo jest moim zdaniem bezzasadne.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.