odsetki

janjan Użytkownik
Witam. proszę mi odpowiedzieć na pytanie; jaka jest obecnie wysokość odsetek ustawowych?i pytanie drugie- gdzie jest określona wysokość stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego.Jaka jest wysokość tej stopy obecnie. pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    gdzie jest określona wysokość stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego.Jaka jest wysokość tej stopy obecnie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stopa_lombardowa
    jaka jest obecnie wysokość odsetek ustawowych?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Odsetki_ustawowe
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] jan:[/cite]gdzie jest określona wysokość stopy kredytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego.Jaka jest wysokość tej stopy obecnie.
    Na stronie głównej Narodowego Banku Polskiego - na górze, po prawej stronie: http://www.nbp.pl/
    Stopa lombardowa obecnie wynosi 5% w stosunku rocznym.
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    dzieki za odpowiedzi. prosze jeszcze mi napisać podstawe prawną dotyczącą przechodzenia terminu wpłat z uwagi na dzień świąteczny.` termin płatności przypada zgodnie z ustawą o wł. lokali -do10 dnia każdego mieiąca jeśli dzień św. przypada na 10-tego może być przesunięty na 11 tego. soboty to nie dotyczy. dobrze to zrozumiałem? jeśli tak to gdzie jest wykładnia prawna tej kwestii. interesuje mie to bo mam problemy z siódmym właścicielem jakim jest gmina z 67 proc. udziałów.a tak na marginesie...jakie konsekwencje groża właściecielowi \w tym p[rzypadku gminie\ za nie terminowe wpłaty na konta wsp. mieszk.do kogo można ten fakt zgłosić. przecież jest to łamanie prawa/ustawy sejmowej/pozdrawiam.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jeśli dzień św. przypada na 10-tego może być przesunięty na 11 tego. soboty to nie dotyczy

Zapłaćcie tak PEC-owi lub wodociągom. Zobaczymy czy Wam darują.

===

Na prewno RIO się zainteresuje. Ale czy będzie mieć czas na kontrole?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    [cite] jan:[/cite]jakie konsekwencje groża właściecielowi \w tym p[rzypadku gminie\ za nie terminowe wpłaty na konta wsp. mieszk.do kogo można ten fakt zgłosić. przecież jest to łamanie prawa/ustawy sejmowej/pozdrawiam.
    Nigdzie nie trzeba zgłaszać, bo zarząd / zarządca to wiedzą. O dłużnikach należy systematycznie powiadamiać ogół właścicieli, a przede wszystkim windykować.
    Co grozi dłużnikowi? Odsetki za każdy dzień zwłoki, a jeżeli dojdzie do postępowania sądowego to dodatkowo zwrot opłat sądowych i innych kosztów oraz (jeśli i nakaz nie wystarczy) wynagrodzenie komornika oraz zwrot kosztów egzekucji.

W Waszym przypadku zarząd, który będzie ścigał gminę za długi, za długo nie porządzi, ale próbować trzeba.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dopóki będzie miał ponad 20 % głosów za sobą nie ma się czego obawiać...
  • Opcje
    janjan Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    dzięki- ale nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie odnośnie dni świątecznych.nie rozumie sugestii ownera że zarząd który ściga gmine długo nie porządzi.przecież prawo jest po stronie zarządu \ust, o własn. lokali - do 10 każdego m-ca. pozdr.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak powaznie, to z dniami świątecznymi masz oczywiście rację. I że soboty ten zapis kc nie dotyczy też masz rację.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.