Pytanie o wynagrodzenie zarzadcy nieruchomości

pawlikp80pawlikp80 Użytkownik
1. Jak należy liczyć stawkę ZARZĄDCY prowadzącego działalność gospodarczą?
2. Jaka jest najbardziej optymalna stawka za 1 m2 puż i w jakim miescie ? Bo logiczne ,ze Warszawa ma wieksza niż np Katowice :)
Bardzo proszę o informację.

Pozdrawiam.

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Na terenie Zagłębia Dąbrowskiego cena rynkowa ostatnio maleje. W praktyce można być zarządzanym (przy powierzchni powyżej 1000 m2) już od 50 gr/m2...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy to nie jest malo w porownaniu z odpowiedzialnoscia zarzadcy ??? :( Jak studiowalem na AE w 2006 r. to bylo w Krakowie od ~ 1 zl - 1,70 zl
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W Gorzowie Wlkp. lubuskie, 2002 roku za 1m2 żądali od 0,80pln do 1,20pln, w tym czasie nie było dużej konkurencji, w tej chwili za 1m2 biorą od 0,45 do 0,65 w zależności od wielkości i wieku budynku.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Sa jeszcze jakies inne wynagrodzenia dla zarzadcy oprocz stawek ? w swietle prawa oczywiscie.
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Standardy zawodowe zarządców nieruchomości
    § 8
    Obsługa finansowa
    1. Wynagrodzenie zarządcy nieruchomości wynika z umowy o zarządzanie nieruchomością. Wynagrodzenie za wykonywanie czynności zarządzania powinno być odpowiednie, przy zachowaniu prawa zarządcy do godziwego zysku.
    Sposób wynagradzania może być różny, każdy może być dobry, albo i zły. "przy zachowaniu prawa zarządcy do godziwego zysku" nigdzie nie ma informacji na ten temat jaki jest to ten "godziwy zysk", może być 0,50pln lub więcej lub mniej za m2, albo ryczałtowo np. 500, 1000pln za budynek, tu kwestia dogadania się WM z administratorem/zarządcą.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa ,zarzadca dostaje absolutorium, badz nie na zebraniu wlascicieli. Natomiast jak to wyglada w rezultacie podwyzek lub obnizek kosztow zarzadu i innych oplat min. z 0,45 do 0,50 lub odwrotnie i odniesie sie np. do zmiany inflacji w Kraju.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    zarzadca dostaje absolutorium, badz nie na zebraniu wlascicieli
    Nieprawda, to zarząd wm dostaje (lub nie) absolutorium
    Kurcze, ty masz podobno licencję
    Wysokość wynagrodzenia zarządcy (i ew. automatyczne podwyżki inflacyjne) określa umowa. Ten "godziwy zysk" to bełkocik bez znaczenia, bo zarządca albo podpisuje umowę albo nie - wolny rynek mamy
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    zarzad wm owszem dostaje absolutorium lub nie ,ale mnie interesuje odpowiedz j.w. to co dot. wynagrodzenia zarzadcy nie zarzadu ,wiec schowaj rogi ;)
  • Opcje
    edytowano lipca 2010
    Jak należy liczyć stawkę ZARZĄDCY prowadzącego działalność gospodarczą?
    Od metra2 lub umowa na stałą sumę. W umowie może być zapis, że co roku podwyżka w wys. ubiegłorocznej inflacji. W wawie na inne automatyczne podwyżki gminy nie wyrażają zgody, żądają dla nich uchwał.
    Jaka jest najbardziej optymalna stawka za 1 m2 puż i w jakim miescie ? Bo logiczne ,ze Warszawa ma wieksza niż np Katowice
    Ani "najbardziej optymalnej", ani nawet "optymalnej" nie ma. WM chce płacić mało, administrator chce dostać dużo. Nie rozumiem o co ci chodzi, o wykaz miast w Polsce ze średnią stawką?
    schowaj rogi ;)
    Niby jak, czy ja ślimak jestem? :tongue:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Powinienem napisac ,chodziło mi o absolutorium ,czyli :
    - Ocena pracy zarządcy.
    - Sprawozdanie zarządu i podjęcie uchwały o udzieleniu mu absolutorium. Zgadzam sie co do tego ,ale po co te uwagi poczulem sie jak w pracy tam wszyscy to filozofowie czekaja tylko na popelnienie gafy pracownikow.
    Niby jak, czy ja ślimak jestem? :tongue:
    Koziorozec tez ma rogi ,wiec to przenosnia.

Co do kwestii wynagrodzenia zarzadcy to przede wszystkim chcialem sie dowiedziec o innych niz ryczalt w umowie zarzadzania i stawka za 1m2 puż. rozmawialem z zarzadca ,ktory pwoiedzial ciekawie ,ze na wszystkim robi kase nawet na utzymaniu zieleni, mediach itp. i nie mial na mysli tutaj wspolnoty tylko samego siebie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    uff, przecież już było: wspólnota NIE udziela absolutorium zarządcy. Jego pracę ocenia się na bieżąco i ewentualnie wypowiada umowę.
    Jak zarządca "robi kase nawet na utzymaniu zieleni", to znaczy, że oszukuje wspólnotę, gdy do obsługi nieruchomości wynajmuje firmy, które odpalają mu "działkę" od umowy, najczęściej 10%
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Niekoniecznie oszukuje.
    Ryczałt na konserwację oraz ryczałt na utrzymanie czystości są dobrymi rozwiązaniami dla tych, którzy wolą zaplanować wydatki na dany rok. Nie ma zaskoczeń. Podły rok, w którym wszystko się psuje jest ryzykiem administratora.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    dopiero po 13 odpowiedzi jestem usatysfakcjonowany :) dziekuje a-z
    Ryczałt na konserwację oraz ryczałt na utrzymanie czystości są dobrymi rozwiązaniami dla tych, którzy wolą zaplanować wydatki na dany rok.
    o taka wypowiedz mi chodzilo, dziekuje
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Twoje pytanie:
    1. Jak należy liczyć stawkę ZARZĄDCY prowadzącego działalność gospodarczą?
    2. Jaka jest najbardziej optymalna stawka za 1 m2 puż i w jakim miescie ? Bo logiczne ,ze Warszawa ma wieksza niż np Katowice :)
    Satysfakcjonująca Cię odpowiedź:
    Ryczałt na konserwację oraz ryczałt na utrzymanie czystości są dobrymi rozwiązaniami dla tych, którzy wolą zaplanować wydatki na dany rok.

Mam pytanie. Czy Ty jesteś kobietą? Bo one są z Wenus...
    :rolling::rolling::rolling:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie ja jestem z marsa. wlasnie to zdanie
    Ryczałt na konserwację oraz ryczałt na utrzymanie czystości są dobrymi rozwiązaniami
    tak kiedys odpowiedzial mi podobnie zarzadca, ktorego mialem okazje spotkac na szkoleniu po prostu chcialem sie tylko upewnic, czy nie mowil za duzo tzw "chwalenie się" ,a to ze ryczalt np 1000 zl i za pow uzytkowa to wiedzialem już wczesniej.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wynagrodzenie zarządcy / administratora powinno być uzależnione od jego obowiązków zwartych w umowie.
    Spotkałem się ze stawkami:
    ryczałt/miesiąc;
    zł za m2 pul./miesiąc

oraz za wykonaną czynność.

Uważam że ta ostania jest dla wspólnoty mało atrakcyjna.
    Trudno ustalić ile w danym roku obrachunkowym wspólnota wyda na zarządzanie.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    koziorozka

Jak zarządca "robi kase nawet na utzymaniu zieleni", to znaczy, że oszukuje wspólnotę, gdy do obsługi nieruchomości wynajmuje firmy,

Przepraszam, ale nie rozumiem tego wpisu , jakie przestępstwo robi zarządca zlecając (jak ma do tego pełnomocnictwo)
    usługi na rzecz wspólnoty jak prace remontowe, konserwacyjne NW?
    Mało jest takich Zarządców (poza spółdzielniami mieszkaniowymi), którzy mają własne służby wykonujące ten zakres prac. - ze względów ekonomicznych.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarządca "robi kase nawet na utzymaniu zieleni" , czyli zarabia poza ustalonym wynagrodzeniem. Wytłumacz mi, jak legalnie na tym może zarabiać, gdy jego wynagrodzenie to stała suma wypłacana co miesiąc?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Można.
    Zamów dla swojej wspólnoty (1000 m2 gruntu) koszenie trawy.
    Zapłacisz np. 1800 zł

A gdy to zrobi co najmniej średniej wielkości administrator i zamówi 16000 m2 gruntów przyległych - firma kosząca obniży cenę i od Twojego kawałka administrator zapłaci tylko 1710 zł.
    Jak Ci zaoferuje cenę 1780 zł będziesz szczęśliwa...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite] Wytłumacz mi, jak legalnie na tym może zarabiać, gdy jego wynagrodzenie to stała suma wypłacana co miesiąc?

Nie wiem jak jest u Ciebie , ale u mnie zarządca/administrator nie ma w umowie na zarządzanie (stawce) obowiązku koszenia trawy.
    Ta czynność jest zlecana odrębnie według potrzeb wspólnoty. Płacimy 0,4 zł/m2 trawnika.
    Zlecenie tej usługi innemu podmiotowi to koszt od 0,50 zł do 0,68 zł/ m2 trawnika.

Zarządcy / administratorzy nie tylko na koszeniu trawy zarabiają dodatkowo, ale na nadzorze inwestorskim, obsługę indywidualna właścicieli lokali ( tworzenie umów najmu, rozliczanie najemców ich lokali, tworzenie wykazów, tabel tylko na jego potrzeb - np: Gmina), wykonywaniu kosztorysów inwestorskich, czy rozliczaniu mediów częściej niż raz w roku (chyba, że w umowie jest inaczej).

Niedopuszczalnym jest obciążanie wspólnoty za tzw koszty biurowe co wielu administratorów robi, stosując stawki dumpingowe "za zarządzanie". Te koszty winny być ujęte w stawce za zarządzanie/administrowanie.
  • Opcje
    edytowano lipca 2010
    od Twojego kawałka administrator zapłaci tylko 1710 zł.
    Jak Ci zaoferuje cenę 1780 zł będziesz szczęśliwa...
    Na szczęście moja firma (administruje ponad 20 wm) nie robi takich numerów. Nawet jak zleca robote dla kilku wm, to faktury są oddzielne, a przedtem członkowie zarządów są zapraszani na negocjacje i razem z administratorem starają się obniżyć cenę właśnie dlatego, że zlecenie będzie duże.
    Niedopuszczalnym jest obciążanie wspólnoty za tzw koszty biurowe
    U nas "koszty biurowe" są ściśle wyliczane za znaczki pocztowe, ksero, papier - i wm płaci za to oddzielnie. Dlaczego admin ma płacić za 2 polecone wezwania do zapłaty (tak sobie życzymy) czy różnego rodzaju info wrzucane do skrzynek (uważamy, że dobra komunikacja jest ważna)?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    koziorozka:
    Na szczęście moja firma (administruje ponad 20 wm)
    U nas "koszty biurowe" są ściśle wyliczane za znaczki pocztowe, ksero, papier - i wm płaci za to oddzielnie.

Hmmm. Dla mnie nie jest to do zaakceptowania. To są czynności typowo administratorskie i ścisłe związane z czynnością zarządzania. Dla mnie jest to dodtkowe 9pod pretekstem zwrotu kosztów) "robienie kasy na zarządzaniu" , czyli zarabia poza ustalonym wynagrodzeniem."
    Dlaczego admin ma płacić za 2 polecone wezwania do zapłaty (tak sobie życzymy) czy różnego rodzaju info wrzucane do skrzynek (uważamy, że dobra komunikacja jest ważna)?

Tu mogę się z Tobą zgodzić, że jak zleceniodawca ( wspólnota) życzy sobie wykonywanie podwójnych czynności to niech extra płaci. W innym przypadku jest to naciąganie podwójne wspólnoty. Dobra komunikacja nie musi "dodatkowo kosztować" wspólnotę. Za korespondencje, która wrzucasz do skrzynek oddawczych przecież nic nie płacisz ( Twoje koszty wynoszą wiec nul - zero) Ładnie to tak naciągać (20) wspólnot.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Za korespondencje, która wrzucasz do skrzynek oddawczych przecież nic nie płacisz ( Twoje koszty wynoszą wiec nul - zero)
    Taż wyraźnie napisałam - papier, ksero. Sumy małe, ale niezerowe
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]
    Za korespondencje, która wrzucasz do skrzynek oddawczych przecież nic nie płacisz ( Twoje koszty wynoszą wiec nul - zero)
    Taż wyraźnie napisałam - papier, ksero. Sumy małe, ale niezerowe

Wiesz ... ten papier , ksero, prąd do kserwa, utrzymanie telefonu, wkład do długopisu, mydło , herbatę i kawę także dla klientów, papier toaletowy, ręczniki papierowe, ect. - powinnaś mieć wliczone w stawkę za administrowanie . W naszej wspólnocie Twa oferta zostałaby od razu odrzucona.

To tak jakby do koszenia trawy, usługodawca wystawiał dodatkowo rachunki za paliwo, rękawice ochronne , że o ubraniu roboczym nie wspomnę.
    Dla mnie jest to naciaganie wspólnot na dodotkowe nieuzasdnione koszty.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.