Ogrodzenie nieruchomości należącej do wspólnoty
mat_wk
Użytkownik
Witam
Mam pytanie czy ogrodzenie które otacza teren wspólnoty mieszkaniowej z punktu widzenia prawa należy do całej wspólnoty czy też np właścicieli ogródków do których przylega ?? Moje pytanie wynika z tego ponieważ jeden z właścicieli mieszkania z ogródkiem ma zapis w akcie notarialnym ze moze wykonac furtke do swojego ogródka ( miał na to dwa lata ) . Wspólnota na zebraniu podjeła uchwałe ze robimy ogrodzenie a ten właściciel zniszczył jedno przęsło i zrobił sobie furtkę . Czy można wyciągnąć jakies konsekwencje prawne ??
Z góry dziękuje za pomoc
Mam pytanie czy ogrodzenie które otacza teren wspólnoty mieszkaniowej z punktu widzenia prawa należy do całej wspólnoty czy też np właścicieli ogródków do których przylega ?? Moje pytanie wynika z tego ponieważ jeden z właścicieli mieszkania z ogródkiem ma zapis w akcie notarialnym ze moze wykonac furtke do swojego ogródka ( miał na to dwa lata ) . Wspólnota na zebraniu podjeła uchwałe ze robimy ogrodzenie a ten właściciel zniszczył jedno przęsło i zrobił sobie furtkę . Czy można wyciągnąć jakies konsekwencje prawne ??
Z góry dziękuje za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Jeżeli tak, to do sposobu użytkowania płotów, ogrodzeń zastosowanie ma art. 154 kodeksu cywilnego:
§ 1. Domniemywa się, że mury, płoty, miedze, rowy i inne urządzenia podobne, znajdujące się na granicy gruntów sąsiadujących, służą do wspólnego użytku sąsiadów. To samo dotyczy drzew i krzewów na granicy.
§ 2. Korzystający z wymienionych urządzeń obowiązani są ponosić wspólnie koszty ich utrzymania.
Płot jest własnością tego, na czyim gruncie został wzniesiony.
Co do zasady należało sprawę skonsultowac z właścicielem płotu. Proszę jednak o zacytowanie zapisu z aktu notarialnego dotyczącego wykonania furtki.
Czy usunięcie tego przęsła doprowadziło do oszpecenia, uszkodzenia ogrodzenia?
Inną natomiast kwestią jest wykonanie furtki.