fundusz remontowy na domofon

mszymanska74mszymanska74 Użytkownik
Na jednym z zebrań zaproponowano nam założenie domofonów- podjęto uchwałę, ale:
- wspólnota liczy 5 klatek, z czego w 2 już wcześniej mieszkańcy sami zdecydowali się na założenie domofonów (jescze przed utworzeniem wspólnoty)i ponieśli już koszty podciągnięcia kabli (osoby, które nie chciały domofonu miały klucze, ale domofon miały odłączony)
- na zebraniu 2 rodziny jednej klatki (nie wszyscy mieszkańcy byli obecni)stwierdziły, że nie chcą domofonu(klatka, która podłAczony już wcześniej domofon miała)
- założono domofony cyfrowe we wszsytkich 4 klatkach, w tej 1 podłączono anlogowy domofon
- na pytanie skierowane do osób zarządzających wspólnotą o równomiernośc kosztów, jakie musieliśmy ponieśc usłyszłam: wszyscy płacili 59zł za słuchawki, reszta kosztów pokryta została z funduszu remontowego

Moje pytanie:
- czy to uczciwe, aby 4 klatki z 5 miały podłączone cyfrowe domofony
- koszty podłączenia domofonów w kltkach, które go nie miały z pewnością były wyższe niż w 2 które go miały (a zmieniono tylko typ)
- dlaczego z mojego funduszu remontowego zostały pokryte koszty założenia domofonu we wszystkich klatkach tylko nie w mojej, przecież tak jak dawniej 2 rodziny, które nie chciały mogły nie zostac podłączone
- czy to uczciwe, aby mieszkańcy 2 klatek w których nie trzeba było ciągnąc kabli i robic podłączenia współuczesnicyły w kosztach w równej mierze co ci którym te domofony zakładano po raz pierwszy
- w drugiej z klatek, które miały domofon wcześniej mieszkają moi rodzice i oni tak jak wszyscy zapłacili tylko za zakup słuchawki(mają założony nowy domofon) i obie klatki zastanawiają się dlaczego musimy partycypowac w dużo wyższych niż koszt słuchawki kosztach założenia "od podstaw" domofonów w innych klatkach
Nie znam się na prawie wspólnot i może nie jasno opisałam sytuację, ale chcę tylko zrozumiecczy wspólnoty polegają na tym, żeby kosztem jednych(bo 2 os. z klatki się nie zgodziły, ja tak) dawac innym?
Czy taka sytuacja jest zgodna z prawem?

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    A czy to uczciwe żeby dawać rodzinom z dziećmi 1.000 zł becikowego, a takim jak ja co już dawno warsztat zamknęli przyjdzie tylko za to płacić?
    Czy na tym polega demokracja, żeby jedni kosztem drugich?
    ==
    Jeśli do domofonów cyfrowych wykorzystano starą sieć to źle wróżę jakości połączeń.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Można było tę uchwałę zaskarżyc.
    Art. 25 ustawy o własności lokali:

1. Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.

1a. Powództwo, o którym mowa w ust. 1, może być wytoczone przeciwko wspólnocie mieszkaniowej w terminie 6 tygodni od dnia podjęcia uchwały na zebraniu ogółu właścicieli albo od dnia powiadomienia wytaczającego powództwo o treści uchwały podjętej w trybie indywidualnego zbierania głosów.

2. Zaskarżona uchwała podlega wykonaniu, chyba że sąd wstrzyma jej wykonanie do czasu zakończenia sprawy.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.