kontrola otoczenia budynku
bialaa
Użytkownik
witam, w maju, podczas deszczu, na moje auto spadł ok. 15 metrowy kasztanowiec, cały przegnity i zniszczył samochód doszczętnie. zarówno teren, na którym stało auto oraz rósł kasztanowiec należy do spółdzielni. Od dwóch miesięcy staram się uzyskać od spółdzielni kopię dokumentów potwierdzającyh przeprowadzenie kontroli stanu drzew na terenie przyległym do budynku, jednak już dwukrotnie uzyskałam odpowiedź odmowną. Chciałam zapytać, czy spółdzielnia, jako właściciel gruntu oraz budynku ma obowiązek przeprowadzania takiej kontroli (jeśli tak, to co ile) oraz czy ja, jako członek spółdzielni, oraz właściciel loku mogę mieć wgląd do tych dokumentów?
z góry dziękuję za odpowiedź,
Anna Zawistowska
z góry dziękuję za odpowiedź,
Anna Zawistowska
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Drzewo jest własnością właściciela gruntu. Spółdzielnia jest Ci winna odszkodowanie za straty, a nie dokument.
Czy kontrola stanu drzew była przeprowadzona, czy nie, masz roszczenie odszkodowawcze do SM.
To czy parkowałaś tam legalnie czy nie ma znaczenie ew. dla policji (mandat) a nie dla spółdzielni
Twoja skarga będzie miała formę " protestu społecznego" w trosce o zdrowie dzieci, niepełnosprawnych i starych ludzi? Załóż najpierw stowarzyszenie pokrzywdzonych przez spóldzielnie mieszkaniową.:bigsmile:
"Jeżeli poszkodowany przyczynił się do powstania lub zwiększenia szkody, obowiązek jej naprawienia ulega odpowiedniemu zmniejszeniu stosownie do okoliczności, a zwłaszcza do stopnia winy obu stron. "
Z drugiej strony, w zależności od stanu faktycznego, sąd może też uznac roszczenie. Proponuję jednak udac się do kancelarii prawnej po fachową pomoc, sprawa nie jest z gruntu przegrana. Spółdzielnia trzymając na posesji przegniłe drzewo winna się liczyc z tym, że może upaśc, zniszczy mienie, albo kogoś okaleczyc lub zabic . Przecież Pani tego drzewa nie zrzuciła na swój samochód.
Czy pojazd stał na terenie do tego przeznaczonym? np.:parkingu osiedlowym.?