remont dachu

filipekfilipek Użytkownik
Witam
Mam problem z włascicielami prywatnych kamienic na pokrycie dachu Dwoch z włascicieli nie zgadza sie na remont dachu Nigdy nie podejmowano zadnych uchał
A wystpiła taka sytuacja ze jeden z włascicieli chce załozyc c.o ale bez zgody włacsicieli tego nie moze zrobic
I moje zapytanie jak mozna taka sprawe rozwiązac zeby pokryc dach i załozyc c.o Ale zeby miec potwierdzenie na dokumentach

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    1) Prywatnych kamienic? Ile ich jest w twojej wspólnocie?
    2) Jedna wspólnota? Jak tak, to ile ma lokali?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zamiast "kamienic" wstaw "lokali" i wszystko będzie OK. :smile:
    Ilość lokali we wspólnocie jest ważna, oczywiście.
    Chyba, że rzeczywiście chodzi o (współ)właścicieli "prywatnych kamienic" (bez wyodrębnionych lokali) - wtedy to nie to forum, bo tam nie ma wspólnoty mieszkaniowej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jest to jedna Kamienica i kazdy własciciel ma jedno pietro ( na własnośc) a na jednym pietrze jest 2 lokale. Kazy z włascicieli ma taka sama ilośc lokali.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy lokale są wyodrębnione? To znaczy, czy posiadają swoje księgi wieczyste?
    Jeżeli nie, to współwłaściciele kamienicy nie tworzą wspólnoty mieszkaniowej i nie mają do nich zastosowania przepisy ustawy o własności lokali.
    Nie ma więc uchwał. Obowiązują Was przepisy kodeksu cywilnego o współwłasności (art. 195-221). Kodeks masz tutaj: http://lex.pl/samorzad/akt.php?akt=Dz.U.1964.16.93.html
    Remont dachu jest czynnością przekraczającą zarząd zwykły, zatem wymagana jest zgoda wszystkich współwłaścicieli:
    Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
    Jak widać, opór mniejszości można przełamać na drodze sądowej.
    Jeżeli remont dachu jest nie tylko konieczny, ale nie może czekać ze względu na grożące szkody, możesz skorzystać z art. 209 kc:
    Art. 209. Każdy ze współwłaścicieli może wykonywać wszelkie czynności i dochodzić wszelkich roszczeń, które zmierzają do zachowania wspólnego prawa.
    Czyli: zbierasz dokumentację (protokoły przeglądów okresowych, wskazujące konieczność naprawy dachu, fotografie, pisemne oświadczenia innych współwłaścicieli), sam zlecasz i finansujesz remont (zbieraj wszystkie rachunki) i po jego zakończeniu występujesz do pozostałych współwłaścicieli z wezwaniem do zapłaty w częściach odpowiadających ich udziałom we współwłasności. W razie odmowy, występujesz na drogę sądową z pozwem o zapłatę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kazdy posiada ksiege wieczysta Tylko jak ja bym zrobiła to na własy koszt i dochodzic zwrotu w sadach To nie wiem czy by mi sie to opłacało
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie odpowiedziałeś na pytanie ile lokali jest w tej kamienicy
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    jest 6 lokali
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czyli mała wspólnota.
    Przepisy Kc - te same, co podałem wcześniej (art. 195-221).
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wszystko co chcecie zrobić (a jeden z Was trzech to blokuje) możecie załatwić tylko sądownie.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Z kodeksu cywilnego
    Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli.
    W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.