Wspólnota a CIT-2

wspólnota 80wspólnota 80 Użytkownik
Odkryłam że masza księgowa w 2008 roku rozliczyła nas z podatku na Cit-2 i z tego tytułu zapłaciliśmy podatek w wysokości 590 zł. Pytam bo wspólnoty wypełniają CIT-8 i nie wiem czy są sytuacje kiedy wspólnota musi rozliczyć się również na CIT-2. Zastanawiam się czy wyliczony i zapłacony podatek jest słuszny. A jeśli nie czy możemy żądać zwrotu podatku. Proszę o pomoc

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    CIT-2 i CIT-8 są to formularze dotyczące tego samego podatku.
    CIT-2 jest deklaracja miesięczną, a CIT-8 deklaracją roczną.
    Z tego co pamiętam, to praktycznie od 01.01.2007 nie ma obowiązku sporządzania deklaracji CIT-2.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    To dlaczego zapłaciliśmy podatek 590 zł w 2008 r. i to tylko raz nie widziałam samej deklaracji i dlatego nie wiem dlaczego zapłacilismy podatek skoro wspólnoty są zwalnione z podatku
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    skoro wspólnoty są zwalnione z podatku
    Nie są.
    Może macie dodatkowe dochody z reklam, może z wynajmu. Albo też macie ulokowane środki na lokacie lub koncie oszczędnościowym.
    Za to wszystko fiskus żąda haraczu.

Mnie bardziej interesuje dlaczego nie macie deklaracji CIT-8. A jest CIT-2, które już nie obowiązywało...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Ja też nie wiem ale my nie mamy żadnych reklam, lokat itp. ani grosza nie wpływa na nasze konto oprócz funduszy oraz za media możliwe że księgowa zapłaciła podatek od naszych składek na fundusze? to by była przesada prawda?
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Czy jest w budynku jakiś lokal użytkowy?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nie wszystkie,50 mieszkań własnościowych -akt notarialny
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie pytałem o to, czy lokale są własnościowe, tylko czy jest jakiś lokal użytkowy (niemieszkalny).
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    i pamiętaj o podatku od zysku z lokat i kont oszczędnościowych
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]i pamiętaj o podatku od zysku z lokat i kont oszczędnościowych
    [cite] wspólnota 80:[/cite]my nie mamy żadnych reklam, lokat itp.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wspólnota 80:[/cite]ani grosza nie wpływa na nasze konto oprócz funduszy oraz za media możliwe że księgowa zapłaciła podatek od naszych składek na fundusze? to by była przesada prawda?
    Nieprawda. Dlatego pytałem o lokale użytkowe.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    nie ma żadnych lokali użytkowych tylko mieszkania
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli nie ma reklam, lokat, wynajmu pomieszczeń wspólnych, dzierżawy (gruntu, części dachu pod antenę itp.), to swoje pytania musisz zadać księgowej.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Dzięki za podpowiedz
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    owner - nie rozumiem dlaczego pytasz o lokale użytkowe? Załóżmy, że w tej WM jest ich 5!!!. Czy to znaczy,że wspólnota odprowadza od nich jakiś podatek? Jaki? Dochodowy? Rozumiem,że nie przyjmujesz do wiadomości tzw. pożytków uzyskiwanych we WM?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Już wiem dlaczego zapłaciliśmy podatek CIT -2. Wspólnota dostała odszkodowanie z ubezpieczenia w wysokości 3 tyś i od tego został zapłacony podatek.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    B-Z-D-U-R-A

Nie podlega opodatkowaniu.
    W Waszym przypadku jest to szkoda dotycząca GZM.

Zmieńcie księgową.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Taka "niedouczona" księgowa jest dla WM niebezpieczna. Proponuję zablokować konto bankowe, cofnąć pełnomocnictwo, wypowiedzieć w trybie natychmiastowym umowę, potrącając 590 zł. Jeżeli nie ma z czego, SĄD.:cry:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Napiszcie jej wezwanie do zwrotu niesłusznie pobranej z konta wm sumy z odsetkami ustawowymi. Po doręczeniu (pokwitowanie) spokojnie z nią pogadajcie jak zamierza to zwrócić i czy możecie jej pomóc, żeby odzyskała to z US. I szukajcie nowej księgowej
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.