Duża wspólnota mieszkaniowa- prawo zaskarżenia uchwał do sądu
Monika1
Użytkownik
Czy właściciele lokali w dużej wspólnocie mieszkaniowej na podstawie art. 18 ustawy o własności lokali mogą wyłączyć samo prawo zaskarżenia uchwal do sądu? Jeśli ktoś zna odpowiedź na to pytanie, proszę o odpowiedź i jej uzasadnienie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
1. Właściciel lokalu może zaskarżyć uchwałę do sądu z powodu jej niezgodności z przepisami prawa lub z umową właścicieli lokali albo jeśli narusza ona zasady prawidłowego zarządzania nieruchomością wspólną lub w inny sposób narusza jego interesy.
1. wzór pozwu znajdziesz na tym portalu, ale musisz go uzasadnić,
2. każda uchwała, którą chcesz zaskarżyć, to koszt 200 zł, więc postaraj się o zaskarżenie tych najważniejszych uchwał i poproś o pomoc radcę prawnego, który zajmuje się sprawami wspólnot mieszkaniowych. Nie idź do sądu bez pomocy, naprzeciwko Ciebie będzie przecież radca prawny zarządcy.
Tu mam pytanie do Zarządcy. Wyrok swoje, a zarząd ma się dobrze. Nie zamierza się podporządkować. Czy jest inna możliwość niż wniosek o zarząd sądowy, żeby zmusić zarząd do prawidłowej pracy. Wogóle nie wchodzi w rachubę odwołanie zarządu na mocy uchwały wspólnoty
Sąd tylko uchylił uchwałę, nie nakazał sporządzenia nowego planu. Mnie wydawało się to oczywiste, że taki plan musi być uchwalony po raz drugi z uwzględnieniem zaleceń sądu, dotyczących poszczególnych jego pozycji. Jak widać zarządowi nie. Czy mogę się zwrócić do sądu o nakaz wykonania wyroku?
Proszę o informację, czy wniosek o zarząd przymusowy zakończy tę gonitwę ? Czy zarząd sądowy sprawdzi rozliczenia sprzed dnia objęcia swojej pracy i dokona ich korekty wobec właścicieli? Czy tamte rozliczenia potraktuje jako już wykonane, czyli "przepadło"?
Kwiecień 2001 r.
dr Krystyna Krzekotowska
USTANOWIENIE ZARZĄDCY PRZYMUSOWEGO PRZEZ SĄD WE WSPÓLNOCIE MIESZKANIOWEJ
http://www.lex.com.pl/czasopisma/mip/ustanowi.html