Koszty za okres przejsciowy

RobertoRoberto Użytkownik
Dzień dobry,
Nęka mnie następująca kwestia. W zeszłym roku 1 lipiec 2009 podpisałem protokół odbioru mieszkania od developera. Zgodnie z zapisem na protokole mogłem dokonywac wykonczenia mieszkania po wczesniejszym pisemnym zgłoszeniu tego faktu do developera. W celu rozliczenia sie za okres remontu z kosztów (min złużycia proądu budowlanego, wody itp) Zarówno termin rozpoczęcia prac jak i zakończenia został w formie pisemnej przedstawiony developerowi. Za okres remontu została naliczona ryczałtowa kwota do zapłaty, czego nie nieguje i uważam za całkowicie uczciwe rozwiązanie. Remont zakończyłęm 15.08.2009. i nie przebywałęm juz wiecej na terenie budowy.
Developer uzyskał pozwolenie na użytkowanie inwestycji z dniem 19.01.2010. Natomiast przeniesienie własności na moją osobę w formie podpisania aktu notarialnego nastąpiło w z dniem 1.04.2010. Wyodrębinienie włąsności (stworzenie KW nastąpiło z dniem 30.06.2010).

W miedzy czasie zostały do mnie przysyłane rozliczenia za używanie częsci wspólnej, wind, enegii elektrycznej , sprzątania, kosztów pracy zarżądcy.
za okres 1.10.2009 - 31.12.2009
- koszt mediów zgodny ze stanem liczników (Centralne Ogrzewanie złużyte na ogrzanie/wysuszenie mieszkania) - to jest ok wykożystałęm płace
- koszt używanie częsci wspólnej, wind, enegii elektrycznej , sprzątania, kosztów pracy zarżądcy.

za okres 1.01-2010 - 30.06.2010
- koszt mediów zgodny ze stanem liczników (Centralne Ogrzewanie złużyte na ogrzanie/wysuszenie mieszkania) - to jest ok wykożystałęm płace
- czynsz miesieczny (w tym koszt używanie częsci wspólnej, wind, enegii elektrycznej , sprzątania, kosztów pracy zarżądcy)

Moje pytanie brzmi czy zgodnie z prawem mozna naliczac mi (przyszłemu włąscicelowi w/w koszty skoro developer nie posiadał pozwolenia na użytkowanie - formalnie był to plac budowy a na okres remontu mieszkania i tak poniosłem koszty zryczałtowane)

Czy po odtzrzymaniu pozwolenia na uzytkowanie mozna naliczac czynsz skoro nie jestem włąscicielem - przeniesienie własnosci od 04.2010 a uprawomocnienie - wpis do KW od 01.07.2010. Która z tych dat w swietle prawa mówi o tym ze ponosze koszty ? dara protokołu przekazania mieszaknia, data pozwolenia na uzytkowanie, data podpisania aktu notarialnego , czy data wpisu do KW(uprawomocnienia sie aktu)?

Rozliczenie otrzymałem od zarządcy nieruchomosci , który został powołany przez developera i dalej pozostał decyzją wspólnoty mieszkaniowej i do niego kierowałem reklamacje z prośbą o wyjacnienie opłat. Zarządca w odpowiedzi napisał ze nie jest stroną i nie on powinien wyjasniac kwestie opłąt a reklamacje powinienem kierowac do developera. Moje pytanie brzmi czy to jest prawdziwe stwierdzenie bo przecież zarz,ądca markuje swoją firmą i podpiem rozliczenia wysyłane do mnie.
Pismo z odpowiedzą otrzymałem od zarządcy po 45 dniach. Czy jest gdzies okreslony termin w jakim zarządca powinien odpisac na oficjalne pismo wysłane listem poleconym

Dziekuje za wszelkie odpowiedzi i wskazówki

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Co mówi na temat kosztów okresu przejściowego umowa przedwstępna?
    przeniesienie własnosci od 04.2010 a uprawomocnienie - wpis do KW od 01.07.2010. Która z tych dat w swietle prawa mówi o tym ze ponosze koszty ? dara protokołu przekazania mieszaknia, data pozwolenia na uzytkowanie, data podpisania aktu notarialnego , czy data wpisu do KW(uprawomocnienia sie aktu)?
    Właścicielem zostałeś z dniem złożenia wniosku o wpis w kw do akt księgi wieczystej. Podstawa prawna: art. 27 ustawy z dnia 6 lipca 1982 r. o księgach wieczystych i hipotece:
    Art. 29. Wpis w księdze wieczystej ma moc wsteczną od chwili złożenia wniosku o dokonanie wpisu, a w wypadku wszczęcia postępowania z urzędu - od chwili wszczęcia tego postępowania.
    Do czasu wyodrębnienia Twojego lokalu, stanowi on własność dewelopera. W tym okresie zarządca wykonuje jedynie zadania, zlecone przez właściciela (dewelopera).
    To nie zarządca jest stroną umowy przedwstępnej - nie on ustalał zasady ponoszenia kosztów i waszych wzajemnych rozliczeń, zatem nie może ich też zmieniać.
    Zarządca ma rację - zastrzeżenia możesz kierować jedynie do dewelopera.
    O ile termin na odpowiedź nie został zawarty w umowie z zarządcą, to nie nie jest on związany żadnym terminem (to nie są relacje urząd-obywatel).
    Ale tak długa zwłoka urąga poczuciu przyzwoitości i rzuca cień na ocenę współpracy zarządcy z obecnymi właścicielami lokali, którzy są jego pracodawcą.
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano lipca 2010
    Czy zarządca przeniósł rozrachunki z okresu, gdy jeszcze nie było wspólnoty mieszkaniowej do jej finansów .
    Innymi słowy - jaki był bilans otwarcia w momencie powstania wspólnoty?

Stan początkowy powinien by " na 0", jeżeli tak jest, to rzeczywiście brak jakichkolwiek roszczeń do zarządcy czy wspólnoty. Obciążenia zostały wystawione przez dewelopera, który we własnym imieniu windykuje swoje należności.

Tak jak napisał Owner aby ocenic prawidłowośc obciążeń należałoby sprawdzic zapisy umowy przedwstępnej zakupu lokalu, w jaki sposób uregulowano w niej kwestie związane z kosztami utrzymania nieruchomości przed powstaniem wspólnoty mieszkaniowej.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.