centralne ogrzewanie

kollllkollll Użytkownik
Witam
mam problem zwiazany ze swoimi wspolwlascielami wspolnej kamienicy. Jedna ze wspolwlascicielek przerabia centralne na ogrzewanie gazowe i pytanie dotyczy tego czy trzeba miec zgode pozostalych wlascicieli kamienicy , gdyz nie moge nigdzie dostac na moje pytanie odpowiedzi.

Komentarze

• Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak przeróbka dotyczy tylko jej mieszkania (nie wchodzi na części wspólne) to zgoda sąsiadów nie jest jej potrzebna. Kłopoty się zaczną, gdy przyjdzie do rozliczeń za ogrzewanie :(
    Ile lokali jest w tej kamienicy?
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jedna ze wspolwlascicielek przerabia centralne, na ogrzewanie gazowe

Na takie przeróbki powinna być uchwała oraz projekt. Instalacja centralnego ogrzewania jest częścią wspólną w całości.
    Odcięcie się od centralnego ogrzewania i założenie etażowego gazowego jest naruszeniem cześć wspólnych.
    Kto poniesie koszty mocy zamówionej przypadającej na jej lokal?
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak tylko dotyczy jej mieszkania Ale ci co robia centralne chodzili po zgode od wszystkich włascicieli

Lokali jest 6

Jeden własciciel ma osobno zrobione centralne na opał
    Tylko pozostałych dwoch maja zrobione na gaz i maja tylko jeden zegar i rozliczaja sie na poł
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Kto poniesie koszty mocy zamówionej przypadającej na jej lokal?

Tylko ta jedna osoba chyba
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    Bo jak umnie było robione ogrzewanie na opał to firma tez zazyczyła sobie zgode od wszystkich włascicieli
    Wiec tutaj powinno byc podobnie
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    :confused:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] kollll:[/cite]Jeden własciciel ma osobno zrobione centralne na opał
    Tylko pozostałych dwoch maja zrobione na gaz i maja tylko jeden zegar i rozliczaja sie na poł
    "Centralne w jednym mieszkaniu"?
    Czy w budynku w ogóle jest instalacja centralnego ogrzewania z jednego źródła (kotłownia lokalna lub własna WM, elektrociepłownia itp.)? Piony przechodzące przez lokale i odgałęzienia do grzejników? Tylko wówczas można mówić, że instalacja centralnego ogrzewania jest częścią wspólną w całości i że jest wymagana zgoda wszystkich właścicieli na odcięcie / przebudowę instalacji.

W jaki sposób były ogrzewane lokale przed tymi indywidualnymi przeróbkami, o których piszesz?
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak jest ogrzewanie z jednego żrodła tylko na 2 pietrach i maja kotłownie w piwnicy
    Na tomiast na 3 pietrze były tylko piece I właściciel zrobił sobie centralne na opał na własny koszt
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Ale to jest kotłownia własna
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    No i teraz 1 własciciel chce miec sam i odcina 2 włascciela Ale ten drugi nie ma wogle gazu ziemnego tylko był podpiety do 1 własciciela
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MAM PYTANIE CZY GAZOWNICTWO ODBIERA CENTRALNE OGRZEWANIE ?????????
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przez przypadek włączył Ci się caps, a Ty tego nie zauważyłeś. W dodatku chyba zdrętwiał Ci palec na klawiszu ze znakiem zapytania, wskutek czego ten się powielił. Musisz uważać na przyszłość.

Gazownictwo - cokolwiek miałoby to oznaczać - nie odbiera niczego.

Ach ten język polski - na logikę, to należałoby z mojej wypowiedzi wyprowadzić wniosek, że jednak gazownictwo coś odbiera, bo jeśli mamy stwierdzenie "nie odbiera niczego", to oznacza podwójne przeczenie. Mamy tu do czynienia z prawem podwójnej negacji, zwanym też prawem podwójnego zaprzeczenia.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano lipca 2010
    [cite] kollll:[/cite]CZY GAZOWNICTWO ODBIERA CENTRALNE OGRZEWANIE ?????????
    A dało?
    Co rozumiesz pod pojęciem "gazownictwo"? PGNiG?
    Często bywa, że centralne ogrzewanie nie ma nic wspólnego z gazem i gazownictwem.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] owner:[/cite]Często bywa, że centralne ogrzewanie nie ma nic wspólnego z gazem i gazownictwem.
    Ale równie często bywa, że centralne ogrzewanie ma bardzo dużo wspólnego z gazem, jeśli nawet nie ma nic wspólnego z gazownictwem.
    Weźmy takie ogrzewanie parowe. Jest para wodna, która jest gazowym czynnikiem grzewczym, a nie musi być gazownictwa i gazowników. Fajnie, nie?
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ale to bedzie na gaz Bo znalazłem w prasie ze PGNiG sprawdzaja czy jest wszystko dobrze i daje zgode na odbior
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    kollll, nie czytaj tyle. Prasa kłamie. PGNiG zajmuje się wydobyciem gazu i ropy naftowej oraz obrotem tymi surowcami. Nie ma powodu, żeby zajmowało się Twoją instalacją.
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Aby być odbiorcą gazu w domu, mieszkaniu itp. należy wystąpić do dostawcy/dystrybutora gazu na waszym terenie z wnioskiem o "Warunki przyłączenia do sieci gazowej urządzeń i instalacji gazowych" we wniosku należy podać na jaki cel ma być dostarczany gaz, jest tam wiele różnych pytań na które trzeba odpowiedzieć.
    Po otrzymaniu warunków, należy zrobić projekt następnie wystąpić do władz lokalnych o zezwolenie na budowę tej instalacji. Po zakończeniu tych wszystkich procedur
    załatwionych pozytywnie można wziąć się do roboty, po ukończeniu prac należy ten fakt zgłosić do dostawcy/dystrybutora gazu który to wydał "Warunki przyłączenia do sieci..." celem odbioru tej inwestycji, oraz uzyskania pisemnej zgody na użytkowanie. Być może coś przeoczyłem, ale procedura troszkę jest długa papierowo, ale tak jest w przepisach.:sad: :neutral::bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Przytocz te przepisy. Pośmiejemy się razem.
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 06.04.2004r. w sprawie szczegółowych warunków przyłączenia podmiotów do sieci gazowych, ruchu i eksploatacji tych sieci (Dz.U.Nr 105 z dnia 04.05.2004r. poz. 1113). Opisałem te procedury, ponieważ w maju 2009r. montowałem w swoim lokalu (mała W)
    piec gazowy dwu funkcyjny na co i cwu i takie miałem procedury, bez nich ani rusz.
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    no dobrze Ale jak to jest prywatna kamienica to potrzebna jest zgoda wszystkich włascicieli
  • Opcje
    kollllkollll Użytkownik
    edytowano listopada -1
    zaraz pocztam sobie to ustawe Dziekuje za pomoc
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak - jeżeli wspólnota M to wszyscy, jeżeli D to większość.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Kolego wm2abc, pozwolenie na użytkowanie wydaje organ nadzoru budowlanego, którym jest właściwy miejscowo Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego. Zapamiętaj sobie to raz na zawsze.

Gazownia/Gazownictwo/PGNiG/ZG to sobie może, ale puszczać gazy na przykład, a nie zezwalać na użytkowanie. Piszesz o zupełnie innej sprawie, a tu trzeba być czujnym i nie mylić pojęć.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Bez odbioru firmy, która Ci będzie dostarczała gaz, żaden Inspektor NB nie wyda CI pozwolenia na użytkowanie.
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kolego miałem ten sam problem mieszkam w bloku gdzie jest 15 rodzin(wszyscy maja wykupione mieszkania) blok ma 4 pietra i ludzie maja rozne ogrzewania jeden ma centralne na wegiel,drugi kominek ,a trzeci na prąd.Ja jako jedyny chcialem sobie pociągnąć gaz do domu ,ale tu powstal problem w bloku nie moze byc dwóch rodzai gazow czyli butli i ziemnego jesli tak jest inspektor budowlany sie pod tym nie podpisze.Dla tego zrobilem zebranie i zmusiłem wszystkich mieszkańców do pociagniecia gazu tylko do kuchenek.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Devil:[/cite]Dla tego zrobilem zebranie i zmusiłem wszystkich mieszkańców do pociagniecia gazu tylko do kuchenek.
    Jak to się robi? Zmusza wszystkich mieszkańców?
    A co na to właściciele lokali?
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    Wydaje mi się, że w starym budynku takie zmuszenie jest bardzo proste. Nieszczelne przewody kominowe, zagrożenie życia mieszkańców, ochrona środowiska i tak dalej. Praktycznie nie ma możliwości, żeby stare instalacje były sprawne. Można to zrobić na kilka sposobów, ale najskuteczniejszym jest szantaż i widmo kilku kontroli właściwych organów, skutkujących wyłączeniem z eksploatacji.
    Myślę, że właściciele lokali na to, jak na lato. Teraz się cieszą, że nie muszą nosić węgla do kuchni i wybierać popiołu.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wprawdzie noszą węgiel do pokoju, ale ci sprytni przenieśli życie towarzyskie do kuchni, a w zimnym pokoju się lepiej śpi.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Devil:[/cite]kDla tego zrobilem zebranie i zmusiłem wszystkich mieszkańców do pociagniecia gazu tylko do kuchenek.
    Jak widać, gaz ziemny służy tylko do gotowania posiłków. Ci, co mają "centralne na węgiel czy kominek", nadal noszą opał i wybierają popiół.

Czy samo doprowadzenie gazu do kuchenek coś zmienia w sprawie "nieszczelnych przewodów kominowych, zagrożenia życia mieszkańców, ochrony środowiska i tak dalej"? Czy gaz nie stanowi zagrożenia?
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Na Twoje pierwsze pytanie może odpowiedzieć tylko ten, który to rozpoczął, na drugie odpowiem ja.

Gaz może, ale nie musi stanowić zagrożenia. Jeżeli jest to nowa instalacja i wykonana zgodnie z projektem, przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej, to przez długi czas nie będzie stanowić zagrożenia. Pomijam przypadki sabotażu, albo niefrasobliwości użytkowników. Nad tego rodzaju działalnością nadzór budowlany nie jest w stanie zapanować. Jeżeli będzie poddawana regularnym przeglądom, to zagrożenie nie wystąpi nigdy.
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano listopada -1

zmusiłem ich to moze słowo nie na miejscu raczej dalem im troche do myslenia.A minowicie administrator powiedział mi ze sie nie podpisze pod tym że bym sobie gaz sam pociągną bo tak jak pisałem wyżej nie może być 2 rodzai gazów w bloku w pewnym sensie mu sie nie dziwie bo on za to odpowiada a z drugiej strony :

-2 sasiadów mieszkających na parterze zrobilo sobie centralne w piwnicy bez zgody wspólnoty ,brak projektu a co idzie dalej bez zezwolenia,piwnica jest za mała żeby postawic tam piec a co jeszcze przerobić ja na kotołwnie

-7 mieszkańców ma w domu zrobione centralne ogrzewanie na wegiel tez bez zgody wspólnoty,bez projektu oraz inspektora budowy.Gdzie zakaz jest montowania piecow centralnego na węgiel po wyżej 4 kondygnacji,gdzie już nie wspomne o kominach sąsiad pali w piecu a mi okapem dym leci!

- 2 posiada kominki gdzie tak jak wyżej pisałem też jest zakaz montowania ich w bloku powyzej 4 kondygnacji

-5 mieszkanców zabodowało sobie balkony tez bez zgody wspolnoty oraz inspektora budowlanego itd.

Czyli podsumowując jedna wielka samowola !! gdzie ja też sie mam prawo obawiać o życie swoje i rodziny.Z skoro moja ogrzewanie jest strachem dla administratora to co powiecie o reszcie ??Na zebraniu wystąpilem z pismem do administracji o przeprowadzenie kontroli przez inspektora budowlanego!!Chyba dalej nie musze pisać jak była reakcja wszystkich !
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Mówiłem, że sposobów zmuszenia jest wiele, a najlepszym z nich jest szantaż.

Pozdrawiam.
  • Opcje
    DevilDevil Użytkownik
    edytowano sierpnia 2010
    szantaż ?? jeden może a drugi nie ?? różnie można to rozumować!jak bym mieszkał na parterze i centralne zrobił sobie w piwnicy tez bym miał gdzies wszystkich! a ja na 3 pietro z węglarką musze zasuwać i po 500 kg węgla kupować muszę w workach bo piwnice mam metr na dwa.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ....od szantażu do korupcji droga niedaleka...:devil:
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] Devil:[/cite]Na zebraniu wystąpilem z pismem do administracji o przeprowadzenie kontroli przez inspektora budowlanego!!Chyba dalej nie musze pisać jak była reakcja wszystkich !
    Rozumiem, że z tym inspektorem to były tylko strachy na Lachy?
    Dla Waszego bezpieczeństwa, powinniście to jednak uporządkować. To dziwne, że:
    sąsiad pali w piecu a mi okapem dym leci!
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a wy nie macie obowiązkowych corocznych przeglądów budowlanych?
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jedyne wyjście, należy wystąpić do Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego o wszczęcie postępowania w sprawie usunięcia samowoli budowlanej dotyczącej wstawienia pieca/piecy C.O. bez jakichkolwiek zezwoleń w mieszkaniach lub/i piwnicach Waszej WM.
    Jeżeli tego nie zgłosisz to będzie panował w waszej WM tz. system "KAŻDY H.... NA SWÓJ STRUJ" - przepraszam za wyrażenie, ale tak będzie, choć nie musi.
    http://www.pinb.pl/
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    komentarz usunięty ADMIN
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.