adaptacja strychu w celu powiększenia mieszkania
strych
Użytkownik
Jestem członkiem dużej wspólnoty mieszkaniowej w kamienicy. Wspólnota składa się z 13 mieszkańców. Planuje zaadaptować cześć strychu znajdującą się nad moim mieszkaniem Wiem, że jeden z sąsiadów mieszkający na parterze nie wyrazi zgody ma moją adaptację..
Jakie czynności prawne dot. zgody na te adaptację musze wykonać?
Do kogo mam napisać pierwsze pismo i jakiej treści?
Jakie czynności prawne dot. zgody na te adaptację musze wykonać?
Do kogo mam napisać pierwsze pismo i jakiej treści?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
http://www.zarzadca.pl/komentarze/659-pulapki-adaptacji-strychu-we-wspolnocie-mieszkaniowej.html
Na zarządca.pl wpisz w wyszukiwarkę: adaptacja, znajdziesz wzory uchwał, umów itp.
Ponieważ to duża wspólnota mieszkaniowa zastosowanie ma art. 22 ust. 3 pkt. 5) udzielenie zgody na nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej, na ustanowienie odrębnej własności lokalu powstałego w następstwie nadbudowy lub przebudowy i rozporządzenie tym lokalem oraz na zmianę wysokości udziałów w następstwie powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego.
Sąsiad, a nawet właściciele, którzy za uchwałą głosowali mogą ją zaskarżyć, dlatego bardzo ważne jest, aby została poprawnie sformułowana.
Przykładowy wzór uchwały na stronie czasopisma Zarządca Portal Informacyjny:
http://zarzadca.pl/wzory-uchwal-i-umow/uchwaly/683-uchwala-w-sprawie-przebudowy-i-zmiany-przeznaczenia-czesci-nieruchomosci-wspolnej.html
Pomocne orzecznictwo:
Sąd Apelacyjny w wyroku z dnia 6 maja 2009 roku (sygn. akt: I Aca 361/09, niepubl.) orzekł, że przedmiotem uchwały o wyrażeniu wstępnej zgody na nabycie części nieruchomości wspólnej może być wyłącznie pomieszczenie noszące cechy samodzielności, a jednocześnie nie stanowiące składników koniecznych nieruchomości wspólnej objętych zakazem zniesienia współwłasności określonych przepisem art. 3 ust. 1 zdanie drugie ustawy o własności lokali
$ 4 uchwały
1. Właściciele lokali oświadczają, że po przeprowadzeniu prac adaptacyjnych, o których mowa w § 2 i przedłożeniu przez inwestora zaświadczenia o samodzielności lokalu nr 11 obejmującego nowopowstałą powierzchnię wyrażą zgodę na ustanowienie odrębnej własności lokalu powstałego w następstwie przebudowy i rozporządzenie tym lokalem na rzecz inwestora oraz na zmianę wysokości udziałów w następstwie powstania odrębnej własności lokalu przebudowanego za cenę określoną w operacie szacunkowym stanowiącym załącznik do niniejszej uchwały.
2. Uchwała w formie zaprotokołowanej przez notariusza, regulująca szczegółowo kwestie związane z wyodrębnieniem i sprzedażą lokalu, zmianą wysokości udziałów w nieruchomości wspólnej oraz udzielająca Zarządowi pełnomocnictwa do działania w imieniu właścicieli w tym zakresie, zostanie podjęta po uzyskaniu przez właścicieli informacji, że adaptacja jest przygotowana do wyodrębnienia.
3. Koszty wszystkich aktów notarialnych zawartych w wykonaniu niniejszej uchwały oraz kosztów sądowych stosownych wpisów do ksiąg wieczystych poniesie Inwestor.
Natomiast poniżej cytat z wypowiedzi eksperta:
"Zatem w dużej wspólnocie zgodę na sprzedaż nieruchomości wspólnej powstałej w wyniku przebudowy (art. 22 ust. 3 pkt. 5) winni wyrazić właściciele lokali większością głosów liczoną według wielkości udziałów (art. 23 ust. 2).
Natomiast opinia powyższa nie ma zastosowania do sprzedaży gruntu po dokonaniu podziału, bowiem czynność ta nie została wymieniona w art. 21 ust. 3 co oznacza, że po podziale sprzedaż gruntu wymaga zgody wszystkich właścicieli lokali."
Józej Bajor - Naczelnik Wydziału do Utrzymania Zasobów Mieszkaniowych - Departament Strategii Budownictwa i Mieszkalnictwa w Ministerstwie Infrastruktury
https://forum.zarzadca.pl/ekspert_radzi/2/zgoda-wlascicieli-na-sprzedaz-nieruchomosci-wspolnej-powstalej-w-wyniku-przebudowy
zmniejszają się udziały właścicieli lokali,którzy wyrazili zgodę na sprzedaż i adaptacje,
mój udział się zwiększa
a sąsiada z dołu pozostaje bez zmian-
w hipotece budynku robi się bałagan bo okaże się że budynek ma 106% części wspólnych
Błędny wniosek. Jak zostanie wykony operat wyodrębnienia lokali zgodnie ze sztuką, np. przez rzeczoznawcę majątkowego, który dokona ponownych pomiarów lokali i pomieszczeń do nich przynależnych to na pewno wyjdzie jedność (100%)
art.3. 3. Udział właściciela lokalu wyodrębnionego w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej lokalu wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi. Udział właściciela samodzielnych lokali niewyodrębnionych w nieruchomości wspólnej odpowiada stosunkowi powierzchni użytkowej tych lokali wraz z powierzchnią pomieszczeń przynależnych do łącznej powierzchni użytkowej wszystkich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynależnymi.
Właścicielom, którzy byli przeciwni uchwale również się zmienią udziały.
1.wstępna dokumentacja
2.uchwała zarządu -za strychem jest 90%
3.pozwolenia i przebudowa
4.uzyskanie samodzielności lokalu
5.rozliczam się z członkami wspólnoty
6.występuje o zmianę udziału w częściach wspólnych
jeśli coś pomyliłem proszę o korektę