Jak uniewaznic zapisy w umowie ?

akeraakera Użytkownik
edytowano sierpnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

w naszej wspolnocie mamy wybrany zarzad, ponadto zarzad podpisal umowe o zarzadzanie z firmą X.

Z zapisów umowy o zarzadzanie:

1. Zebrania przygotowywuje i zwołuje "Zarządca"
2. W przypadku podejmowania uchwał w drodze indywidualnego zbierania głosów, Wspólnota Mieszkaniowa udziela - niniejszą umową- pełnomocnictwa "Zarządcy"
do zbierania głosów. Przy indywidualnym zbieraniu głosów przez "Zarządcę" może uczestniczyć jeden z członków Zarządu.
Zarządcę zobowiazuje się do powiadamiania wszystkich właścicieli o treści podjetych uchwał.

zarówno zapis nr 1 (powinien to byc zarzad)jak i nr 2 (zbierac glosy to moze jedynie zarzad) kłóca się z prawami naszego zarządu zawartymi w UoWL (art 23 oraz 31).

Czy zapisy tej umowy sa wazne jesli ingeruja w zapisy Ustawy ?
- wedlug mnie nie, ale jak Zarzadca bedzie sie upieral co do swoich praw zawartych w umowie o zarzadzanie to co mam odpisac ?
Jesli tak to jak je uniewaznic i od kiedy przestaja obowiazywac?

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] akera:[/cite]Witam,

w naszej wspolnocie mamy wybrany zarzad, ponadto zarzad podpisal umowe o zarzadzanie z firmą X.

Z zapisów umowy o zarzadzanie:

1. Zebrania przygotowywuje i zwołuje "Zarządca"
    2. W przypadku podejmowania uchwał w drodze indywidualnego zbierania głosów, Wspólnota Mieszkaniowa udziela - niniejszą umową- pełnomocnictwa "Zarządcy"
    do zbierania głosów. Przy indywidualnym zbieraniu głosów przez "Zarządcę" może uczestniczyć jeden z członków Zarządu.
    Zarządcę zobowiazuje się do powiadamiania wszystkich właścicieli o treści podjetych uchwał.

zarówno zapis nr 1 (powinien to byc zarzad)jak i nr 2 (zbierac glosy to moze jedynie zarzad) kłóca się z prawami naszego zarządu zawartymi w UoWL (art 23 oraz 31).

- wedlug mnie nie, ale jak Zarzadca bedzie sie upieral co do swoich praw zawartych w umowie o zarzadzanie to co mam odpisac ?

Zapis w umowie który cytujesz, Ja to odczytuję jako pełnomocnictwo Zarządu WM dla zarządcy dla wykonywania pewnych czynności zarządu zwykłego.
    Jak to zmienić, Aneksem do umowy .
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Jeżeli przez zbieranie głosów rozumiemy jedynie czynność techniczną (np. gromadzenie kart do głosowania, doręczanie ich , odbiór kart), to oczywiście, że zarząd może upoważnić do takich czynności zarządcę. Wszak doręczając korespondencję związaną z głosowaniem czyni to np. za pośrednictwem poczty.
    Jeżeli jednak czynność zbierania głosów rozumiemy jako podjęcie w tej sprawie decyzji, złożenie oświadczenia o wszczęciu procedury, etc. , czyli w takim znaczeniu, w jakim moim zdaniem rozumie to ustawodawca, to skuteczność zapisu umownego wymaga zmiany sposobu zarządu w trybie art. 18 uwl.
    Jeżeli nie dokonano takiej zmiany, to zarządca może jedynie wykonywać czynności techniczne związane z głosowaniem i działać wyłącznie na podstawie wskazówek co do sposobu wykonania tej czynności udzielonych mu przez zarząd wspólnoty. Zapis, który limituje ilość członków zarządu, którzy mogą uczestniczyć w zbieraniu głosów jest po prostu bezskuteczny, bo sprzeczny z art. 23 uwl., taka uchwała wymagałaby udziału notariusza (art. 18 uwl).

Cały wątek na ten temat:

https://forum.zarzadca.pl/discussion/1512/art-23-punkt-1-kto-zbiera-glosy-dot-uchwal/
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    Jeżeli jednak czynność zbierania głosów rozumiemy jako podjęcie w tej sprawie decyzji, złożenie oświadczenia o wszczęciu procedury, etc. , czyli w takim znaczeniu, w jakim moim zdaniem rozumie to ustawodawca, to skuteczność zapisu umownego wymaga zmiany sposobu zarządu w trybie art. 18 uwl.

czy dobrze zrozumiałem , mowa jest o agitacji przy głosowaniu w drodze indywidualnego zbierania głosów.
    Ja z ustawy odczytuję nie tylko kto zarządza takie głosowanie, ale kto technicznie powinien tę procedurę wykonać, kto powinien kolędować za głosami (choć są bardziej cywilizowane techniki zbierania głosów - głosowania)
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Moim zdaniem "techniczną" czynność może wykonać ten, kogo zarząd upoważni, np. pracownicy poczty czy inny doręczyciel, bo przecież do przekazywania kart się ona sprowadza.
    Nakłanianie do głosowania w określony sposób, to inna kwestia, do tego nie trzeba upoważnienia ustawodawcy.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Było kiedyś postanowieni sądu, że nie ma znaczenia kto zbiera głosy w drodze indywidualnego ich zbierania pod uchwałą. Ważne jest kto potwierdził wynik z głosowania - protokół z głosowania w drodze indywidualnego zbierania głosów.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cześć. Temat ten był juz wielokrotnie maglowany i winnien być przedmiotem przyszłej nowelizacji ustawy.. Gdyby w Naszym Praworządnym Kraju przestrzegano litery prawa, sprawa byłaby prosta i jednoznaczna. Ale nie tak do końca. Zarząd zwołuje zebranie i Zarząd zbiera w trybie indywidualnym głosy. Zarząd - nikt inny. ale rodzi się pytanie, przy Zarządzie 5-osobowym, robi to 1 członek, 2 czy może wszyscy? Co to znaczy zbiera głosy? Kolęduje od drzwi do drzwi i zbiera podpisy, czy czeka aż członkowie wspólnoty pofatygują się osobiście do listy ? Są wątpliwości, więc niekiedy musi rozstrzygać sąd. Niestety sądy prześcigają się tu w nadinterpretacjach przepisów. I co region to inne rozwiązanie. Moje rady"
    - jeżeli proponowana uchwała prawdopodobnie będzie budzić kontrowersje - zawiadomienie o zebraniu przesłać przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru. Zawiadomienie o zebraniu powinni podpisać conajmnoiej 2 członków Zarządu
    - jeżeli Zarząd zamierza zbierać głosy w trybie indywidualnym, karty zaopatrzone w pieczęć nagłówkową oraz podpisy 2 członków zarządu. Takie karty można wysłać pocztą , można wrzucić do euroskrzynek.
    Osobiście widzę ten problem u siebie, i zamierzam wkrótce na każdej klatce(6) zamontować dodatkową skrzynkę pocztową (odpowiednio oznakowaną) do kontaktu właścicieli z Zarządem. jeżeli to nie pomoże - popełnię harakiri.
    akera
    Odpisz mu, że jeżeli będzie się upierał przy tym zapisie to wspólnota rozwiązuje z nim umowę i powiadamia Komisję Odpowiedzialności Zawodowej o nakłanianie WM do łamania prawa.:bigsmile:
  • Opcje
    akeraakera Użytkownik
    edytowano listopada -1
    no wlasnie, na początku myślałem ,że poczytam Ustawę i wszystko będzie jesne.
    Niestety im bardziej dociekliwe pytania tym odpowiedzi sa coraz bardziej zależne od wzglednej interpretacji prawa.

Ale właśnie o takie info mi chodziło.
    Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie.
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    rMirekL:
    Osobiście widzę ten problem u siebie, i zamierzam wkrótce na każdej klatce(6) zamontować dodatkową skrzynkę pocztową (odpowiednio oznakowaną) do kontaktu właścicieli z Zarządem. jeżeli to nie pomoże
    Takie rozwiązanie jest u mnie stosowane od 12 lat. Sprawdza się idealnie, trzeba tylko dobrze opisać taka skrzynkę: do kontaktu z zarządem WM / administratorem.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    widzę weles, że żyjesz w idealnej Wspólnocie Mieszkaniowej. Masz łatwy kontakt z Zarządem, olbrzymie pożytki, chyba nic nie płacicie. POdaj gdzie to jest.
    Na wschód osd Edenu!:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Czy idealna tego bym nie powiedział. Brudy pierzemy sami zamiast walić na fora.
    Staramy się na wzajem za gęby trzymać i to co uchwalamy z konsekwencją wykonywać - np: Regulamin Porządku Domowego
    Grunt to dobra organizacja życia wspólnotowego. Jak najmniej łażenia po domach , jak najwięcej techniki w obsłudze właścicieli lokali.
    W małej mieścinie na południe od Edenu jakieś 600 tyś mieszkańców.:cool:
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Cieszę się ,że są również zadowoleni ze swoich Wspólnot. Ja "bawię" się w to zarządzanie już 4 rok, i powoli widzę efekty. Nie od razu Kraków zbudowano.
    Niestety Ja mam gorzej, mieszkam we wiosce 400 tyś. mieszkańców. Ale żyć trzeba.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    A co to ma za znaczenie GDZIE? ważne z KIM się ten wózek wspólnotowy ciągnie. W pojedynkę nie dałoby rady, 24 H byłoby za mało.
    I ta agresja "nowych" właścicieli lokali, to jest mój problem.
    Miłej zabawy na forum.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.