Jak uniewaznic zapisy w umowie ?
akera
Użytkownik
Witam,
w naszej wspolnocie mamy wybrany zarzad, ponadto zarzad podpisal umowe o zarzadzanie z firmą X.
Z zapisów umowy o zarzadzanie:
1. Zebrania przygotowywuje i zwołuje "Zarządca"
2. W przypadku podejmowania uchwał w drodze indywidualnego zbierania głosów, Wspólnota Mieszkaniowa udziela - niniejszą umową- pełnomocnictwa "Zarządcy"
do zbierania głosów. Przy indywidualnym zbieraniu głosów przez "Zarządcę" może uczestniczyć jeden z członków Zarządu.
Zarządcę zobowiazuje się do powiadamiania wszystkich właścicieli o treści podjetych uchwał.
zarówno zapis nr 1 (powinien to byc zarzad)jak i nr 2 (zbierac glosy to moze jedynie zarzad) kłóca się z prawami naszego zarządu zawartymi w UoWL (art 23 oraz 31).
Czy zapisy tej umowy sa wazne jesli ingeruja w zapisy Ustawy ?
- wedlug mnie nie, ale jak Zarzadca bedzie sie upieral co do swoich praw zawartych w umowie o zarzadzanie to co mam odpisac ?
Jesli tak to jak je uniewaznic i od kiedy przestaja obowiazywac?
w naszej wspolnocie mamy wybrany zarzad, ponadto zarzad podpisal umowe o zarzadzanie z firmą X.
Z zapisów umowy o zarzadzanie:
1. Zebrania przygotowywuje i zwołuje "Zarządca"
2. W przypadku podejmowania uchwał w drodze indywidualnego zbierania głosów, Wspólnota Mieszkaniowa udziela - niniejszą umową- pełnomocnictwa "Zarządcy"
do zbierania głosów. Przy indywidualnym zbieraniu głosów przez "Zarządcę" może uczestniczyć jeden z członków Zarządu.
Zarządcę zobowiazuje się do powiadamiania wszystkich właścicieli o treści podjetych uchwał.
zarówno zapis nr 1 (powinien to byc zarzad)jak i nr 2 (zbierac glosy to moze jedynie zarzad) kłóca się z prawami naszego zarządu zawartymi w UoWL (art 23 oraz 31).
Czy zapisy tej umowy sa wazne jesli ingeruja w zapisy Ustawy ?
- wedlug mnie nie, ale jak Zarzadca bedzie sie upieral co do swoich praw zawartych w umowie o zarzadzanie to co mam odpisac ?
Jesli tak to jak je uniewaznic i od kiedy przestaja obowiazywac?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zapis w umowie który cytujesz, Ja to odczytuję jako pełnomocnictwo Zarządu WM dla zarządcy dla wykonywania pewnych czynności zarządu zwykłego.
Jak to zmienić, Aneksem do umowy .
Jeżeli jednak czynność zbierania głosów rozumiemy jako podjęcie w tej sprawie decyzji, złożenie oświadczenia o wszczęciu procedury, etc. , czyli w takim znaczeniu, w jakim moim zdaniem rozumie to ustawodawca, to skuteczność zapisu umownego wymaga zmiany sposobu zarządu w trybie art. 18 uwl.
Jeżeli nie dokonano takiej zmiany, to zarządca może jedynie wykonywać czynności techniczne związane z głosowaniem i działać wyłącznie na podstawie wskazówek co do sposobu wykonania tej czynności udzielonych mu przez zarząd wspólnoty. Zapis, który limituje ilość członków zarządu, którzy mogą uczestniczyć w zbieraniu głosów jest po prostu bezskuteczny, bo sprzeczny z art. 23 uwl., taka uchwała wymagałaby udziału notariusza (art. 18 uwl).
Cały wątek na ten temat:
https://forum.zarzadca.pl/discussion/1512/art-23-punkt-1-kto-zbiera-glosy-dot-uchwal/
czy dobrze zrozumiałem , mowa jest o agitacji przy głosowaniu w drodze indywidualnego zbierania głosów.
Ja z ustawy odczytuję nie tylko kto zarządza takie głosowanie, ale kto technicznie powinien tę procedurę wykonać, kto powinien kolędować za głosami (choć są bardziej cywilizowane techniki zbierania głosów - głosowania)
Nakłanianie do głosowania w określony sposób, to inna kwestia, do tego nie trzeba upoważnienia ustawodawcy.
- jeżeli proponowana uchwała prawdopodobnie będzie budzić kontrowersje - zawiadomienie o zebraniu przesłać przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru. Zawiadomienie o zebraniu powinni podpisać conajmnoiej 2 członków Zarządu
- jeżeli Zarząd zamierza zbierać głosy w trybie indywidualnym, karty zaopatrzone w pieczęć nagłówkową oraz podpisy 2 członków zarządu. Takie karty można wysłać pocztą , można wrzucić do euroskrzynek.
Osobiście widzę ten problem u siebie, i zamierzam wkrótce na każdej klatce(6) zamontować dodatkową skrzynkę pocztową (odpowiednio oznakowaną) do kontaktu właścicieli z Zarządem. jeżeli to nie pomoże - popełnię harakiri.
akera Odpisz mu, że jeżeli będzie się upierał przy tym zapisie to wspólnota rozwiązuje z nim umowę i powiadamia Komisję Odpowiedzialności Zawodowej o nakłanianie WM do łamania prawa.:bigsmile:
Niestety im bardziej dociekliwe pytania tym odpowiedzi sa coraz bardziej zależne od wzglednej interpretacji prawa.
Ale właśnie o takie info mi chodziło.
Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie.
Na wschód osd Edenu!:bigsmile:
Staramy się na wzajem za gęby trzymać i to co uchwalamy z konsekwencją wykonywać - np: Regulamin Porządku Domowego
Grunt to dobra organizacja życia wspólnotowego. Jak najmniej łażenia po domach , jak najwięcej techniki w obsłudze właścicieli lokali.
W małej mieścinie na południe od Edenu jakieś 600 tyś mieszkańców.:cool:
Niestety Ja mam gorzej, mieszkam we wiosce 400 tyś. mieszkańców. Ale żyć trzeba.
I ta agresja "nowych" właścicieli lokali, to jest mój problem.
Miłej zabawy na forum.