Zebranie właścicieli lokali
akera
Użytkownik
witam,
czy jesli na zebraniu nie zamierzamy zmieniać sposobu zarządu to czy notariusz jest potrzebny ?
Nie mówimy tu o zebraniu rocznym.
Zakładam , że jak notariusza nie będzie to dowolna osoba może być powołana do spisywania protokołu z zebrania a
podpisy Zarządu pod protokołem poswiadczą zgodność z tym co było na zebraniu ?
Zakładam również że do zmian w budżecie też nie potrzebujemy notariusza ?
czy jesli na zebraniu nie zamierzamy zmieniać sposobu zarządu to czy notariusz jest potrzebny ?
Nie mówimy tu o zebraniu rocznym.
Zakładam , że jak notariusza nie będzie to dowolna osoba może być powołana do spisywania protokołu z zebrania a
podpisy Zarządu pod protokołem poswiadczą zgodność z tym co było na zebraniu ?
Zakładam również że do zmian w budżecie też nie potrzebujemy notariusza ?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Zebranie protokołuje wybrana na zebraniu osoba zwana protokolantem a zgodność protokołu ze stanem faktycznym, potwierdza przewodniczący zebrania.
Zarząd na czas trwania zebrania jest zawieszony, nie ma żadnych praw, ma tylko obowiązki - słuchać co właściciele mówią - narzekają.
Do żadnej z tych czynności nie potrzebujesz notariusza
Nie ma znaczenia, kto sporządza protokół, ważne kto go podpisuje
Poza tym protokół z zebrania nie jest wymagany przez uowl, niektóre wm w ogóle go nie robią i dobrze żyją
Co do wątku. Oczywiście koziorozka jako REALISTKA ma racje. Protokól wg ustawy nie jest wymagany i to wg mnie wielki bład.Będąc jednoosobowym Zarządem sam przygotowuje zebranie, informuję ,że będzie rejestrowane przez dyktafon i je prowadzę.Później sporządzam protokól, który sam podpisuję. Ale zgodnie ze słowami Papieża - Ducha nie gaście. Wierzę, że kiedyś będą chętni i do Komisji Skrutacyjnej, i do funkcji Protokolanta. I do ......... . I tu się obudziłem.:bigsmile:
Dyktator? czy co:bigsmile:, człowiek orkiestra?:bigsmile:, a gdzie zasady demokracji:bigsmile:, co tylko Ty jesteś piśmienny w gronie właścicieli lokali a co z prezydium zebrania
Przewodniczący
protokolant
komisja uchwał i skrutacyjna?
I tu ...zasnąłem przy mojej umie. Jutro zebranie w wynajętej sali za dwie godziny 60 zł brutto. temat : zmiana w Planie Remontów .
- Sekretarz Generalny Wspólnoty
- Wielki Mistrz Stowarzyszenia Właścicieli
- Guru
- Dalaj Lama
przez skromność przyjąłem tytuł Przewodniczącego Zarządu, jako najbardziej skromny
O jakich zasadach Ty mówisz????? We Wspólnotach obowiązuje uowl.Zacytuj mi odpowiedni przepis prawny. Rzeczywiście wprowadziliście tam u Siebie zamordyzm.
Muszę się dużo uczyć.:bigsmile:
"Zamozrdyzm" to powiedziane za mocno staramy się by uchwały (zakazy które sami uchwalamy) były wykonywane .
Aby przynajmniej na zebraniu, inni właściciele brali czynny udział. Zarząd jest w drugim szeregu.
To się przyjęło i się sprawdza. Mniej jest pomówień członków zarządu że coś machloili przy zebraniu.
No i rosną następcy. Wszak żyć nie będę wiecznie.
Wiesz, staram się żyć w cywilizowanej wspólnocie, a nie przy trzepaku, na zydelku.
Co do nauki to każdy musi się jeszcze dużo uczyć, bo prawo się zmienia , bo żyje.
Udział notariusza jest konieczny do dokonywania przez wspólnotę czynności, która wymaga formy aktu notarialnego, np. zmiana udziałów, albo zbycie nieruchomości wspólnej. W takiej sytuacji również pełnomocnictwa do głosowania winny być udzielone w formie aktu notarialnego.
W art. 18 uwl znajduje się zapis, którym wprowadzono wymóg protokołowania uchwały przez notariusza (zmiana sposobu zarządu nieruchomością wspólną).
Nie wystarczy, że zaspokaja czyjeś ego, a reszta - tolerancyjna część narodu - patrzy na to z przymrużeniem oka?