Problem z naliczeniem śmieci.

NpmmNpmm Użytkownik
edytowano sierpnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.

We Wspólnocie Mieszkaniowej jedno mieszkanie należy do gminy (zarządcą tego lokalu jest TBS) . W lokalu tym zameldowane są 2 osoby. Od ponad 3 miesięcy przebywa tam również 3 osoba (bez meldunku), a co za tym idzie od tej osoby nie są naliczane opłaty za wywóz nieczystości. Co w tej sytuacji ma zrobić Zarząd, aby zgodnie z prawem obciążyć tego mieszkańca dodatkową opłatą za śmieci?

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    W lokalu tym zameldowane są 2 osoby. Od ponad 3 miesięcy przebywa tam również 3 osoba (bez meldunku), a co za tym idzie od tej osoby nie są naliczane opłaty za wywóz nieczystości. Co w tej sytuacji ma zrobić Zarząd, aby zgodnie z prawem obciążyć tego mieszkańca dodatkową opłatą za śmieci?
    Zmieńcie sposób naliczania zaliczek/rozliczania kosztów wywozu odpadów na taki gdzie ilość osób nie będzie decydowała o wysokość, np. wg udziału w NW lub lokalu.
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie ważne ile osób jest zameldowane, ważne jest ile osób faktycznie przebywa w lokalu dłużej niż 35 dni, tak powinniście mieć w regulaminie opłat za wywóz nieczystości.
    Obowiązkiem właściciela lokalu jest zgłoszenie do Zarządu i administratora o ilości osób które przebywają w lokalu dłużej niż 35 dni, tak jest w mojej WM.
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] wm2abc:[/cite]Nie ważne ile osób jest zameldowane, ważne jest ile osób faktycznie przebywa w lokalu dłużej niż 35 dni, tak powinniście mieć w regulaminie opłat za wywóz nieczystości.
    Obowiązkiem właściciela lokalu jest zgłoszenie do Zarządu i administratora o ilości osób które przebywają w lokalu dłużej niż 35 dni, tak jest w mojej WM.

Więcej z tym zabawy z kotka i myszkę aniżeli pożytku dla wspólnoty. Jedni szpiegują na drugich . Niby wszystko jest ok. ale...Jak żyć w takiej wspólnocie?
    Trzymanie się PRL-owskich czy spółdzielnianych rozwiązań - od osoby (zaliczki) - to przeżytek trzeba iść z duchem czasu, wszak odpady wywożą z nieruchomości wspólnej :devil:
    a kto je składuje w Waszej osłonie /terenie - to nikt nie wie.
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Tak "odpady wywożą z nieruchomości wspólnej", ale firma która wywozi śmieci, pobiera od nas opłatę od osoby i jak mamy spojrzeć firmie w oczy zaniżając liczbę osób, to na tym polega "iść z duchem czasu" aby jeden drugiego robił w "H.....a" - przepraszam!!!
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wm2abc:[/cite]Tak "odpady wywożą z nieruchomości wspólnej", ale firma która wywozi śmieci, pobiera od nas opłatę od osoby i jak mamy spojrzeć firmie w oczy zaniżając liczbę osób, to na tym polega "iść z duchem czasu" aby jeden drugiego robił w "H.....a" - przepraszam!!!

Skąd oni (firma) wiedzą za ile Wy płacicie osób?
    sami się robicie w h... - ups...przepraszam..... szpiegując się nawzajem ... bo znajdzie się zawsze taka czarna owca co, co nieco zatai

U mnie płacimy za za m3 wywożonych odpadów.
    1m3 = 54,74 zł/wywóz...
    w miesiącu jest średnio 4,33 wywozu ....
    kubły 1,1 m3 mamy ...szt.
    itd, itd,....
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Skąd oni (firma) wiedzą za ile Wy płacicie osób? - oni nie wiedzą, ale my chcemy być wobec nich w pożądku!!!

W tym temacie akurat czarnej owcy nie mamy, ludzie sami zgłaszają ile osób przebywa w ich lokalu, ponieważ wielu z mieszkańców WM pracuje za granicą, po 2,3 m-c, zgłaszają bo po co mają płacić za śmieci, kiedy byli nie obecni. Za śmieci płacimy 3,50pln brutto od osoby, podstawione mamy 2 kubły 1,1m3, wywóz mamy we wtorki. W naszym regionie firmy (4firmy) ustaliły opłaty za wywóz od osoby i tego nie możemy zmienić, wiem że kiedyś było od m3. :peace:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    ludzie sami zgłaszają ile osób przebywa w ich lokalu,

To jesteście wyspa na morzu wspólnot . Tylko pozazdrościć takiego drylu i karności.:swingin:
    ponieważ wielu z mieszkańców WM pracuje za granicą, po 2,3 m-c, zgłaszają bo po co mają płacić za śmieci, kiedy byli nie obecni.
    Szkoda, że to nie działa w obie strony - jak ich przybywa:jumping:
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Działa, działa, jak wracają od razu zgłaszają, że będą m-c lub dłużej z tym akurat problemu nie mamy. Problem mamy z palaczami ćmików, którzy palą na balkonach, korytarzach, jak zwraca im się uwagę - grzecznościowo robią się czerwoni jak psi fiut:shamed: i dalej to robią.:devil:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W naszym regionie firmy (4firmy) ustaliły opłaty za wywóz od osoby i tego nie możemy zmienić, wiem że kiedyś było od m3. :peace:
    Sprawdziłeś czy na fakturach płacisz od osoby?:cheer: Bo wydaje mi się, że coś ściemniasz.:tooth:
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Co w tej sytuacji ma zrobić Zarząd, aby zgodnie z prawem obciążyć tego mieszkańca dodatkową opłatą za śmieci?
    Mieszkańca? Chyba za niego płaci gmina i to z nią zarząd powinien gadać.
    Zarząd wm prosi o wpłacanie zwiększonej zaliczki za wywóz śmieci o x zł, gdyż od dnia xxx w lokalu nr przy ul x stale przebywają 3 osoby a zaliczki są wpłacane tylko za dwie.
  • Opcje
    wm2abcwm2abc Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wszystkie faktury przechodzą przez moje ręce, gdyż jestem jednym z trzech członkiem zarządu, po sprawdzeniu i podpisaniu przez dwóch członków zarządu przekazujemy faktury do naszego administratora który je księguje. Umowę z odbiorcą śmieci mamy podpisaną na osoby, a nie na m3. Być może, że te firmy lepiej na tym wychodzą, ale my nic nie możemy zrobić, nasz teren obsługują 4 takie firmy i wszystkie liczą od osoby. Firma miejscowa ZGK pobiera za os. 6,19pln, trzy firmy są z poza naszej miejscowości. Co ciekawe, firma co mamy podpisaną umowę na wywóz nieczystości po 3,50pln za osobę, mieści się 30km od naszej miejscowości i jest dużo tańsza od naszej firmy rodzimej.:neutral:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    firma co mamy podpisaną umowę na wywóz nieczystości po 3,50pln za osobę

Szok. U nas sa ceny w grnicach 7 zł/osoby...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] wm2abc:[/cite]Wszystkie faktury przechodzą przez moje ręce, ... Umowę z odbiorcą śmieci mamy podpisaną na osoby, a nie na m3.

Czy aby na fakturze masz napisane
    1245 osoby razy 7 zł = 8715 z k+ VAT?

czy może

7 poj X 1,1 m3 X 4,33 tyg. X 35 zł X 2 razy/tyg-=
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.