Rozliczenie małej wspólnoty za 2009 r

kojotkojot Użytkownik
edytowano sierpnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam.W listopadzie 2009 r złożyłem pozew do sądu o wyznaczenie zarządcy,ponieważ nie mogliśmy z pośród 4 właścicieli wybrać pełnomocnika.Sprawa znalazła finał w II instancji i ja zostałem zarządcą .Cały rok 2009 nie był rozliczany.Rachunki płacił każdy.Konto jest zablokowane i nie wiem ile jest pieniędzy.Jesteśmy tak skonfliktowani,że nikt z nikim nie rozmawia.Jak w takiej sytuacji po uprawomocnieniu wyroku mam rozliczyć 2009 r.

Komentarze

• Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zbierz informację o obciążeniach (fakturach które przyszły). Zbierz informację o zapłatach dokonanych przez poszczególnych włascicieli. Dowiedz się czy czasem nie ma czegoś niezapłaconego.
    Rozlicz ile powinien każdy właściciel zapłacić. Przedstaw im rozliczenie.
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    ZBIERZ ..łatwo się pisze. Skłócone środowisko , każdy dla siebie jest wrogiem. Łatwo napisać ...zbierz...

Tę sytuację uzdrowił by, zarządca z zewnątrz - zarządca przymusowy, nie sądowy jakim Ty kojot zostałeś.
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano sierpnia 2010
    Wiem, że się łatwo mówi, ale na pytanie jak to zrobić? innej odpowiedzi nie ma...
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Może i masz racje A_Z - rozumiem... przez analogie do tekstu piosenki Z.Laskowika - "Starych nie ma chata wolna" - Józek, jak to się robi:hugging:

Miłej zabawy na forum...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    [cite] weles1478:[/cite]

Tę sytuację uzdrowił by, zarządca z zewnątrz - zarządca przymusowy, nie sądowy jakim Ty kojot zostałeś.

W małej wspólnocie, o ile nie zmieniono sposobu zarządu, nie może działać zarządca przymusowy. Stosujemy art. 203 k.c. a nie art. 26 uwl.
    Proszę wezwać właścicieli na piśmie do wyjaśnienia jakich wpłat dokonali, poza tym należy wystąpić do usługodawców o rozrachunki.
    Dlaczego bank nie udostępnił rachunku bankowego?
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] Zarządca:[/cite]
    [cite] weles1478:[/cite]

W małej wspólnocie, o ile nie zmieniono sposobu zarządu, nie może działać zarządca przymusowy. Stosujemy art. 203 k.c. a nie art. 26 uwl.
    Proszę wezwać właścicieli na piśmie do wyjaśnienia jakich wpłat dokonali, poza tym należy wystąpić do usługodawców o rozrachunki.
    Dlaczego bank nie udostępnił rachunku bankowego?

Art. 203. Każdy ze współwłaścicieli może wystąpić do sądu o wyznaczenie zarządcy, jeżeli nie można uzyskać zgody większości współwłaścicieli w istotnych sprawach dotyczących zwykłego zarządu albo jeżeli większość współwłaścicieli narusza zasady prawidłowego zarządu lub krzywdzi mniejszość.

Dziwne , bo w orzecznictwie sądowym zarządca przymusowy , także w małych wspólnotach, ma się bardzo dobrze:sad: choć jest to kosztowne orzecznictwo dla Skarbu Państwa. Jest on ustanawiany na pewien okres , do czasu naprawy sytuacji we wspólnocie. Przy zarządcy sądowym , do kolejnej zmiany dokonanej przez Sąd, który go ustanowił.
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    W związku ze zmianą zarządu? Nie znam takich orzeczeń. W oparciu o jaki przepis?
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] Zarządca:[/cite]W związku ze zmianą zarządu?
    W związku z taką sytuacją jak opisana jest poniżej- chodzi o podejmowanie decyzji i wyprowadzenie wspólnoty z zapaści.
    Ustanowienie zarządcy sądowego nic nie zmienia. Dalej obowiązują zapisy ustawowe. Wskazany został tylko jej reprezentant na zewnątrz WM.

Przy Przymusowym, zarządca działa pod nadzorem Sądu i wszelkie żale na jego działalność związane z naprawianiem sytuacji we wspólnocie idą przez Sąd ( a i owszem czasami i pomówienia)
    Prawa właścicieli lokali, na ten czas, są jakby zawieszone. Zarządca przymusowy nie jest nagroda dla wspólnoty lecz karą.
    [cite] kojot:[/cite]Witam.W listopadzie 2009 r złożyłem pozew do sądu o wyznaczenie zarządcy,ponieważ nie mogliśmy z pośród 4 właścicieli wybrać pełnomocnika.Sprawa znalazła finał w II instancji i ja zostałem zarządcą .Cały rok 2009 nie był rozliczany.Rachunki płacił każdy.Konto jest zablokowane i nie wiem ile jest pieniędzy.Jesteśmy tak skonfliktowani,że nikt z nikim nie rozmawia.Jak w takiej sytuacji po uprawomocnieniu wyroku mam rozliczyć 2009 r.
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    Niezupełnie się z tym zgodzę, zarządca ustanowiony w trybie 203, tak jak przymusowy rozliczany jest przez sąd, także działa pod jego nadzorem, zastosowanie mają bowiem przepisy kpc o egzekucji z nieruchomości, gdzie właśnie znajdują się zapisy o wymogu sporządzania sprawozdań, etc.
    Różnic należy dopatrywać się w innych punktach.

Zarządca sądowy powołany na podstawie art. 203 kc na pewno powinien zawierać umowy we własnym imieniu a nie w imieniu wspólnoty mieszkaniowej (bo albo taka nie istnieje, np. gdy nie doszło do wyodrębnienia lokali , albo jest małą wspólnotą, zatem nie stosuje się do niej w zakresie zarządu art. 26 ustawy o własności lokali) we własnym imieniu też pozywac i może być pozywanym - dlatego nie jest prawdą, że obowiązują go dalej przepisy ustawowe.

Na jakiej podstawie opiera Pan swoje wcześniejsze twierdzenie o powoływaniu zarządcy przymusowego w małej wspólnocie mieszkaniowej?
    (mam na myśli przepis). Nie będzie to na pewno art. 26 uwl, ze względów, o których zostało to napisane powyżej :confused: ? ??
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] Zarządca:[/cite]Niezupełnie się z tym zgodzę,

Ok. Ja jednak pozostanę przy swojej wiedzy i praktyce. W moim rewirze sądowniczym jest tak jak opisuję. Dlaczego?, tego nie wiem i nie dochodzę czemu tak jest.
    Z orzeczeniami Wysokiego Sądu nie dyskutuję w całości.

Szanowny Kolego po fachu - Proszę wyjaśnij mi dlaczego Sądy, przy ustanowieniu zarządcy sądowego, latami nie upominają się o żadne dokumenty wspólnoty - finansowe, sprawozdawcze, bieżące sprawozdania, ect
    a w przypadku zarządcy przymusowego, po 30 marca upominają się o dokumenty sprawozdawcze oraz pytają ( raz na sześć miesięcy) czy można już odwołać zarządce przymusowego , czy ustały przeszkody, które go powołały?
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    kojotkojot Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dziękuję wszystkim za porady,ale trochę się pośpieszyłem z tym postem.Otóż dzisiaj otrzymałem postanowienie z Sądu Okręgowego, który uznaje zażalenie strony i sprawę przekazuje do dalszego prowadzenia.Mam już dosyć tego.W I instancji zostałem zarządcą,i moim zdaniem Sąd pomimo zażalenia powinien skorzystać z prawa,że mogę wykonywać swoje obowiązki do czasu ostatecznego roztrzgnięcia, a tak to jest pat.Nie ma opału na zimę i nie ma go za co kupić ponieważ gdy dwóch pełnomocników zrezygnowało bank zablokował konto do czasu wyboru nowych,lub wycofania rezygnacji przy akceptacji wszystkich członków.Strona skarżąca nie mieszka we wspólnocie.Mieszkanie stoi puste,a druga pani właśnie sprzedaje swoje.Nie zależy więc im by sprawę załatwic możliwie szybko i będą się skarżyć choćby do Sądu Najwyższego albo Ostatecznego.To takie Polskie.Składałem pozew ponieważ kilka zebrań i prób wyboru pełnomocnika kończyło się awanturą .Ja nie zamierzałem być zarządcą.To Sąd po analizie materiałów doszedł do wniosku,że poniewaz jestem młodym emerytem,cały czas na miejscu,orientującym sie w przepisach oraz bardzo zaangażowanym w sprawy wspólnoty wysunął moją kandydaturę.Musielibyście koledzy słyszeć te oszczersta,kłamstwa i złośliwości pod moim adresem na sali.Powinienem dać sobie spokój,ale nie mogę patrzeć jak trawa dziczeje,krzewy schna,i wokój jest syf bo nikt palcem nie kiwnie.Więc nie patrzę na nic tylko robię cp mogę,żeby ładna posiadłość nie zamieniła się w ruinę.Wiem równiez,że nie będe miał łatwego życia gdy w końcu będę zarządcą.Optymistyczne jest to,że z nowymi właścicielami będę mógł się dogadać imoże wspólnie jakoś ruszymy z impasu.Pozdrawiam
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] weles1478:[/cite] Proszę wyjaśnij mi dlaczego Sądy, przy ustanowieniu zarządcy sądowego, latami nie upominają się o żadne dokumenty wspólnoty - finansowe, sprawozdawcze, bieżące sprawozdania, ect

Upominają się, jeżeli tego nie robią, to należy to uznac za zaniechanie. W postanowieniu ustanawiającym zarząd sądowy zwykle wyznaczany jest termin składania sprawozdań, jeżeli nie, to obowiązują w tym zakresie przepisy kpc o zarządzie w postępowaniu egzekucyjnym (posiłkowo), które nakładają obowiązek sprawozdawczy na zarządcę.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]
    [cite] weles1478:[/cite] Proszę wyjaśnij mi dlaczego Sądy, przy ustanowieniu zarządcy sądowego, latami nie upominają się o żadne dokumenty wspólnoty - finansowe, sprawozdawcze, bieżące sprawozdania, ect

Upominają się, jeżeli tego nie robią, to należy to uznac za zaniechanie. W postanowieniu ustanawiającym zarząd sądowy zwykle wyznaczany jest termin składania sprawozdań, jeżeli nie, to obowiązują w tym zakresie przepisy kpc o zarządzie w postępowaniu egzekucyjnym (posiłkowo), które nakładają obowiązek sprawozdawczy na zarządcę.
    Ja pytałem o zarządce sądowego a nie przymusowego. A to dwa różne podmioty.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] Zarządca:[/cite]W postanowieniu ustanawiającym zarząd sądowy
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarządca:
    Jak wygląda postanowienie, we wspólnocie, ustanawiające, na wniosek właściciela lokalu, zarząd sądowy, to ja wiem. Miało to miejsce w 2004 roku.
    Z tego co mi wiadomo , członkowie wspólnoty nie otrzymują z sądu żadnych dokumentów sprawozdawczych, zawiadomień o ich złożeniu do sądu/wyłożeniu do wglądu, jak to ma miejsce przy zarządcy przymusowym.
    Sąd z ustanowienia ZP ponosi duże koszty (np. wysyłka zawiadomień o wyłożeniu dokumentów sprawozdawczych), dlatego chce jak najszybciej znieść taki zarząd , stąd ten nadzór ( i nie tylko z tego powodu).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.