Wejscie z wieksza czescia powierzchni nieruchomosci (zakup) do istniejacej juz wspolnoty

maciek71maciek71 Użytkownik
edytowano sierpnia 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

Prosze o pomoc, zastanawia mnie nastepujaca rzecz. Interesuje mnie zakup nieruchomosci ktorej czesc wykupily juz osoby fizyczne i zalozyly wspolnote mieszkaniowa. Pozostale 55% nieruchomosci nalezy do miasta i jest obecnie na sprzedaz.

Wiem, ze wspolnota przeglosowala zasade "jeden wlasciciel-jeden glos". Zastanawia mnie czy po zakupie wiekszej czesci nieruchomosci i "wejsciu" do wspolnoty moge w jakis przeglosowac/zmienic zasady na takie, ze wlasciciel wiekszej ilosci powierzchni ma wiekszosc glosow na zebraniach wspolnoty?

z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam

maciek

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jak to wspólnota mała czy duża? Ile jest w niej lokali?
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Zakładam, że to duża wspólnota.
    Wg mnie głosowanie "jeden wlasciciel-jeden glos" można stosować do konkretnej uchwały a nie jako obowiązującą zasadę, bo to jest sprzeczne z uowl
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]Zakładam, że to duża wspólnota.
    Wg mnie głosowanie "jeden wlasciciel-jeden glos" można stosować do konkretnej uchwały a nie jako obowiązującą zasadę, bo to jest sprzeczne z uowl

a jak to licuje z tą informacją
    Pozostale 55% nieruchomosci nalezy do miasta i jest obecnie na sprzedaz.

oraz zapisem
    2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość
    udziałów należy do jednego właściciela
    bądź gdy obydwa te warunki spełnione
    są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden
    głos
    , wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co
    najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    "na każde żądanie", czyli w konkretnym głosowaniu a nie raz na zawsze
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]"na każde żądanie", czyli w konkretnym głosowaniu a nie raz na zawsze

A czy ja napisałem że "raz na zawsze"?
    co też nie oznacza "do konkretnej uchwały".
    Właściciele będąc w mniejszości, ale posiadając w sumie 1/5 udziałów mogą żądać do każdej uchwały
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Właściciele mogą również przegłosować taki sposób liczenia głosów, ale w sytuacji, gdy podejmą w tym przedmiocie uchwałę większością głosów lub zmienią sposób zarządu, o czym mowa w art. 23 ust. 2 i też nie we wszystkich sprawach, ale w "określonej sprawie". Moim zdaniem chodzi tu o rodzaj spraw, np. w sprawach wyboru zarządu albo zmiany sposobu zarządu.

Odnośnie natomiast art. 23 ust. 3, to obecnie orzecznictwo i piśmiennictwo jest jednolite (choć różnie z tym bywało) - nie można ustanawiać takiej zasady jako generalnej reguły.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] Zarządca:[/cite]Właściciele mogą również przegłosować taki sposób liczenia głosów, ale w sytuacji, gdy podejmą w tym przedmiocie uchwałę większością głosów lub zmienią sposób zarządu, o czym mowa w art. 23 ust. 2 i też nie we wszystkich sprawach, ale w "określonej sprawie". Moim zdaniem chodzi tu o rodzaj spraw, np. w sprawach wyboru zarządu albo zmiany sposobu zarządu.

Odnośnie natomiast art. 23 ust. 3, to obecnie orzecznictwo i piśmiennictwo jest jednolite (choć różnie z tym bywało) - nie można ustanawiać takiej zasady jako generalnej reguły.

Jest to jeden z możliwych punktów widzenia.

W przypadku "większościowego" udziałowca chodzi raczej o wyrównanie szans przy głosowaniu miedzy "większościowym" a "niemniejszościowym" udziałem właścicieli lokali.
    Taki ukłon ustawodawca zrobił w stronę mniejszości właścicielskiej. Trzeba zważyć, że ten punkt został dodany przy kolejnej nowelizacji ustawy.

Takie sposoby głosowania - na żądanie 1/5 właścicieli lokali- są często wykorzystywane przez właścicieli we wspólnotach z udziałem TBS, Gmin w początkowym okresie działalności Wspólnoty Mieszkaniowej.
    Wystarczyć zgłosić (przed ogłoszeniem głosowania, przed każdą uchwałą) taki wniosek (najlepiej mieć przegotowane wnioski z miejscem na wpisanie w jakiej sprawie oraz podpisami 1/5 właścicieli lokali) przez 1/5 właścicieli i głosowanie musi się odbyć w systemie 1:1 , co nie jest takie trudne. Takie stanowisko pojawia się w orzecznictwie Sądowym i piśmiennictwie.

W innych przypadkach trzeba głosować udziałami, że w danej sprawie przyjmuje się sposób głosowania 1:1, co często staje się trudne do osiągnięcia .
    Wystarczy, że deweloper, pierwszy właściciel przeniesie np 30 % udziału na członka z rodziny :fingersear: i ma władzę przez dłuższy czas.
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Są pewne szanse (tylko szanse) na wykazanie pozorności działań dewelopera. Obrazu dopełni dyskusja:
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/1556/czy-mozna-cofnac-uchwale-wspolnoty/
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano sierpnia 2010
    [cite] a-z:[/cite]Są pewne szanse (tylko szanse) na wykazanie pozorności działań dewelopera. Obrazu dopełni dyskusja:
    https://forum.zarzadca.pl/discussion/1556/czy-mozna-cofnac-uchwale-wspolnoty/

Nie, tej sprawy nie należy rozpatrywać w aspekcie pozorności. Bo tak naprawdę czym taka pozorność jest - wadą oświadczenia woli.
    Poruszany w tamtym wątku problem rozważany był na gruncie prawa handlowego - gdy dwie spółki dzierżą łącznie większość udziałów, przy czym są to spółki wzajemnie dominujące i zależne w rozumieniu art. 4 k.s.h. Wtedy należy ich udziały zsumować.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.