Wejscie z wieksza czescia powierzchni nieruchomosci (zakup) do istniejacej juz wspolnoty
maciek71
Użytkownik
Witam,
Prosze o pomoc, zastanawia mnie nastepujaca rzecz. Interesuje mnie zakup nieruchomosci ktorej czesc wykupily juz osoby fizyczne i zalozyly wspolnote mieszkaniowa. Pozostale 55% nieruchomosci nalezy do miasta i jest obecnie na sprzedaz.
Wiem, ze wspolnota przeglosowala zasade "jeden wlasciciel-jeden glos". Zastanawia mnie czy po zakupie wiekszej czesci nieruchomosci i "wejsciu" do wspolnoty moge w jakis przeglosowac/zmienic zasady na takie, ze wlasciciel wiekszej ilosci powierzchni ma wiekszosc glosow na zebraniach wspolnoty?
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
maciek
Prosze o pomoc, zastanawia mnie nastepujaca rzecz. Interesuje mnie zakup nieruchomosci ktorej czesc wykupily juz osoby fizyczne i zalozyly wspolnote mieszkaniowa. Pozostale 55% nieruchomosci nalezy do miasta i jest obecnie na sprzedaz.
Wiem, ze wspolnota przeglosowala zasade "jeden wlasciciel-jeden glos". Zastanawia mnie czy po zakupie wiekszej czesci nieruchomosci i "wejsciu" do wspolnoty moge w jakis przeglosowac/zmienic zasady na takie, ze wlasciciel wiekszej ilosci powierzchni ma wiekszosc glosow na zebraniach wspolnoty?
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
maciek
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Wg mnie głosowanie "jeden wlasciciel-jeden glos" można stosować do konkretnej uchwały a nie jako obowiązującą zasadę, bo to jest sprzeczne z uowl
a jak to licuje z tą informacją
oraz zapisem
2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1 albo większość
udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy obydwa te warunki spełnione
są łącznie, głosowanie według zasady, że na każdego właściciela przypada jeden
głos, wprowadza się na każde żądanie właścicieli lokali posiadających łącznie co
najmniej 1/5 udziałów w nieruchomości wspólnej.
A czy ja napisałem że "raz na zawsze"?
co też nie oznacza "do konkretnej uchwały".
Właściciele będąc w mniejszości, ale posiadając w sumie 1/5 udziałów mogą żądać do każdej uchwały
Odnośnie natomiast art. 23 ust. 3, to obecnie orzecznictwo i piśmiennictwo jest jednolite (choć różnie z tym bywało) - nie można ustanawiać takiej zasady jako generalnej reguły.
Jest to jeden z możliwych punktów widzenia.
W przypadku "większościowego" udziałowca chodzi raczej o wyrównanie szans przy głosowaniu miedzy "większościowym" a "niemniejszościowym" udziałem właścicieli lokali.
Taki ukłon ustawodawca zrobił w stronę mniejszości właścicielskiej. Trzeba zważyć, że ten punkt został dodany przy kolejnej nowelizacji ustawy.
Takie sposoby głosowania - na żądanie 1/5 właścicieli lokali- są często wykorzystywane przez właścicieli we wspólnotach z udziałem TBS, Gmin w początkowym okresie działalności Wspólnoty Mieszkaniowej.
Wystarczyć zgłosić (przed ogłoszeniem głosowania, przed każdą uchwałą) taki wniosek (najlepiej mieć przegotowane wnioski z miejscem na wpisanie w jakiej sprawie oraz podpisami 1/5 właścicieli lokali) przez 1/5 właścicieli i głosowanie musi się odbyć w systemie 1:1 , co nie jest takie trudne. Takie stanowisko pojawia się w orzecznictwie Sądowym i piśmiennictwie.
W innych przypadkach trzeba głosować udziałami, że w danej sprawie przyjmuje się sposób głosowania 1:1, co często staje się trudne do osiągnięcia .
Wystarczy, że deweloper, pierwszy właściciel przeniesie np 30 % udziału na członka z rodziny :fingersear: i ma władzę przez dłuższy czas.
https://forum.zarzadca.pl/discussion/1556/czy-mozna-cofnac-uchwale-wspolnoty/
Nie, tej sprawy nie należy rozpatrywać w aspekcie pozorności. Bo tak naprawdę czym taka pozorność jest - wadą oświadczenia woli.
Poruszany w tamtym wątku problem rozważany był na gruncie prawa handlowego - gdy dwie spółki dzierżą łącznie większość udziałów, przy czym są to spółki wzajemnie dominujące i zależne w rozumieniu art. 4 k.s.h. Wtedy należy ich udziały zsumować.