Miejsce na śmietnik
manasta
Użytkownik
Witam,
mam następujący problem. Mam mieszkanie w kamienicy, w której jest wspólnota mieszkaniowa. Sama jestem w zarządzie od lutego br, ale nie za wiele wiem jeszcze na temat wspólnot mieszkaniowych, dlatego cieszę się, że znalazłam taką stronę:)
Problem dotyczy umiejscowienia śmietnika, który znajduję się pod moimi oknami.Jest on w opłakanym stanie, z dziurawym dachem i rozpadająca się murowaną ścianką. Zgodnie z prawem budowlanym odległość pomiędzy kontenerem na śmieci a budynkiem mieszkalnym powinna wynosić 10m. Z mojego okna do śmietnika jest 2m (wysokość) natomiast do drzwi wejściowych niecałe 2m. Poruszyłam ten problem na corocznym spotkaniu wspólnoty. Zarządca po dwóch miesiącach pofatygował się przyjść lecz niestety nie okazał żadnego zainteresowania i zbagatelizował problem argumentując, że powinnam uzyskać zgodę innych mieszkańców na ewentualne przemieszczenie śmietnika albo można naprawić dach i ściankę i zostawić go w tym samym miejscu. We wspólnocie mieszkaniowej jestem ja, właścicielka lokalu handlowego (która i tak nie korzysta ze śmietnika i jest ze mną w zarządzie) a reszta to 6 lokali mieszkalnych, które należą do gminy, są to mieszkania komunalne. W kamienicy obok, nie ma śmietnika na podwórku, znajduje się on w odległości 20 m po drugiej stronie ulicy. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Na zmianę miejsca śmietnika nie godzi się już jeden z mieszkańców lokalu komunalnego. Czy mogę w tej sytuacji domagać się likwidacji śmietnika?
mam następujący problem. Mam mieszkanie w kamienicy, w której jest wspólnota mieszkaniowa. Sama jestem w zarządzie od lutego br, ale nie za wiele wiem jeszcze na temat wspólnot mieszkaniowych, dlatego cieszę się, że znalazłam taką stronę:)
Problem dotyczy umiejscowienia śmietnika, który znajduję się pod moimi oknami.Jest on w opłakanym stanie, z dziurawym dachem i rozpadająca się murowaną ścianką. Zgodnie z prawem budowlanym odległość pomiędzy kontenerem na śmieci a budynkiem mieszkalnym powinna wynosić 10m. Z mojego okna do śmietnika jest 2m (wysokość) natomiast do drzwi wejściowych niecałe 2m. Poruszyłam ten problem na corocznym spotkaniu wspólnoty. Zarządca po dwóch miesiącach pofatygował się przyjść lecz niestety nie okazał żadnego zainteresowania i zbagatelizował problem argumentując, że powinnam uzyskać zgodę innych mieszkańców na ewentualne przemieszczenie śmietnika albo można naprawić dach i ściankę i zostawić go w tym samym miejscu. We wspólnocie mieszkaniowej jestem ja, właścicielka lokalu handlowego (która i tak nie korzysta ze śmietnika i jest ze mną w zarządzie) a reszta to 6 lokali mieszkalnych, które należą do gminy, są to mieszkania komunalne. W kamienicy obok, nie ma śmietnika na podwórku, znajduje się on w odległości 20 m po drugiej stronie ulicy. Co mogę zrobić w tej sytuacji? Na zmianę miejsca śmietnika nie godzi się już jeden z mieszkańców lokalu komunalnego. Czy mogę w tej sytuacji domagać się likwidacji śmietnika?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
O miejscu gromadzenia odpadów stałych mówi nie Prawo budowlane a Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r. Nr 75, poz. 690)
Cytuję :
Rozdział 4. Miejsca gromadzenia odpadów stałych
§ 22.
1. Na działkach budowlanych należy przewidzieć miejsca na pojemniki służące do czasowego gromadzenia odpadów stałych, z uwzględnieniem możliwości ich segregacji.
2. Miejscami, o których mowa w ust. 1, mogą być:
1. zadaszone osłony lub pomieszczenia ze ścianami pełnymi bądź ażurowymi,
2. wyodrębnione pomieszczenia w budynku, mające posadzkę powyżej poziomu nawierzchni dojazdu środka transportowego odbierającego odpady, lecz nie wyżej niż 0,15 m, w tym także dolne komory zsypu z bezpośrednim wyjściem na zewnątrz, zaopatrzonym w daszek o wysięgu co najmniej 1 m i przedłużony na boki po co najmniej 0,8 m, mające ściany i podłogi zmywalne, punkt czerpalny wody, kratkę ściekową, wentylację grawitacyjną oraz sztuczne oświetlenie,
3. utwardzone place do ustawiania kontenerów z zamykanymi otworami wrzutowymi.
3. Między wejściami do pomieszczeń lub placami, o których mowa w ust. 2, a miejscem dojazdu samochodów śmieciarek wywożących odpady powinno być utwardzone dojście, umożliwiające przemieszczanie pojemników na własnych kołach lub na wózkach.
§ 23.
1. Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1 i 3, powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką. Zachowanie odległości od granicy działki nie jest wymagane, jeżeli osłony lub pomieszczenia stykają się z podobnymi urządzeniami na działce sąsiedniej.
2. W przypadku przebudowy istniejącej zabudowy, odległości, o których mowa w ust. 1, mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
4. Odległość miejsc na pojemniki i kontenery na odpady stałe, o których mowa w § 22 ust. 2 pkt 1 i 3, nie powinna wynosić więcej niż 80 m od najdalszego wejścia do obsługiwanego budynku mieszkalnego wielorodzinnego, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej. Wymaganie to nie dotyczy budynków na terenach zamkniętych.
Proszę się z tą sprawą zwrócić się do gminy jako właściciela większościowego. Jeżeli nic Pani nie wskóra to proszę sprawę przedstawić do powiatowego lub wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Pozdrawiam.
Mam jeszcze jedno pytanie, skoro we wspólnocie razem z drugą właścicielką mamy ponad 1/5 udziałów możemy na ewentualnym głosowaniu domagać się głosowania 1 właściciel jeden głos. Wtedy mogłybyśmy ewentualnie przegłosować sprawę likwidacji śmietnika.
Pozdrawiam serdecznie
a co jeżeli jedno zaprzecza drugiemu, nie da się fizycznie spełnić obu warunków?
co to znaczy "powinno być", czy to znaczy że "musi być" i co grozi osobie odpowiedzialnej jeżeli nie zastosuje się do "powinno być" i zmniejszy odległość do 7m od budynku?
a jeżeli teren wspólnoty nie spełnia warunków działki budowlanej (zarys działki jest tylko pod budynkiem)?
chyba podbiłem trochę ciężki temat.
Proszę o jakiekolwiek podpowiedzi, co możemy z tym zrobić temat już ciągnie się od długiego czasu, jednak bez skutecznie.
Buduj z głową : )
Nowy doklejony: 01.09.17 21:32
dla ścisłości nasze działki dzieli "droga gminna",czyli przed rozbudowa sasiada spełnialismy ustawowe 3m od posesji,teraz stoi tam rozbudowany budynek mieszkalny z oknami w nasza strone.
Dzisiaj właścicielem śmieci jest gmina i to ona ma problem gdzie postawić, zgodnie z prawem, pojemniki na śmieci a nie Wy.
Zgodnie z § 22 ust. 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r. nr 75, poz. 690 ze zm.) powinna wynosić co najmniej 10 m od okien i drzwi do budynków z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz co najmniej 3 m od granicy z sąsiednią działką.
Jeśli jednak miała miejsce przebudowa istniejącej już zabudowy, powyższe odległości mogą być pomniejszone, jednak nie więcej niż o połowę, po uzyskaniu opinii państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Ponadto, w sytuacji, gdy osłony lub pomieszczenia na składowanie odpadów się stykają z podobnymi na dziełce sasiedniej - zachowanie powyższych minimalnych odległości od granicy działki nie jest wymagane.
Gdzie sąsiad składuje odpady?
Rozumiem, że inwestorem rozbudowy był sąsiad, a nie wspólnota?