założenie instalacji do siły do mieszkania - zgoda?
topkom
Użytkownik
Dzień dobry,
Mam pytanie, może ktoś pomoże.
Mieszkam na I piętrze w bloku i oczywiście moj lokal należy do współnoty mieszkaniowej, którą tworzy 5 bloków.
Chcę podłączyć siłę do mojego mieszkania. Mam warunki przyłaczenia od dostarczyciela energii i tam jest napisane, ze wymagana jest zgoda WŁAŚCICIELA OBIEKTU na wydzielenie z GTR obwodu 3-fazowego. Wydzielenie będzie robione na parterze, w ogólnej skrzynce, a kable zostaną przeciągnięte oddzielą rurką, na ścianie, poza kablami pozostałych mieszkańców. Kto jest właścicielem obiektu? Czyją zgodę muszę mieć? Zarządu współnoty, czy wszystkich mieszkańców mieszkających w moim bloku?
Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.
Mam pytanie, może ktoś pomoże.
Mieszkam na I piętrze w bloku i oczywiście moj lokal należy do współnoty mieszkaniowej, którą tworzy 5 bloków.
Chcę podłączyć siłę do mojego mieszkania. Mam warunki przyłaczenia od dostarczyciela energii i tam jest napisane, ze wymagana jest zgoda WŁAŚCICIELA OBIEKTU na wydzielenie z GTR obwodu 3-fazowego. Wydzielenie będzie robione na parterze, w ogólnej skrzynce, a kable zostaną przeciągnięte oddzielą rurką, na ścianie, poza kablami pozostałych mieszkańców. Kto jest właścicielem obiektu? Czyją zgodę muszę mieć? Zarządu współnoty, czy wszystkich mieszkańców mieszkających w moim bloku?
Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Właścicielami wyodrębnionych lokali w obiekcie są ci, którzy posiadają akty własności tych lokali. Właścicielem nieruchomości wspólnej jesteś Ty i inni właściciele wspomnianych wcześniej lokali. Każdy z was jest współwłaścicielem nieruchomości wspólnej proporcjonalnie do posiadanego w niej udziału.
2. Czyją zgodę muszę mieć?
Lokalami indywidualnymi się nie zajmuj, bo nic nie będziesz wykonywał w lokalach sąsiadów, a jedynie w nieruchomości wspólnej. Musisz mieć zgodę innych współwłaścicieli. Nie mam tylko pewności, czy 100 %, czy większości. Niech to określą inni. Na pewno zgoda powinna być wyrażona w formie uchwały. Zarządca jest od zarządzania nieruchomością wspólną, a nie od wyrażania zgody na prowadzenie kabla. Zarządca ma jedynie realizować wolę właścicieli wyrażoną właśnie w uchwałach.
Pozdrawiam.
Gdyby ktoś chciał przez Twoje mieszkanie prowadzić kabel, to uważasz, że nie ma potrzeby, żeby Cię o taką zgodę pytał? Co tu ma do rzeczy zgoda albo brak zgody zarządcy nieruchomości wspólnej?
Prowadzenie dodatkowej linii zasilającej wraz z przebudową zasilania w tablicy głównej, to nie jest zarządzanie nieruchomością. Nijak nie chce mi się to zmieścić w ramach zwykłego zarządu. Mylę się?
Pozdr