Fundusz Remontowy
baramonster
Użytkownik
Witam Forumowiczów!
Mam kolejny problem ze swoją wspólnotą, po zmianie sposobu użytkowania mojego lokalu z mieszkaniowego na działalność gospodarczą-biuro. Wspólnota podniosła mi fundusz remontowy o 1000 % ( z 0,5 zł do 5 zł./ m kw. ) + sprzątanie klatki schodowej 270 zł. miesięcznie i światło na klatce schodowej 20 zł miesięcznie.... Co mogę z tym zrobić ? Zaskarżyć uchwałę do sądu ?
Z Góry dziękuję za pomoc
Mam kolejny problem ze swoją wspólnotą, po zmianie sposobu użytkowania mojego lokalu z mieszkaniowego na działalność gospodarczą-biuro. Wspólnota podniosła mi fundusz remontowy o 1000 % ( z 0,5 zł do 5 zł./ m kw. ) + sprzątanie klatki schodowej 270 zł. miesięcznie i światło na klatce schodowej 20 zł miesięcznie.... Co mogę z tym zrobić ? Zaskarżyć uchwałę do sądu ?
Z Góry dziękuję za pomoc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
PS. A czemu zmieniałeś lokal mieszkalny na biuro? Za dużo masz pieniędzy?
Wystarczyło w ramach mieszkania utworzyć biuro bez konieczności przekształcania...
Wspólnota musi udowodnić, że twoja działalność powoduje takie koszty jakimi cię obciążano.
Inaczej będziecie sobie udowadniać, udowadniać, udowadniać, udowadniać, udowadniać ...
Jeśli w ramach mieszaknia utworzymy biuro wiąże się to z koniecznością płacenia podatku od nieruchomości w części wykorzystywanej na biuro w wysokości wyższej niż za część mieszkalną. Należy zgłosić ten fakt do SPóldzielni Mieszkaniowej (ponieważ bardzo często to spółdzielnia płaci podatek od nieruchomości) albo osobiście do Urzedu Miasta lub Gminy w przypadku Wspólnoty Mieszkaniowej). Stawka podatku jest kilkanaście razy większa niż na cele mieszkaniowe.
Urzędy Skarbowe sprawdzają ten podatek przy okazji zasadności poniesionych kosztów eksploatacyjnych mieszkania wrzuconych w koszty firmy.
" Uchwała wspólnoty mieszkaniowej zwiększająca obciążenia finansowe właścicieli lokali użytkowych ponad poziom wyznaczony udziałem w nieruchomości wspólnej może zostac zaskarżona do sądu na zasadach określonych w art. 25 WłLokU. (...) W postępowaniu sądowym ciężar wykazania faktów oraz okoliczności uzasadniających podwyższenie opłat spoczywa na wspólnocie mieszkaniowej (art. 6 KC w zw. z art. 232 KPC).
Własnośc lokali. Komentarz. R. Strzelczyk, A. Turlej, Wydawnictwo CH Beck, Warszawa 2007, s. 263
Nie masz racji.
Nie trzeba płacić większego podatku od nieruchomości.
Warunkiem jest prowadzenie biura i mieszkanie w lokalu jednocześnie.
Albo inaczej: nie wydzielania nawet jednego pokoju na prowadzenie biura.
Po prostu: tu mam biurko na którym pracuję, a tam mam szafę w której mam dokumenty, a w salonie przyjmuję klientów, gdy przychodzą.
Pomocny jest tu wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 11 sierpnia 1992 r. (SA/Wr 650/92)
W orzeczeniu tym czytamy, że art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych "wymaga, aby część budynku mieszkalnego była przeznaczona dla prowadzenia w niej działalności gospodarczej z wyłączeniem funkcji mieszkalnych i innych, związanych z zamieszkiwaniem w budynku".
Co oznacza, że płacisz podatek tylko wtedy, gdy nie mieszkasz tam gdzie prowadzisz działalnośc. Czyli albo przeznaczyłaś całe mieszkanie na działalność, albo wydrębniłaś jakąś jego część. Pokój, dwa pokoje, parter, itp. ...