Ile płacić na fundusz remontowy.
agaipawel4
Użytkownik
Witam Serdecznie!!!
Bardzo proszę o poradę jak rozwiązać mój problem.
Mieszkam w budynku gdzie jest pięć mieszkań własnościowych. Oficjalnie nie mamy założonej wspólnoty mieszkaniowej, ale każdy jest zdania, że należy płacić na fundusz remontowy. I tu właśnie jest problem, ustaliliśmy że najpierw remontujemy dach, mieliśmy wpłacać po 2 zł/m2. Jednak dwie sąsiadki się nie zgadzają, ponieważ w akcie notarialnym jest wymienione, że każdy ma prawo do swoich mieszkań, piwnicy, części wspólnych budynku a także do 1/5 dachu. Problem polega na tym, że każde mieszkanie ma inny metraż (64 m2, 60 m2, 53 m2, 46 m2, 34 m2) i nie wiemy po ile płacić? Czy po tyle ile ustaliliśmy, czy po równo ze względu na te 1/5 dachu? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Bardzo proszę o poradę jak rozwiązać mój problem.
Mieszkam w budynku gdzie jest pięć mieszkań własnościowych. Oficjalnie nie mamy założonej wspólnoty mieszkaniowej, ale każdy jest zdania, że należy płacić na fundusz remontowy. I tu właśnie jest problem, ustaliliśmy że najpierw remontujemy dach, mieliśmy wpłacać po 2 zł/m2. Jednak dwie sąsiadki się nie zgadzają, ponieważ w akcie notarialnym jest wymienione, że każdy ma prawo do swoich mieszkań, piwnicy, części wspólnych budynku a także do 1/5 dachu. Problem polega na tym, że każde mieszkanie ma inny metraż (64 m2, 60 m2, 53 m2, 46 m2, 34 m2) i nie wiemy po ile płacić? Czy po tyle ile ustaliliśmy, czy po równo ze względu na te 1/5 dachu? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarze
Naprawdę tak jest napisane?:shocked:
Choć po raz pierwszy spotykam się z takim podziałem ... nieruchomości wspólnej.
Po równo 1/5 części.
Właściciel lokalu na parterze też ma prawo do 1/5 dachu?
No i jeszcze jedna kwestia, a mianowicie jak mam rozumiec: "jedno mieszkanie ma gdzie indziej położoną działkę". "Gdzie indziej", to znaczy gdzie? Poza nieruchomością wspólną?
Jesteście współwłaścicielami kamienicy.
fotoforum.gazeta.pl , imageShack wrzuta.pl czy gdzie tam masz konto
Jak Zarządca, owner czy inny znawca prawniczego slangu rzuci okiem na zapisy, to może coś wykoncypujemy