umowa-zlecenie bez uchwały wspólnoty

helenkamhelenkam Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Administrator( zleceniodawca) w imieniu swojej firmy zawarł umowę na wykonanie audytu.( bez upoważnienia wspólnoty), w dalszej części umowy jest zapis:
zleceniodawca zapłaci zleceniobiorcy za wykonaną dokumentację wynagrodzenie--wspólnota mieszkaniowa 7e 1500,00 zł, wspólnota nie zawierała umowy a bez naszej wiedzy z konta zniknęło 1500,00 zł, faktura została wystawiona na wspólnotę.
Dokumentacja okazała się bublem, jak zmusić administratora do zwrotu pieniędzy, na jaką ustawę się powołać

Komentarze

• Opcje
    HaneczkaHaneczka Użytkownik
    edytowano września 2010
    jak zmusić administratora do zwrotu pieniędzy, na jaką ustawę się powołać

Wezwij go na piśmie do zwrotu pieniędzy na konto wspólnoty, uzasadniając, iż działał niezgodnie z prawem i bez upoważnienia wspólnoty. Powołaj się na ustawę o własności lokali, na art.21:

1. Zarząd kieruje sprawami wspólnoty mieszkaniowej i reprezentuje ją na zewnątrz oraz w stosunkach między wspólnotą a poszczególnymi właścicielami lokali.

2. Gdy zarząd jest kilkuosobowy, oświadczenia woli za wspólnotę mieszkaniową składają przynajmniej dwaj jego członkowie.

3. Zarząd na podstawie pełnomocnictwa, o którym mowa w art. 22 ust. 2, składa oświadczenia w celu wykonania uchwał w sprawach, o których mowa w art. 22 ust. 3 pkt 5, 5a i 6, ze skutkiem w stosunku do właścicieli wszystkich lokali.

Wyznacz mu termin do wpłacenia brakującej kwoty z powrotem na Wasze konto oraz uprzedź, że zgłosisz kradzież na policję i jednocześnie skierujesz sprawę do prokuratury.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    W przypadku skierowania do prokuratury wymagana jest uchwała wspólnoty cz też wystarczy doniesienie podpisane przez zarząd
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    na prokuraturę bym nie liczyła...
    Najpierw pismo do zarządcy wezwanie do zwrotu sumy xx nieprawnie pobranej z konta wm... wraz z odsetakami ustawowymi. Termin

Na górze przy nazwisku, adresie koniecznie nr licencji
    Na dole do wiadomości:
    1) Minister Infrastruktury, Komisja Odpowiedzialności Zawodowej (zobacz dokładniej http://www.mi.gov.pl/1/files/0/1387/KOZrozp.pdf rozdz.3)
    2) Polska Federacja Rynku Nieruchomości, Komisja Odpowiedzialności Zawodowej (http://www.pfrn.pl/page/111)

Na skierowanie do sądu będzie potrzebna uchwała, ale to potem, może wystarczy droga administracyjna
    Pisma wszystkie z potwierdzeniem odbioru
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] koziorozka:[/cite]
    2) Polska Federacja Rynku Nieruchomości, Komisja Odpowiedzialności Zawodowej ( http://www.pfrn.pl/page/111 )
    Dlaczego akurat do tej federacji? Skąd wiesz, że zarządca jest w niej zrzeszony? Większość zarządców nieruchomości nie należy do żadnego stowarzyszenia ani federacji.
  • Opcje
    koziorozkakoziorozka Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Fakt, nie pomyślałam, ale nie o przynależność mi szło.
    Pomysł był taki, żeby helenkam wpisała w google "Stowarzyszenie Zarządców Nieruchomości" i poszukała wśród nich swojego województwa (lub miasta). Nieważne, czy ten konkretny administrator do niego należy, niech wm wśród kolegów wstyd mu zrobi.
    Nie zaszkodzi a pomóc może
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Szanowni forumowicze. Staram się unikać wchodzenia w dyskusję na forum, bo to jest wchodzenie w kłębowisko zacietrzewienia, gdzie wszyscy mają rację i nie daj Bóg się narazić, bo tworzy się koalicja.Ale nie wytrzymuje.
    helenkam - jeżeli podpisujecie umowę nie z administratorem ale z jego firmą to Wasza sprawa. Znajomi króliczka się cieszą. To bardzo ciekawe, że administrator zlecił audyt finansowy Wspólnoty. Prawdopodobnie zlecił kontrolę siebie samego, podejrzewam ,że prowadzi u Was również rachunkowość. Być może Wasza wspólnota liczy parę tysięcy lokali i zwykły umysł tego nie ogarnie. 1500 zł to chyba zwyczajowa stawka wśród księgowych. Wszyscu powinni być zadowoleni. Kto ponosi za to winę? ZARZĄD. I on poniesie konsekwencje swojej głupoty.
    jak zmusić administratora do zwrotu pieniędzy, na jaką ustawę się powołać
    Oczywiście dywagacje haneczki są niepomocne.
    Wyznacz mu termin do wpłacenia brakującej kwoty z powrotem na Wasze konto oraz uprzedź, że zgłosisz kradzież na policję i jednocześnie skierujesz sprawę do prokuratury.
    Kradzież i skierowanie sprawy do prokuratury - haneczka naczytała się za dużo kryminałów.
    Zgłoszenie do KOZ - utopia.
    Jakie jest więc wyjście? Z administratorem wiąże Waszą wspólnotę umowa cywilno-prawna, więc rozbieżności tej umowy rozstrzyga Sąd . POWODZENIA. Przygotujcie argumenty, że sprawa audytu finansowego przekracza zarząd zwykły. Jak to udowodnicie, to musicie wykazać, że przeprowadzenie tego audytu naruszyło Wasz interes prawny. W jaki sposób? Nie wiem.:bigsmile:
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Wspólnota poniosła stratę. Wydatkowała pieniądze bez swojej wiedzy i bez zgody. Ogon kręci psem i tyle.

Wspólnota ma odzyskać swoje pieniądze wraz z odsetkami za czas ich braku na koncie.

Pismo domagające się ich zwrotu wraz z odsetkami. Wyznaczony termin.
    Jeśli brak reakcji, to skierowanie sprawy do sądu o wyłudzenie.

Równolegle wypowiedzenie umowy w związku z utratą zaufania...
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Nie, no wyłudzenie to nie jest.

Poza tym za mało danych:
    1) dlaczego administrator dysponuje rachunkiem bankowym, kto go do tego upoważnił?
    2) w jaki sposób administrujący wyjaśnił potrzebę tego zlecenia?
    3) kto przyjął fakturę za audyt, kiedy i czy została odesłana?
    4) ile lokali znajduje się w nieruchomości (chodzi mi o to czy te 1500 zł. to duży wydatek w skali obciążeń wspólnoty).
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jestem pewien, że administrator ma komitywę z audytorem...

Dlatego mówię o wyłudzeniu...
  • Opcje
    edytowano września 2010
    Byle oleju nikt nie wylał.
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    a-z - przestań machać szabelką . Twoja rada z tym wyłudzeniem - No comments. Twoje domniemywanie nie ma zadnego znaczenia prawnego. W sądzie trzeba mieć argumenty i dowody. Wypowiedzenie umowy nie trzeba niczym argumentować, chyba, że w umowie jest inaczej. Jeżeli we Wspólnocie helenkam administrator miał tyle swobody, a Zarząd jego nie kontrolował, to ewentualny pozew winien byc przeciwko członkom Zarządu za ich "bierność". Jestem pewien, że administrator wyprze się wszystkiego, a próby jego "szkalowania" skończą się jego odzewem przeciwko wspólnocie.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] Zarządca:[/cite]Byle oleju nikt nie wylał.
    Olej rano Anuszka wylała na torach i głowa już się potoczyła.....
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Zarząd nie był bierny,dysponuje pismami słanymi do administratora na które nie otrzymywał odpowiedzi ewentualnie sprzeczne informacje, zarząd ma protokoły ze spotkań z administratorem, żadne ustalenia nie były realizowane, administrator dostał wypowiedzenie, obniżenie wynagrodzenia za styczeń - wrzesień o 50%.Nie sprzeciwia się.
    Nie ma mowy o " szkalowaniu" są argumenty, w końcu administrator jest prawnikiem i bezpodstawne oskarżenia to pozew przeciwko wspólnocie
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Jeżeli uważacie Państwo, że ta wypłata była nienależna, to wspólnota może dochodzic swoich praw w sądzie na zasadzie 471 (odpowiedzialność kontraktowa).
    Trzeba udowodnić szkodę - czyli uszczerbek oraz winę administratora.
    Administrator może się zwolnić od tej odpowiedzialności, np. wykazując, że np. opinia była konieczna, etc. Trzeba bowiem odpowiedzieć sobie na pytanie: dlaczego tę opinię zlecił. Ocena, że okazała się "bublem" niczego nie wnosi, bo za taki bubel odpowiadałby raczej jej twórca.
  • Opcje
    edytowano września 2010
    [cite] MirekL:[/cite] Jeżeli we Wspólnocie helenkam administrator miał tyle swobody,
    NIE MIAŁ. To wynika z umowy o zarządzanie u helenkam.
    [cite] MirekL:[/cite]a Zarząd jego nie kontrolował, to ewentualny pozew winien byc przeciwko członkom Zarządu za ich "bierność".
    Administrator odpowiada za dotrzymywanie warunków zawartych w umowie.
    Wystarczy w tej chwili go zmusić - nie ustępując - do naprawienia/rekompensaty/zadośćuczynienia z powodu niewywiązywania się z umowy.
    [cite] MirekL:[/cite] Jestem pewien, że administrator wyprze się wszystkiego, a próby jego "szkalowania" skończą się jego odzewem przeciwko wspólnocie. :bigsmile:
    miruś, ja rozumiem, że pewność u osobnika płci męskiej to podstawa samozadowolenia, ale Dziubasku - jakim odzewem?????
    Gdzie Ty tu widzisz szkalowanie???? :shocked:
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] Haneczka:[/cite] ja rozumiem, że pewność u osobnika płci męskiej to podstawa samozadowolenia, :shocked:
    W pewnych sprawach....:grouphug: to podstawa trzpiotko, chichotko,...
  • Opcje
    wspólnotawspólnota Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jestem członkiem zarządu w dużej wspólnocie. Zarządca bez uchwały współwłaścicieli założył lokatę z pieniędzy wspólnoty. W ciągu roku z 3000 zł zarobił dla Wspólnoty 5500zł (wg rozliczenia wspólnoty za rok 2014r.). Dla mnie jest to absurdalna deklaracja zarządcy, ponieważ nie ma takiej lokaty w żadnym banku (zarobił dla wspólnoty prawie drugie tyle ile włożył w ciągu roku). Czy mogę podać do prokuratury takiego zarządcę?
    Ten sam zarządca zataja projekty uchwał przed "wybranymi" członkami wspólnoty oraz głosowanie nad projektami uchwał (ogranicza głosowanie nad uchwałami do wybranej grupy współwłaścicieli). Czy też można taki proceder podać do prokuratury?
  • Opcje
    citizencitizen Użytkownik
    edytowano stycznia 2015
    [cite] wspólnota:[/cite]Zarządca bez uchwały współwłaścicieli założył lokatę z pieniędzy wspólnoty. W ciągu roku z 3000 zł zarobił dla Wspólnoty 5500zł (wg rozliczenia wspólnoty za rok 2014r.). Dla mnie jest to absurdalna deklaracja zarządcy, ponieważ nie ma takiej lokaty w żadnym banku (zarobił dla wspólnoty prawie drugie tyle ile włożył w ciągu roku). Czy mogę podać do prokuratury takiego zarządcę?
    Mam propozycję: zamiast do prokuratury (prokurator mógłby dostać skrętu kiszek ze śmiechu), zgłoś tego zarządcę do mnie (i to najlepiej w prywatnej wiadomości). Też chciałbym, by dla mojej wspólnoty zarobił tyle na lokacie - oczywiście nie będzie wymagana uchwała w tym względzie :bigsmile:
    [cite] wspólnota:[/cite]Ten sam zarządca zataja projekty uchwał przed "wybranymi" członkami wspólnoty oraz głosowanie nad projektami uchwał (ogranicza głosowanie nad uchwałami do wybranej grupy współwłaścicieli). Czy też można taki proceder podać do prokuratury?
    Przed Tobą też zataja, nicpoń? To dosyć ciekawe, bo za projekty uchwał i prawidłowość ich głosowania odpowiada zarząd, czyli Ty
  • Opcje
    gecongecon Użytkownik
    edytowano stycznia 2015
    wspólnota: Zarządca bez uchwały współwłaścicieli założył lokatę z pieniędzy wspólnoty. W ciągu roku z 3000 zł zarobił dla Wspólnoty 5500zł (wg rozliczenia wspólnoty za rok 2014r.). Dla mnie jest to absurdalna deklaracja zarządcy, ponieważ nie ma takiej lokaty w żadnym banku (zarobił dla wspólnoty prawie drugie tyle ile włożył w ciągu roku). Czy mogę podać do prokuratury takiego zarządcę?
    To bez sensu! Jakim cudem ten zarządca a właściwie administrator ma dostęp do konta wspólnoty przy istniejącym zarządzie?
    Tu raczej mamy niedopełnienie obowiązków przez członków zarządu.
    Co to były za pieniądze, że administrator mógł nimi dysponować?
    Właściciele za wysokie zaliczki płacili a wy jako zarząd nie rozliczyliście ich?
    Do prokuratury nie ma sensu podawać administratora, już prędzej siebie jako członków zarządu bo to zarząd odpowiada za majątek właścicieli we wspólnocie.
    Ten sam zarządca zataja projekty uchwał przed "wybranymi" członkami wspólnoty oraz głosowanie nad projektami uchwał (ogranicza głosowanie nad uchwałami do wybranej grupy współwłaścicieli).
    Czy też można taki proceder podać do prokuratury?
    Tego to już za wiele. Jak to możliwe, że administrator zajmuje się uchwałami właścicieli? To on przeprowadza głosowania a nie wy jako zarząd???!!!
    No, to się nadaje do prokuratury ale nie w tym kraju.
    Macie "burdel" w tej zarządzanej przez siebie wspólnocie. Właściciele powinni zmienić taki nieudolny zarząd bo póki co to ogon (administrator) merda psem (zarządem) u was - a to jest chore.
  • Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano stycznia 2015
    [cite] wspólnota:[/cite]Zarządca bez uchwały współwłaścicieli założył lokatę z pieniędzy wspólnoty.
    A to drań! Kto mu pozwolił prawidłowo zarządzać pieniędzmi wspólnoty?!
    W ciągu roku z 3000 zł zarobił dla Wspólnoty 5500zł (wg rozliczenia wspólnoty za rok 2014r.). Dla mnie jest to absurdalna deklaracja zarządcy, ponieważ nie ma takiej lokaty w żadnym banku (zarobił dla wspólnoty prawie drugie tyle ile włożył w ciągu roku).
    Faktycznie nie ma takich lokat, więc zapewne źle przeczytałeś, może tam było napisane: 55,00 zł?
    Czy mogę podać do prokuratury takiego zarządcę?
    Padłem! :bigsmile:
    Ten sam zarządca zataja projekty uchwał przed "wybranymi" członkami wspólnoty oraz głosowanie nad projektami uchwał (ogranicza głosowanie nad uchwałami do wybranej grupy współwłaścicieli). Czy też można taki proceder podać do prokuratury?
    Możesz zwolnić zarządcę z pracy.
    Komentarz edytowany Egzo
  • Opcje
    wspólnotawspólnota Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Jeśli chodzi o kwotę 3000 a po roku 5500 to się nie pomyliłem. Tak widnieje w dokumentach jakie udalo mi się uzyskać od zarządcy. Zarządca nikogo nie informował o lokacie (fakciej jej założenia). Zarządca wprowadził głosowanie w trybie indywidualnym pod uchwałami. Co do głosowania pod uchwałami zarządca twierdzi, że wszyscy zostali poinformowani (poinformowane zostały wybrane osoby, około połowy stanu współwłaścicieli). Osoby niewygodne czyli ja i jeszcze dwóch wpółwłaścicieli nic nie wiedzieli o jakichkolwiek uchwałach (nie otrzymaliśmy listów poleconych z potwierdzniem odbioru z projektami uchwał).
  • Opcje
    KubaPKubaP Użytkownik
    edytowano stycznia 2015
    [cite] wspólnota:[/cite]Zarządca wprowadził głosowanie w trybie indywidualnym pod uchwałami.
    wiesz z tego co ja wiem to jak taki tryb był zastosowany o o treści podjętych uchwał powinni zostac powiadomieni wszyscy właściciele lokali .
    Art.23.3. O treści uchwały, która została podjęta z udziałem głosów zebranych indywidualnie, każdy właściciel lokalu powinien zostać powiadomiony na piśmie.

• Opcje
    EgzoEgzo Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] wspólnota:[/cite]Jeśli chodzi o kwotę 3000 a po roku 5500 to się nie pomyliłem. Tak widnieje w dokumentach
    W dokumentach zapewne wystąpił błąd pisarski, brakuje przecinka po liczbie 55.
    ... jakie udalo mi się uzyskać od zarządcy.
    Udało się? Czy wy na pewno jesteście zarządem? Nie macie przypadkiem zarządu powierzonego?
    Zarządca nikogo nie informował o lokacie (fakciej jej założenia).
    I co z tego, że nie informował?
    Zarządca wprowadził głosowanie w trybie indywidualnym pod uchwałami.
    Zarządca nie mógł wprowadzić takiego trybu. Jeżeli tak odbyło się głosowanie, to zapewne chciała tego ta "połowa stanu właścicielskiego", która popiera zarządcę lub są spełnione inne przesłanki umożliwiające taki tryb głosowania na wniosek właścicieli.
    Co do głosowania pod uchwałami zarządca twierdzi, że wszyscy zostali poinformowani (poinformowane zostały wybrane osoby, około połowy stanu współwłaścicieli). Osoby niewygodne czyli ja i jeszcze dwóch wpółwłaścicieli nic nie wiedzieli o jakichkolwiek uchwałach (nie otrzymaliśmy listów poleconych z potwierdzniem odbioru z projektami uchwał).
    To jak to jest naprawdę: nie zostaliście poinformowani, czy nie dostaliście "listów poleconych z potwierdzeniem odbioru z projektami uchwał"?
  • Opcje
    cdncdn Użytkownik
    edytowano stycznia 2015
    Po co projekty uchwał wysyłać listem poleconym i to z potwierdzeniem odbioru? Przecież to są spore koszty!
    Czy u Was nie ma internetu i poczty elektronicznej?

Do założenia lokaty nie jest potrzebna uchwała. Osoba, która ma prawo dysponować środkami z rachunku bankowego, może też założyć lokatę. Być może zarządca ulokował środki z Funduszu Remontowego. Jego czyn zasługuje na pochwałę, a nie krytykę. Powinniście być wdzięczni zarządcy, że dba o Wasze pieniądze - jak widać lepiej, niż zarząd, który ma mu to za złe. A już pomysł z donosem do prokuratury to czysta kpina ze zdrowego rozsądku i z użytkowników forum.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.