Ogrzewanie - normy temperatury w mieszkaniu oraz metraż

monamona Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam wszystkich,

temat akurat na jesienną porę :)
czy ktos może mi udzielić informacji jaka jest minimalna dopuszczalna temperatura w mieszkaniu ? (ogrzewanym CO )
z tego co wiem jest to 15 stopni ?
Również, jakie muszą być teperatury na zewnątrz aby zarządca czy spółdzielnia miała obowiązek włączenia centralengo ogrzewania.
Oraz pytanie trzecie, zajmuje lokal który ma 40 metrów- 2 pokoje z aneksem kuchennym oraz mala łazienka - za ogrzewanie płacę również za 40 metrów ale grzejniki mam tylko w pokoju z kuchnią i sypialni, nie posiadam ich w lazience, kuchni i przedpokoju ( w niektorych mieszkanaich na tym samym podworku sa grzejniki w przedpokojach).
Rozumiem ze grzejnik pokojowy ogrzewa mi rowniez kuchnie ale juz łazienki ani przedpokoju nie, co stanowi łącznie jakieś 6-7 metrów mojego mieszkania, czy prawidłowe jest naliczanie za 40 metrów ogrzewania ? czy raczej pomieszczenia w których nie ma grzejników nie powinny być brane pod uwagę ?
Stawka za ogrzewanie jest oczywiście największa w całym czynszu.

Dziekuje bardzo za informacje.

Komentarze

• Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] mona:[/cite]czy ktos może mi udzielić informacji jaka jest minimalna dopuszczalna temperatura w mieszkaniu ? (ogrzewanym CO )
    z tego co wiem jest to 15 stopni ?
    Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz.U. Nr 75, poz. 690)
    http://www.architektura.info/index.php/warunki_techniczne_budynki

§ 134. 1. Instalacje i urządzenia do ogrzewania budynku powinny mieć szczytową moc cieplną określoną zgodnie z Polskimi Normami dotyczącymi obliczania zapotrzebowania na ciepło pomieszczeń, a także obliczania oporu cieplnego i współczynnika przenikania ciepła przegród budowlanych.
    2. Do obliczania szczytowej mocy cieplnej należy przyjmować temperatury obliczeniowe zewnętrzne zgodnie z Polską Normą dotyczącą obliczeniowych temperatur zewnętrznych, a temperatury obliczeniowe ogrzewanych pomieszczeń - zgodnie z poniższą tabelą:

+20°C
    - przeznaczone na stały pobyt ludzi
    bez okryć zewnętrznych,

niewykonujących w sposób ciągły
    pracy fizycznej
    pokoje mieszkalne, przedpokoje, kuchnie indywidualne wyposażone w paleniska gazowe lub elektryczne, pokoje biurowe, sale posiedzeń

+24°C
    - przeznaczone do rozbierania,
    - przeznaczone na pobyt ludzi bez
    odzieży
    łazienki,
    rozbieralnie-szatnie, umywalnie, natryskownie, hale pływalni, gabinety lekarskie z rozbieraniem pacjentów, sale niemowląt i sale dziecięce w żłobkach, sale operacyjne
    [cite] mona:[/cite]
    Również, jakie muszą być teperatury na zewnątrz aby zarządca czy spółdzielnia miała obowiązek włączenia centralengo ogrzewania.
    Każda nieruchomość rządzi się własnymi prawami - Zobacz co macie zapisane w Regulaminie Rozliczania EC. decyzję o włączeniu/wyłączeniu podejmuje Zarząd wspólnoty.
    [cite] mona:[/cite]Oraz pytanie trzecie, zajmuje lokal który ma 40 metrów- 2 pokoje z aneksem kuchennym oraz mala łazienka - za ogrzewanie płacę również za 40 metrów ale grzejniki mam tylko w pokoju z kuchnią i sypialni, nie posiadam ich w lazience, kuchni i przedpokoju ( w niektorych mieszkanaich na tym samym podworku sa grzejniki w przedpokojach).
    Rozumiem ze grzejnik pokojowy ogrzewa mi rowniez kuchnie ale juz łazienki ani przedpokoju nie, co stanowi łącznie jakieś 6-7 metrów mojego mieszkania, czy prawidłowe jest naliczanie za 40 metrów ogrzewania ? czy raczej pomieszczenia w których nie ma grzejników nie powinny być brane pod uwagę ?
    Opłaty / zaliczki wnoszone są od całkowitej powierzchni lokalu.
    [cite] mona:[/cite] czy raczej pomieszczenia w których nie ma grzejników nie powinny być brane pod uwagę ?
    Jeżeli nie są ze sobą połączone wspólnym pomieszczeniem np. przedpokojem.
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    pyt. 1 - min. temp. nie jest określona wprost w przepisach, jednak pośrednio można ją wywnioskować z par. 134 ust. 6 rozp. 75/2002 poz. 690, dotyczy to budynków zasilanych z sieci ciepłowniczej lub z indywidualnym źródłem ciepła (np. kotłowni). W pomieszczeniach o temp. obl. +20 i wyższej ta min. temp. wynosi +16. Oczywiście przy uruchomionej instalacji ogrzewczej.

pyt. 2 - nie ma określonej temp. zewnętrznej, przy której należy włączać ogrzewanie. We wspólnocie jest tak, jak się umówi ogół właścicieli, w spółdzielni zapewne mówi o tym jakiś wewnętrzny regulamin.

pyt. 3 - grzejniki w pokojach ogrzewają ci cały lokal, włączając w to łazienkę, przedpokój i inne pomieszczenia. Czasem również grzejniki twojego sąsiada ogrzewają twój lokal, a być może twoje grzejniki ogrzewają lokal sąsiada. Przepływ ciepła przez przegrody budowlane to dosyć złożone zagadnienie. Zajmuje się tym dziedzina wiedzy, która się nazywa "fizyka budowli", której bazą jest termodynamika techniczna i machanika wymiany ciepła. Jesteś pewna, że chcesz o tym dyskutować?

Pozdrawiam
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    czy ktos może mi udzielić informacji jaka jest minimalna dopuszczalna temperatura w mieszkaniu ? (ogrzewanym CO )
    Nie ma przepisów, które by określały obowiązującą, minimalną temperaturę w mieszkaniu.
    "Temperatury obliczeniowe" służą - jak nazwa wskazuje - do obliczeń "szczytowej mocy cieplnej" i zapotrzebowania pomieszczeń budynku na ciepło. Zatem nie da się wyegzekwować podanych temperatur od wspólnoty czy zarządcy jako minimalnych w poszczególnych rodzajach pomieszczeń.
    grzejnik pokojowy ogrzewa mi rowniez kuchnie ale juz łazienki ani przedpokoju nie, co stanowi łącznie jakieś 6-7 metrów mojego mieszkania, czy prawidłowe jest naliczanie za 40 metrów ogrzewania ? czy raczej pomieszczenia w których nie ma grzejników nie powinny być brane pod uwagę ?
    Czy macie uchwalony regulamin rozliczeń ciepła? Zgodnie z ustawą Prawo energetyczne, taki regulamin powinien zawierać metodę rozliczeń - jedną z kilku wymienionych w ustawie. Wybór metody i przyjęcie jej w formie uchwały jako obowiązującej we wspólnocie należy do Was. Najczęstszą metodą rozliczeń kosztów ogrzewania lokali - w razie braku ciepłomierzy - jest przyjęcie stawki od 1 m2 powierzchni lokalu.
  • Opcje
    czajnik5czajnik5 Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Przepisy nie określają wprost minimalnej temperatury w pomieszczeniach do przebywania ludzi, natomiast przepisy określają inne rzeczy, które determinują tę minimalną temperaturę i z których ta temperatura wynika jednoznacznie, o czym wspomniałem wcześniej. Wiem, że trochę trudno to zrozumieć, jeśli nie jest to podane wprost, za pomocą tabelki z wartościami.

Dotyczy to budynków z zasilaniem z sieci zewnętrznej lub z własnym źródłem ciepła, natomiast nie dotyczy to lokali z własną, niezależną instalacją ogrzewczą.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.