dwie umowy o zarzadzanie

akeraakera Użytkownik
edytowano września 2010 w Zarządzanie Nieruchomościami
Witam,

czy zarzad WM moze podpisac 2 umowy o zarzadzanie nieruchomoscia wspolna z roznymi podmiotami:
- jedna dot. kwestii finansowych, przelewy, pilnowanie terminow platnosci, rozliczanie , tworzenie budzetu, itp
- druga dot spraw technicznych nadzor nad urzadzeniami, przeglady, drobne naprawy, zlecanie przegladow itp

Czyli 2 umowy ale wylaczajace sie jesli chodzi o zadania.
Dlaczego o zarzadzanie - kwestie podatkow, umowa o zarzadzanie to brak podatku - mniej wspolnota placi.

Komentarze

• Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Może.
    Co do kwalifikacji podatkowej umów (zwłaszcza tej drugiej) to mam wątpliwość, czy tu faktycznie występuje element zarządzania, czy jedynie wykonawstwo określonych usług (przeglądy, naprawy itp.). Zarządca co do zasady jest specjalistą, koordynującym działania różnych podwykonawców i nadzorującym realizację umów o dostawy i usługi dla wspólnoty. Ale ocena należy do urzędu skarbowego :smile:
  • Opcje
    ZarządcaZarządca Zarzadca.pl ZARZADCA.PL
    edytowano listopada -1
    Też mam wątpliwości, nadzór nad urządzeniami to jednak nie to samo co zarządzanie nieruchomością wspólną, które raczej sprowadza się do dokonywania czynności prawnych a nie czysto faktycznych jak w tym drugim przypadku.
    ZARZĄDCA PORTAL INFORMACYJNY II 6tfwtu9sbskv.png
  • Opcje
    weles1478weles1478 Użytkownik
    edytowano września 2010
    [cite] akera:[/cite]czy zarzad WM moze podpisac 2 umowy o zarzadzanie nieruchomoscia wspolna z roznymi podmiotami.
    Czyli 2 umowy ale wylaczajace sie jesli chodzi o zadania.
    Moim skromnym zdaniem to nie są umowy o zarządzanie, ale umowy na obsługę finansową wspólnoty i obsługę techniczną nieruchomości.
    Nie mogą być zwolnione z podatku VAT jak to ma miejsce przy umowie o zarządzanie.
    Jakie cechy powinny mieć umowa o zarządzanie, masz napisane w ustawie o gospodarce nieruchomościami.
    Komentarz edytowany weles1478
  • Opcje
    MirekLMirekL Użytkownik
    edytowano listopada -1
    akera - w naszym wspaniałym kraju istnieje" podobno" swoboda zawierania umów cywilno-prawnych. Zarząd może podpisać nie tylko dwie a np. 10 umów na zarządzanie, 15 na sprzątanie i np. 3 na wywożenie śmieci. To są pieniądze członków wspólnoty, jak nie protestują ich sprawa.:bigsmile:
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Swoboda zawierania umów cywilno - prawnych doznaje jednak ograniczeń. Oczywiście, mogą zawierac rozmaite umowy, ale czy wszystkie będą skuteczne?
  • Opcje
    akeraakera Użytkownik
    edytowano listopada -1
    kiedy ja wlasnie chcialem zamiast jedej umowy o zarzadzanie zrobic dwie, zarzadzanie pod kątem finansowym i technicznym.
    Poczytam ustawe o gospodarce nieruchomosciami ale tak naprawde to cale zarzadzanie moglbym praktycznie sprowadzic wlasnie do tych 2 elementow, plus tworzenie polityki dzialania na przyszlosc (piekne slowo - czyli tworzenie planow co bysmy chcieli zrobic/zmienic w przyszlym czasie).
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    [cite] akera:[/cite]kiedy ja wlasnie chcialem zamiast jedej umowy o zarzadzanie zrobic dwie, zarzadzanie pod kątem finansowym i technicznym.
    Umowę o zarządzanie możesz zawrzeć jedynie z osobą posiadającą licencję zarządcy nieruchomości lub z podmiotem prowadzącym działalność w zakresie zarządzania nieruchomościami (pod warunkiem, że czynności z zakresu zarządzania nieruchomościami będą wykonywane przez zarządców nieruchomości - art. 184.3 ugn). W przeciwnym razie (jeżeli umowę zawrzesz z osobą bez licencji) umowa o zarządzanie jest nieważna:
    Zawarta po dniu 31 grudnia 2001 roku umowa o zarządzanie nieruchomością - w rozumieniu art. 185 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2004 r. Nr 261, poz. 2603 ze zm.) - przez osobę nieposiadającą licencji zawodowej zarządcy nieruchomości jest nieważna.

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 17.07.2007, III CZP 69/07, http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnienia/ic/III-CZP-0069_07.pdf
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    Nie znając treści umów trudno dokonać oceny.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] akera:[/cite]kiedy ja wlasnie chcialem zamiast jedej umowy o zarzadzanie zrobic dwie, zarzadzanie pod kątem finansowym i technicznym.
    To nie jest umowa o zarządzanie lecz tak jak wcześniej opisałem umowa na obsługę finansową wspólnoty i obsługę techniczną nieruchomości. co jest obłożone podatkiem VAT.
  • Opcje
    jQjQ Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dokleję się
    Czy umowa z licencjonowanym zarządcą na "usługi doradcze" dla zarządu, tj. możliwość korzystania z know-how zarządcy, doradztwo w zakresie zarządzania wspólnotą, ale bez przekazywania zleceniobiorcy pełnomocnictwa do reprezentowania wspólnoty i podejmowania decyzji w jej imieniu, może być traktowana jako umowa o zarządzanie i zwolniona z VAT?
  • Opcje
    a-za-z Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie. Powinna być opodatkowana.
    W przypadku zarządzania zleceniobiorca podejmuje decyzje, a w przypadku doradztwa - zleceniodawca.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Usługi doradztwa nie korzystają ze zwolnienia z VAT.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] jQ:[/cite]Czy umowa z licencjonowanym zarządcą na "usługi doradcze" dla zarządu,
    może być traktowana jako umowa o zarządzanie i zwolniona z VAT?
    NIE. Ta czynność jest opodatkowana podatkiem VAT.
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    MirekL - no właśnie - swoboda umów. Jak się okazuje nawet umowa niezgodna z prawem ma moc obowiązującą, bo jest swoboda umów. Może Ty mi podpowiesz,czy jeśli jest wspólność małżeńska w lokalu, to czy umowy o dostawy mediów i usług z zewnątrz może podpisać jedna z osób, czy muszą to zrobić obie?Tak samo w przypadku głosowań na zebraniach. Jeśli przychodzą jakiekolwiek pisma urzędowe, podawane są obydwie osoby.
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    jeśli jest wspólność małżeńska w lokalu, to czy umowy o dostawy mediów i usług z zewnątrz może podpisać jedna z osób, czy muszą to zrobić obie?
    Wystarczy jedna.
    Tak samo w przypadku głosowań na zebraniach.
    Również jedna.
    Chyba, że chodzi o uchwałę w sprawie dużego kredytu dla wspólnoty, którego spłata może ewentualnie spowodować obciążenie majątku wspólnego małżonków na podstawie art. 17 uwl.
    Jeśli przychodzą jakiekolwiek pisma urzędowe, podawane są obydwie osoby.
    Jakiekolwiek? Mandat z policji drogowej również?
  • Opcje
    prezesprezes Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Nie owner, nie chodziło mi o mandat z policji.Chodzi mi o inwestycje typu regulacja koryta rzeki, która przepływa "za płotem"Po prostu w sąsiedztwie naszej działki przepływa rzeczka. Wojewódzki Zarząd Melioracji i Urządzeń Wodnych jak również Urząd Miasta oraz Samorządowe Kolegium Odwoławcze przysyła nam pisma w wyżej wymienionej sprawie.W przypadku gdy podane są obie osoby jako wspólność małżeńska, to w każdym z tych pism obie te osoby są wymienione.Czyli są stronami w sprawie. Pomijam to, że ktoś tam odwołał się od decyzji, bo takie miał prawo Chodzi mi o to, czy nie wystarczy powiadomić tylko jedną osobę, przecież mieszkają w jednym lokalu i pod jednym dachem.Dlaczego twierdzisz, że wystarczy jedna np. w przypadku podpisania umowy lub głosowania nad uchwałą? A co, jeśli jedna z tych osób się nie zgodzi na warunki w umowie a ta druga ją podpisze? Czy nie może się tak wydarzyć? Co byś mi radził w takim wypadku? Tylko proszę - nie rozwód...:)
  • Opcje
    ownerowner Użytkownik
    edytowano listopada -1
    Dlaczego twierdzisz, że wystarczy jedna np. w przypadku podpisania umowy lub głosowania nad uchwałą?
    Kwestię podejmowania decyzji w sprawach majątku wspólnego małżonków reguluje Kodeks rodzinny i opiekuńczy. Do dokonania niektórych czynności wymagana jest zgoda drugiego małżonka (art. 37 krio), ale zawarcie umowy o dostawę wody do lokalu czy głosowanie nad uchwałą wspólnoty nie należą do tego zakresu czynności - tu wystarczy oświadczenie woli jednej osoby.

Co do sprzeciwu małżonka:
    Art. 361. § 1. Małżonek może sprzeciwić się czynności zarządu majątkiem wspólnym zamierzonej przez drugiego małżonka, z wyjątkiem czynności w bieżących sprawach życia codziennego lub zmierzającej do zaspokojenia zwykłych potrzeb rodziny albo podejmowanej w ramach działalności zarobkowej.
    § 2. Sprzeciw jest skuteczny wobec osoby trzeciej, jeżeli mogła się z nim zapoznać przed dokonaniem czynności prawnej.
    § 3. Przepis art. 39 stosuje się odpowiednio.
  • Opcje
    edytowano listopada -1
    [cite] prezes:[/cite] Chodzi mi o to, czy nie wystarczy powiadomić tylko jedną osobę, przecież mieszkają w jednym lokalu i pod jednym dachem

To jednak nadal dwie osoby, choć jako małżonkowie jedność stanowią :wink:

Art. 28 kpa wyraźnie normuje tę sytuację: stroną jest bowiem KAŻDY czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.